4 évnél régebbi cikk

3 szuperegészséges étel 30 perc alatt
·Gasztrogasztro·Utolsó frissítés: undefined
3 szuperegészséges étel 30 perc alatt
·Gasztrogasztro·Utolsó frissítés: undefined

A mostani időszakban különösen fontos a vitaminok, ásványi anyagok pótlása, ezért összegyűjtöttünk három zöldséges receptet, amit a kezdő konyhatündérek is könnyedén el tudnak készíteni!

1. Kimcsi

A koreai kimcsi egyfajta pikáns fermentált savanyúság (hasonlóan a magyar káposztához), amely igazi vitaminbombaként regenerálja a bélflórát és erősíti az immunrendszert!

Hozzávalók három darab fél literes üveghez:

  • egy fej kínai kel
  • egy szál kígyóuborka
  • fél szál jégcsapretek
  • 5 centi gyömbérszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy csokor újhagyma
  • ízlés szerint sárgarépa
  • egy evőkanál halszósz
  • 6 evőkanál szójaszósz
  • 3 teáskanál méz
  • egy teáskanál cayenne bors vagy chilipehely

A zöldségeket durván összevágjuk. Ráreszeljük a gyömbért és a fokhagymát. majd ráöntjük a halszószt, a szójaszószt, ízlés szerint „megcsípőzzük” és az egészet összekeverjük. Belerakjuk a keveréket az üvegekbe és a tetejükre üvegenként egy teáskanál mézet teszünk. Figyeljünk arra, hogy a lé ellepje a zöldségek tetejét. Ezután lezárjuk a csatos üvegeket és három napig a pulton pihentetjük, majd utána a hűtőszekrényben érleljük. Minél tovább áll, annál finomabb! Ehetjük magában, de egy kis liszttel és tojással elkeverve okonomiyakit, vagyis japán palacsintát is süthetünk belőle!

 

2. Bakwan jagung

A bakwan jagung gyakorlatilag egy indonéz hagymás kukoricatócsni, amit csak keverni és sütni kell. Különféle mártogatósokkal például korianderes tejföllel vagy szójaszósszal a legfinomabb.

Hozzávalók négy személyre:

  • két kisebb konzerv kukorica
  • egy csomag újhagyma
  • 200 gramm liszt
  • 3 tojás
  • két-három evőkanál édes szójaszósz
  • egy teáskanál fokhagymapehely
  • ízlés szerint bors
  • olaj a kisütéshez

A kukoricát a levével együtt egy tálba öntjük. A tálba belevágjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a tojásokat, szójaszószt, a fokhagymapelyhet és a borsot. A legvégén belekeverjük a lisztet is. A masszát sűrű palacsintává keverjük. Egy wokban olajat vagy kókuszzsírt melegítünk és egy kanál segítségével tenyérnyi tócsnikat formázunk belőle. Oldalanként nagyjából három percet sütjük és utána langyosan fogyasztjuk.

 

3. Narancsos-csokis chiapuding

A chiamag, más néven aztékzsálya mag, amely rengeteg omega 3-és omega 6 zsírsav tartalmaz, amellyel hozzájárul a szív-és az érrendszer egészségének megőrzéséhez. Ezen kívül magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az anyagcserét.

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 evőkanál chiamag
  • fél tábla étcsoki
  • 3 deci kókusztej (mandulatej is jó)
  • egy narancs leve
  • 2 teáskanál méz
  • a díszítéshez bazsalikom (elhagyható)

Egy közepes tálba kanalazzuk a chiamagot. Ráöntjük a kókusztejet és belefacsarjuk a naracs levét. Két teáskanál mézet keverünk bele, majd két pohárba tesszük a masszát. Ízlés szerint teszünk bele étcsokit, narancszeletet. Nagyjából negyed órát hagyjuk a konyhapulton állni, és már ehetjük is!

Borítókép: Kurucz Tünde
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek