4 évnél régebbi cikk

Hogyan használjuk helyesen a fehérvári postaládákba bedobott maszkokat?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr/szekesfehervar.hu
Hogyan használjuk helyesen a fehérvári postaládákba bedobott maszkokat?

Géppel és kézzel is tilos mosni a fehérvári postaládákba bedobott papírmaszkokat, Farkas Zoltán szerint viszont, ha szakszerűen használjuk és fertőtlenítjük, akár napokig is hordhatunk egy-egy darabot. A háziorvos azt tanácsolja, hogy egészen addig maradjon rajtunk a maszk, amíg haza nem érünk.

– A maszk külseje sötétebb, általában kék vagy zöld – mondja Farkas Zoltán –, a belseje világosabb színű. Ügyeljünk arra, amikor felvesszük, hogy a világos oldalával az arcunk felé fordítva helyezzük fel.

A háziorvos hozzáteszi, hogy ez a maszk papírból készült, vagyis nedvességre érzékeny, így mosni nem lehet. A maszk legfontosabb funkciója, hogy a levegőben terjedő folyadékcseppeket és az esetlegesen azokra tapadt vírusokat megszűri, azaz ha viseljük, nem jut el a szánkig, orrunkig. A maszk megakadályozza, hogy ha esetleg tudtunkon kívül fertőzöttek vagyunk, ne tudjuk másnak átadni a vírust, valamint cseppfertőzéssel terjedő egyéb betegségeket sem fog a viselője elkapni.

 

A papírmaszk használata

Farkas Zoltán kiemeli: indulás előtt a maszk egész felületét is megérinthetjük akár. A legcélszerűbb azonban a papírmaszkot az arcunk elé helyezni, majd a gumival a fülünkre rögzíteni. Hazaérkezéskor a guminál fogva akasszuk le magunkról, és lógassuk fel oda, hol száradni fog. Használat után vagy közben semmilyen esetben ne érintsük meg a felületét, ami feltehetően jó sok kórokozót tartalmazhat, ugyanis miközben levegőt veszünk, beszívjuk a kórokozókat, amik megtapadnak a maszk külső részén. Ezért valószínűleg több kórokozó gyűlik össze a maszk külvilág felé fordított részén egy-egy bevásárlás, séta vagy bármilyen kinti tevékenység után, mint a legtöbb tárgyon. 

Amikor elindulunk otthonról, tegyük fel a maszkot. Egészen addig ne is vegyük le, amíg haza nem érünk. Abban az esetben is tilos levenni a maszkot, ha útközben telefonálunk, valakivel megállunk beszélgetni vagy bemegyünk egy boltba. Egészen a hazaérésig lehetőleg a felületéhez egyáltalán ne is érjünk hozzá.

A háziorvos azt javasolja, hogy akkor se vegyük le a maszkot, ha autóban utazunk. Csak abban az esetben javasolja a maszk levételét, ha van a kocsiban kézfertőtlenítő. Ilyenkor vegyük le a gumiszáraknál fogva a maszkot, tegyük az ülésre vagy akasszuk fel a visszapillantóra, és alaposan fertőtlenítsük a kezünket. Hazaérkezés után pedig kezdjük meg a maszk kiszárítását.

Kiemeli: az sem jó, ha egyszerűen csak letoljuk az állunkra, nyakunkra a maszkot. Ilyen esetben ugyanis megérintettük a maszkot, vagyis mielőbbi kézfertőtlenítést ajánl. Tulajdonképpen hiába marad rajtunka maszk, gyakorlatilag ez már olyan, mintha levettük volna.

 

A papírmaszk fertőtlenítése

Miután hazaértünk, a maszkot a kinti ruhánkkal együtt vegyük le és akasszuk fel a például a kabátfogasra  Nagyjából 6-8 óra alatt a maszk teljesen kiszárad, száraz közegben pedig a vírusok már nem életképesek. Kifejezetten jó lehet, ha tűző napra tesszük a maszkot (például fellógatjuk az ablakkilincsre), mert a napfény kiszárítja a maszkot és még szellőzik is. 

Se kézzel, se  géppel ne mossuk a papírmaszkot, mert azonnal tönkremegy!

A háziorvos szerint forró vasalóval lehet fertőtleníteni a maszkot, de mivel az anyaga papír, nagyon ügyeljünk arra, hogy ne gőzöljön a vasaló, mert a nedvesség hatására elázik. Ám a vasalás során könnyen elégethetjük a gumit is, amivel a fülünkre rögzítjük. Farkas Zoltán szerint azonban bőven elég, ha csak kiszárítjuk a maszkot, a vasalás felesleges kockázat lehet, amivel tönkretehetjük a maszkunk. 

Porlasztott fertőtlenítővel is kezelhetjük még a maszk felületét. Ezek a speciális spray-k nem olyan nagyméretű folyadékcseppeket tartalmaznak, amitől elázhat a maszkunk, száradás után pedig fertőtleníti a maszk külső részét.

Ha minden szabályt betartunk, a maszk folyamatosan használható, akár napokon keresztül is, persze nem a végtelenségig, teszi hozzá Farkas Zoltán.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek