4 évnél régebbi cikk

Duális szakképzésben tanulók mehetnek gyakorlatra, a kollégiumi ellátás is biztosított - így alakul a szakképzés Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Duális szakképzésben tanulók mehetnek gyakorlatra, a kollégiumi ellátás is biztosított - így alakul a szakképzés Fehérváron

Csakúgy, mint az országban mindenhol, a szakképzési cetrum intézményeiben is látogatási tilalom lépett hétfőn életbe, és már a hétvégén elkezdték az átállást a digitális munkarendre – pár napjuk van csak az intézményeknek, hogy megoldják, milyen platformon adják majd le a pedagógusok a tananyagot a diákoknak.

Március 16-ától, hétfőtől, bevezetésre került a tantermen kívüli, digitális munkarend, melynek során a tanulók az iskolát kivételes esetektől eltekintve nem látogathatják.

A tantermen kívüli digitális munkarend bevezetésének előkészítésére Kulcsár Szilvia, A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Főigazgatója elrendelte a tanítás nélküli munkanapot 2020. március 16. és 17. napjára, hétfőre és keddre.

A tanítás nélküli munkanapokon a tanulók otthon tartózkodnak, gyakorlatra nem kell menniük, ugyanakkor elérhetőnek kell lenniük az osztályfőnök számára a már megadott módokon.

2020. március 16-án, hétfőn a Szakképzési Centrum intézményeiben tantestületi értekezletet tartottak, itt minden pedagógus megkapta a megfelelő informatikai hátteret, hogy minőségileg is maximálisan tudják ellátni az új feladatot, illetve megtörtént a tanulók online platformokra történő beléptetése és az elérhetőségek működésének kipróbálása.

A Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szerencsés helyzetben van – mert két éve rendelkezésére áll az intézményben egy e-learning felület. A rendszerben most minden tanulót és tanárt aktiválnak – ezen keresztül bonyolítják majd a következő hetekben, hónapokban az oktatást.  A szakképzési centrum más intézményeiben is hasonlóképp oldják majd meg a tanítást – a mai értekezletet például a Facebook live-on tartotta a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója. Az előzetes felmérések szerint minden tanuló és pedagógus rendelkezik távoktatásra alkalmas eszközzel – aki nem, azoknak a szakképzési centrum biztosít eszközt. Hétfő délelőttre pedig már egy napirend is született.  

A duális partnerek esetében, szerdától amennyiben a gazdálkodó szervezet tudja fogadni a tanulót, és a tanuló képzése biztonságosan megoldható, úgy a diáknak mennie kell gyakorlatra.

Amennyiben a duális partner nem tudja fogadni a tanulót, oktatása biztonságosan nem megvalósítható, a gyakorlatot digitális munkarendben, vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladat előírásával kell teljesíteni.

Az iskolai tanműhelyi gyakorlatok megvalósítása digitális munkarendben, egyéni felkészüléssel, projektfeladat előírásával történik.

Az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos igényeket az intézmények felmérték, s amennyiben igény lesz rá, a tanulói étkeztetés lehetősége biztosított lesz.

A kollégiumi ellátás szükség esetén a szigorú járványügyi szabályok, előírások mellett biztosított.

A végzősöknek, érettségizőknek és OKJ vizsgázóknak sem kell, hogy aggódniuk, hamarosan tájékoztatást kapnak a teendőkről az osztályfőnökeiktől.

A főigazgató hozzátette: Hamarosan elkészítenek egy a diákok számára szóló részletes tájékoztató anyagot, amely minden fontos információt részletesen tartalmaz.

Az intézmények a képzési sajátosságaiknak megfelelően elkészített útmutatójukat az intézményi honlapon teszik majd közzé

"A jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy mindenki nyugodt maradjon, tartsa be a kapott utasításokat, javaslatokat, hiszen mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak fontos feladata lesz, hogy a tanévet sikeresen zárjuk. Ehhez elengedhetetlen az együttműködés, az összeszedettség, a komoly hozzáállás, az alkalmazkodóképesség és a türelem minden fél részéről, ezért felhívja a szülők figyelmét, hogy a továbbiakban még nagyobb figyelemmel kövessék gyermekük tanulmányait!” - fogalmazta meg Kulcsár Szilvia.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek