Rain13 °C
2020. május 31. vasárnap Angéla
Menü

Hatalmas gratuláció a fehérváriaknak, avagy így kell összefognia egy városnak a koronavírus ellen!

Hatalmas gratuláció a fehérváriaknak, avagy így kell összefognia egy városnak a koronavírus ellen!
A ürességtől kongó Belváros (Fotó: YouTube/Fehérvár)

Büszkeséggel tölt el, ha végigmegyek Fehérváron, ugyanis folyamatosan azt tapasztalom, hogy a lakosok komolyan veszik a koronavírus elleni küzdelmet, és fegyelmezetten betartják az írott és íratlan szabályokat egyaránt: otthon maradnak, és minél kevesebb kontakttal vészelik át a nehéz időket. Megindító az összefogás...

Március 28-tól életbe lépett a kijárási korlátozás, amely első körben április 11-ig lesz érvényes, és az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Nem beszélve az élelmiszerboltok, drogériák és patikák esetében életbe lépő speciális szabályról: a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket, ebben az időszakban más nem mehet be vásárolni. Ez eddig stimmt.

És valamilyen szinten az is érthető (még ha egyáltalán nem tanácsos pánikvásárolni), hogy a rendelet kihirdetését követően ismételten többen és többször kívánják beszerezni az elmúlt hetek felhalmozása miatt valószínűleg szükségtelen elemózsiát.

Viszont ezt leszámítva egyáltalán nem tapasztaltam semmilyen komolyabb problémát a fehérváriak hozzáállásában, ugyanis a nagy többség alázatosan betartja a koronavírus megfékezéséhez elengedhetetlen kéréseket. Persze mindig akadnak olyanok, akik szerint rájuk kevésbé vonatkoznak ezek a szabályok, meg amúgy is, ők biztos nem fertőződhetnek meg, de szerencsére jóval kevesebben vannak, mint azt első blikkre gondoltam volna.

Mivel az a munkám, hogy folyamatosan képben legyek a világ és az ország eseményeivel, majd tájékoztassak, ráadásul mindezt online, ezért dolgozhatom home office-ban, így csak és kizárólag akkor hagyom el a házat, ha boltba vagy gyógyszertárba kell mennem.

Éppen ezért számos alkalommal előfordult már, hogy kíváncsiságomtól hajtva belekukkantottam az Országalmánál és a II. Világháborús Emlékműnél kihelyezett kamerába gondolván, csak megnézem magamnak a népeket, hogyan flangálnak indokolatlanul a városban.

Hát, az a tapasztalatom, hogy semennyire. De komolyan, akármikor lestem meg az élő képeket, összesen három embert, ha meg tudtam számolni. Ekkor koppant először, hogy a fehérváriak bizony nem veszik félvállról a koronavírust.

És akkor még nem is beszéltem a parkokban “tetten ért” levegőzőkről, akik szintén alapos műgonddal ügyeltek arra, hogy betartsák a több méter távolságot egymás között, illetve hogy a családosok szigorúan csak ketten-hárman mozogjanak egyszerre. De ugyanezt tapasztaltam egy óriási kör után a város valamennyi pontján. Egyszerűen le vagyok nyűgözve.

Amúgy az üzletekben is hasonló tudatosságot tapasztalok: mindenki tudja a dolgát, nincsenek felesleges körök. Tapasztalataim szerint a legtöbben céltudatosan érkeznek vásárolni, és nem türelmetlenek, nem drámáznak. Minél gyorsabban beszerzik az élelmiszert, aztán irány haza - vagy legalábbis kifele a zárt térből.

Nem tudom, hogy mi vár még ránk, de abban biztos vagyok, hogy jó úton haladunk a vírus elleni küzdelemben, és ha közösen összefogva továbbra is ilyen fegyelmezetten vesszük az akadályokat, akkor sokkal szebb jövő elé nézhetünk és büszkén tekinthetünk vissza az elmúlt időszakra. 

Kitartás, és ne feledjétek: maradjatok otthon, és csak pozitívan!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Megkéseltek két embert Gyulán
  Megkéseltek két embert Gyulán
 • Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
  Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
 • Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
  Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
 • Megkoszorúzták a Balatont
  Megkoszorúzták a Balatont
 • Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
  Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
 • Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
 • Rekordáron, 46 millió forintért kelt el egyetlen üveg konyak
  Rekordáron, 46 millió forintért kelt el egyetlen üveg konyak
 • Napok óta tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban
  Napok óta tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban
 • Jól halad a Magyar falu program
  Jól halad a Magyar falu program
 • Mentősre támadt egy férfi Budapesten
  Mentősre támadt egy férfi Budapesten
 • Több százezer zarándok otthon követte a csíksomlyói Pünkösdi Búcsút
  Több százezer zarándok otthon követte a csíksomlyói Pünkösdi Búcsút
 • Bővüléssel zárhatja a nyarat a belföldi turizmus
  Bővüléssel zárhatja a nyarat a belföldi turizmus