3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: hivatalos megyei betegszámok, 17 ember van lélegeztetőgépen, korlátozott posta-nyitvatartás - 29. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
koronavirus.gov.hu
Koronavírus: hivatalos megyei betegszámok, 17 ember van lélegeztetőgépen, korlátozott posta-nyitvatartás - 29. nap

Nyilvánosság vált az a térkép, amely a beazonosított koronavírus-fertőzötteket mutatja megyei lebontásban, reggelre újabb 33 megbetegedést regisztráltak és négyen elhunytak Magyarországon. Ez történt szerdán.

Magyarországon a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése egyenletes

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta, nem nő ugrásszerűen a fertőzött emberek száma Magyarországon, az emelkedés mértéke egyenletes, és ez biztató. Az elmúlt 24 órában négyen haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, valamennyien szív-érrendszeri betegségben is szenvedtek.

Az eddig a fertőzés következtében elhunyt 20 ember átlagéletkora 73 év, közülük 12-en férfiak és 8-an nők. Ez is igazolja, hogy a betegség "súlyosan lezajló formája" elsősorban az időseket, illetve a valamilyen krónikus betegséggel küzdőket veszélyezteti leginkább. Müller Cecília kiemelte: ez nem jelenti azt, hogy fiatalokat, gyerekeket nem betegít meg a vírus.

A vírussal megfertőzöttek 80 százaléka nem vagy legfeljebb enyhe tüneteket észlel magán és nem fordul orvoshoz.

Ezért is fontos, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, hiszen tünetmentes ember is lehet vírushordozó és terjesztheti a betegséget. Az 525 igazoltan fertőzött ember vagy tüneteket észlelt magán vagy kapcsolatba került fertőzöttekkel, ezért tesztelték.

Az igazoltan fertőzöttek 25 százaléka tünetmenetes, 35 százalékának enyhe tünetei vannak, 5 százalékuk (17 ember) lélegeztető gépen van, 6 százalékuk pedig más intenzív ellátásra szorul. Negyven ember gyógyultan távozott a kórházból, tehát azok is meg tudnak gyógyulni, akik kórházi ápolásra szorulnak, ám annak, akinek már lélegeztető gépre van szüksége, rosszabbak a gyógyulási esélyei.

Kikerült az a térkép a koronavirus.gov.hu oldalra, amely a beazonosított koronavírus-fertőzötteket mutatja megyei lebontásban:

322 esetben történt szabálysértési feljelentés a hatósági házi karantén megszegése miatt

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón közölte: szerda reggel is érkezett három járat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre és még hármat várnak a nap folyamán, amelyekkel sebészi orvosi maszkokat, speciális orvosi maszkokat, overálokat, továbbá maszkok gyártásához szükséges alapanyagot szállítanak Budapestre. Az operatív törzs utasítása alapján ezek az egyéni védőfelszerelések elsődlegesen az egészségügyi dolgozókhoz kerülnek.

A rendőrségi feladatok közül a közterületi csoportosulások tagjainak figyelmeztetését emelte ki, mint mondta: azt tapasztalják, hogy a csoportosulók többsége a felszólítás hatására együttműködővé válik, de volt már olyan személy, akivel szemben intézkedniük kellett. A kijárási korlátozások bevezetése óta 1128 rendőri intézkedés történt, ebből 956 esetben figyelmeztetésben részesítették az embereket, 49-en helyszíni bírságot kaptak, 123 ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.

Hatósági házi karantént 9679 esetben rendeltek el, a korlátozásra vonatkozó szabályok betartását pedig 71 350 alkalommal ellenőrizték. Tapasztalataik szerint a hatósági házi karantén szabályait betartják az emberek, eddig 322 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Az üzletek nyitva tartásának korlátozásáról azt mondta: 39 üzlet tulajdonosát részesítették figyelmeztetésben, 25-tel szemben szabtak ki helyszíni bírságot és 61 szabálysértési feljelentést tettek.

A határforgalomról szólva elmondta: könnyítő intézkedéseket hoztak éjféltől: az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók.A szlovák határszakasznál személyforgalom számára megnyitott Vámosszabadi, Somoskőújfalu, Bánréve és Sátoraljaújhely határátkelőknél a teherforgalmat is engedik.

A nemzetközi tranzitforgalomban azonban továbbra is Rajka, Parassapuszta, és Tornyosnémeti áll a rendelkezésére a tehergépjárművek vezetőinek. Kiss Róbert ugyanakkor kiemelte: az ingázás feltétele, hogy a munkavállaló az országba való belépése során fel tudja mutatni a munkáltatói igazolását, vagy a megművelt földterület tulajdonjogát, haszonélvezeti jogát igazolni tudja.

A járvánnyal összefüggésben 112 büntetőeljárást indítottak, ebből 23-at csalás, 10-et járványügyi szabályszegés, 19-et közveszéllyel fenyegetés és 27-et rémhírterjesztés miatt. A büntetőeljárásokkal kapcsolatban eddig 32 gyanúsítottat hallgattak ki.

Újabb 1000, magas védelmet nyújtó maszkot vásárolt Székesfehérvár

Szerdai lakossági tájékoztatójában dr. Cser-Palkovics András többek között kiemelte, az egészségügyi – szociális ellátórendszerében és a városüzemeltetésben dolgozóknak számára újabb 1.000 db FFP2 (azaz magas védelmet nyújtó) maszkot vásároltak.

Kiemelte azt is, az önkormányzat adományszámláján 61.774.500 forint van. Az adományokat pedig továbbra is várják a járványügyi védekezés céljaira a 12023008-00153647-06700001 számon. A közlemény rovatba, kérik, tüntessék fel: KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉS.

A Székesfehérváron hatósági házi karanténban lévők száma: 39 fő.

A teljes tájékoztatót a lenti posztra kattintva lehet elolvasni:

Dr. Cser-Palkovics András, polgármester szerdán a Fehérvár Televízió kora délutáni híradójának élőben nyilatkozott az aktuális helyzetről, intézkedésekről.

A Széphő és a Fejérvíz tájékoztatóval segíti az online ügyintézés megtanulását

Az otthonról is befizethető csekkek népszerűsítő kampányához a Széphő Zrt. és Fejérvíz Zrt. is csatlakozott: azokat szólítják meg, akik eddig csekkjeiket postán fizették be. Azokat az idős, veszélyeztetett családtagokat, akiknek nincs módjuk erre a megoldásra, segíthetjük mi is a befizetés átvállalásában.

A Széphő a Csekkjeit fizetheti otthonról is oldalon magyarázza el szemléletesen az internetbankon keresztül, illetve a QR-kóddal működő csekkbefizetés módját.

A Fejérvíz Zrt. is tájékoztat a sárga és fehér csekkek internetes befizetéséről a Csekkes közüzemi számlák kiegyenlítésére a postai sorbanállás helyett több lehetőségük is van felhívásban: a netbankos, az elektronikus számla szolgáltatás, az ICsekk mobil és a Simple Pay alkalmazás, a banki átutalás, illetve a Fizetési Pontok lehetőségeiről.

Azoknak a lakosoknak, akik ezekkel a közszolgáltatókkal kapcsolatban állnak, mindenképpen javasolt az online ügyintézés elsajátítása és alkalmazása.

A Depónia Nonprofit Kft. is lehetővé teszi, hogy az edénybérleti díjról szóló csekkeket otthonról fizethessék be.

Korlátozza a hétvégi nyitvatartását a posta

A társaság felülvizsgálta a posták kapacitását és forgalmát, és ennek eredményeként úgy döntött, csökkenti a hétvégeken is nyitvatartó postáinak számát.

2020. március 28-tól visszavonásig a fővárosban három posta (Budapest 62, VI. kerület Teréz krt. 51., Budapest 72 VIII. kerület Baross tér 11/c és Budapest 112 XI. kerület Fehérvári út 9-11.), lesz nyitva szombaton, illetve a megyeszékhelyeken, valamint Érd, Dunaújváros és Sopron városban egy-egy postán várjuk az ügyfeleket.

Székesfehérváron csak a Fehér Palotában Üzletközpontban található Székesfehérvár 7 posta lesz majd nyitva szombatonként  8:00-12:00 óráig.

Vasárnap országszerte zárva lesznek a posták. A szombaton is nyitva tartó posták teljes listája itt tekinthető meg!

Hétköznap egységesen 18 órakor bezárnak a hosszabban nyitvatartó posták, ez alól kivétel: Budapesten három posta, amelyek 20 óráig várják az ügyfeleket, valamint a megyeszékhelyek szombaton nyitvatartó postái hétfőnként változatlan nyitvatartással üzemelnek majd. A jelenleg is 18 óra előtt záró posták nyitvatartása nem változik.

Egyszerűsített meghatalmazással és ingyenes ismételt kézbesítéssel könnyíti a nyugdíjasok számára az utalványok kifizetését áprilistól a Magyar Posta. 

A járványhelyzetre és a kijárási korlátozásra való tekintettel a nyugdíjasok, mint veszélyeztetett korúak védelme érdekében 2020. április 1-től visszavonásig a kézhezvételt megkönnyítő kézbesítési megoldásokat vezet be a Magyar Posta nyugdíjasok számára valamennyi utalványtípust érintően.

A változás szerint amennyiben az utalvány címzettje nyugdíjas és személyesen nem kívánja átvenni az utalvány összegét, élhet az egyszerűsített meghatalmazás lehetőségével, és megbízhatja a pénz átvételére akár a szomszédot vagy mást, aki iránt bizalommal van. A meghatalmazás egyszeri alkalomra szól.

Ha a nyugdíjas nem tartózkodik otthon, akkor a kézbesítő értesítést hagy hátra, illetve az eseti egyszerűsített meghatalmazás nyomtatványt. Az értesítésen a Posta feltünteti annak a postahelynek a telefonszámát, ahol telefonon kérhető az ismételt kézbesítés, melynek külön díja ez esetben nincs. Az ismételt kézbesítéskor a címzett vagy az eseti meghatalmazott átveheti az összeget.

Megváltozott a Hunyadi utcai II. szakrendelő betegfogadási rendjének időpontja.

Reggel 8 órától fogadjuk a betegeket, ez vonatkozik a vérvételre érkezőkre is - tájékoztatott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház. Felhívjuk azonban figyelmüket, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel továbbra is csak a sürgős beutalóval érkező betegeket áll módunkban fogadni.

Április 11-ig biztosan zárva tart a HEROSZ Állatotthon, de az adományokat fogadják

Április 11-ig biztosan nem fogad látogatókat és örökbefogadó családokat a HEROSZ Fehérvári Állatotthona. A Takarodó úti menhelyen kizárólag sérült állatot vesznek át időpontfoglalással azért, hogy a dolgozók tudják ütemezni a munkájukat, és egyszerre csak egy ember legyen a menhelyen. Időpontot foglalni az állatotthon Facebook-oldalán vagy a +36 30 98 58 309-es telefonszámon lehet.

A vasárnapi közös séták átmenetileg szünetelnek, március 27-e előtt az önkéntesek minden kutyát alaposan átmozgattak. Most csak kis létszámú önkéntes kapott engedélyt, és ők szervezetten, nem egyszerre jönnek sétáltatni.

Azok az idős emberek, aki nem tudják megoldani az állataik etetését, sétáltatását, a menhely önkénteseitől kérhetnek segítséget Székesfehérvár Önkormányzatán keresztül az alábbi elérhetőségek bármelyikén: 22/537-149; 537-611; 537-612; 537-651 és 537-652. A HEROSZ az összes városrészt lefedi a segítségnyújtásban, sőt, néhány vidéki önkormányzatnak is segít, ha kell.

A menhely szívesen fogadja az adományokat ezekben a nehéz napokban is, gyakorlatilag bármilyen száraz, vagy konzerv tápot lehet vinni a főbejárat mellett elhelyezett gyűjtőládába. A ládát folyamatosan, naponta többször ürítik, a legbiztosabb azonban, ha 11 és 14 óra között visznek adományt a jó szándékú emberek.

Az ASKA menhelyen a megfelelő védőfelszerelés, azaz maszk és gumikesztyű használatával, kizárólag időpontfoglalással fogadják az örökbefogadókat. A gazdijelöltek a +36 30 206 5372 vagy a +36 30 317 4370 számokat hívhatják, egyszerre csak egy család lehet bent az ASKA telepen, a dolgozókon kívül. Ugyanezeken az elérhetőségeken várják az ideiglenes befogadók jelentkezését is, akik a rendkívüli időszakban is vállalkoznak az állatok testi-lelki rehabilitációjára.

Az állatvédő szakemberek azt javasolják, hogy a járvány ideje alatt csak egyedül sétáltassuk a kutyáinkat, ügyelve arra, hogy ne érintkezzünk más állatokkal! Így csökkenthetjük leginkább a fertőzésveszélyt, és biztosíthatjuk a biztonságot magunk és mások számára egyaránt.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek