3 évnél régebbi cikk

Online programok a hétvégére: Pinokkió, Fonogram-nap, online kézműves műhely és könyvtár Fehérváron
Online programok a hétvégére: Pinokkió, Fonogram-nap, online kézműves műhely és könyvtár Fehérváron

Bár a hétvégén végre igazi napsütéses, tavaszi időjárás van kilátásban, azért továbbra se nagyon mozduljatok ki a biztonságot jelentő kuckóból - csak, ha nagyon muszáj. Hogy el tudjátok terelni a gondolataitokat a szabadban való krúzolásról, összeszedtünk néhány online programot, amelyek könnyen feldobhatják unalmas perceiteket: vegyetek részt a Maradj Otthon! Fesztiválon, hallgassátok meg a Budapesti Fesztiválzenekar karanténestjét, netalántán csodáljátok meg Pinokkiót a Vaskakas Bábszínház előadásában.

Kultúra: Online műhely
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Fehérvári Kézművesek Egyesülete honlapján és Facebook-oldalán

Sok kulturális intézményhez, szervezethez hasonlóan a Fehérvári Kézművesek Egyesülete is online tartalommal jelentkezik, hogy a megnövekedett szabadidő eltöltéséhez adjon hasznos ötleteket. A hivatalos honlapra, illetve a szervezet Facebook-oldalára rendszeresen feltöltik különféle ajándék- és dísztárgyak elkészítésének leírását és fotóit. A technikák egyszerűek, így elsajátíthatóak bármilyen korosztálynak, és bátran válogathatunk az otthon elérhető nyersanyagaink között is. A már elérhető tartalmak között szerepel húsvéti kulcstartók, ünnepi dísztárgyak és gyöngyszalag készítése.

 

Kultúra: Gárdonyi Online
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár és Székesfehérvári Népmesepont Facebook-oldalán

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben bezárta kapuit a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár is. Ez azt jelenti, hogy az eddig megszokott közművelődési forma ugyan átmenetileg szünetel, de ezzel egy időben született egy új online közösségi tér is, amelyen március 30-tól minden nap új, színes és szórakoztató tartalommal jelentkeznek az intézmény dolgozói.

Délelőttönként 10 órától a Székesfehérvári Népmesepont Facebook-oldalán élőszavas mesemondással, papírszínházzal, mesékkel és különböző feladványokkal teszik színesebbé a családok hétköznapjait, sőt a gyerekek által már jól ismert almafa is átköltözött az online térbe. A könyvtár oldalán olvasással, könyvekkel, tudománnyal kapcsolatos információkat osztanak meg, de érdemes lesz figyelni a művelődési ház közösségi oldalát is, ahol számos felhívással, pályázati kiírással és eseménnyel jelentkeznek majd.

 

Fesztivál: Maradj Otthon! Fesztivál - FollowTheViolin és sokan mások
Mikor?: Március 22-április 5., vasárnap-vasárnap 
Hol?: Maradj Otthon! Fesztivál Facebook-oldalánFacebbok-eseményénél

Mivel most az a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebbet mozduljunk ki otthonról, létrejött egy olyan fesztivál, amely az elmaradt bulik és konceretek által keletkezett űrt kívánja betölteni. A szervezők arra buzdították a fesztiválok, klubok legnépszerűbb fellépőit (zenészeket, popsztárokat, előadókat), hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a Maradj otthon! kampányban, így közösen elindították a virtuális Maradj Otthon! Fesztivál, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

A szervezők száznál is több hazai zenekart, előadót kértek fel, hogy a közös cél érdekében a saját felületeiken rendszeresen nyilvánuljanak meg posztokkal, filmekkel, közönségtalálkozókkal, ezeket a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook-oldalán is követhetik a rajongók. Ugyanez az oldal figyelemmel kíséri és ajánlja azokat a házi koncerteket, amelyeket az előadók otthonról, stúdióból közvetítenek, ezzel elviselhetőbbé téve a bezártságot.

 

Kultúra: Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál Facebook-csoportban

Az Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál során olyan közösségi programokat láthattok és hallhattok, amelyek visszaadják a közösség érzését. Mintha egy civil-kult beszélgetésen ülnétek, de itt biztosan jól fogsz látni. Új emberekkel találkozhatsz anélkül, hogy kimozdulnál, és lesz kivel megbeszélni azokat a filozófiai kérdéseket, amiken a bezártság miatt kezdtél gondolkodni.

Pénteken megleshetitek a Fényes szelek: cyberpunk a korona idejént, részt vehettek a Zenés szombatfogadáson, majd ha már beköszöntött a szombat, akkor Szabad Terek kerekasztal és KARANRÉV is lesza  felhozatalban.

 

Zene: Budapesti Fesztiválzenekar - Karanténestek 19.
Mikor?: Április 3., péntek 19:45
Hol?: Budapesti Fesztiválzenekar Facebook-oldalán

Fischer István saját álmát váltotta valóra, amikor 35 évvel ezelőtt Kocsis Zoltánnal együtt megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes filozófiájának magja az átélt, igényes muzsikálás, és az új utak keresése. A zenekar munkája a kockázatvállalásról, a kezdeményezésről, az eredeti ötletek megvalósításáról szól, amit a közönség vele együtt élhet át. Minden hangverseny élvezetes felfedezőút a zene feltérképezetlen tájaira, új horizontok felé, ahol a felcsendülő művek váratlanul, a meglepetés erejével hatnak, mintha legelőször szólalnának meg.

Pénteken többek között megnézhetitek Wolfgang amadeus Mozart B-dúr duó hegedűre és brácsára, K. 424. előadását, Benedetto Marcello Szonátáját, Carlos Gardel műveit, a Melodía de Arrabalt és a Por una Cabezát, illetve Claude Debussy Hegedűszonátáját.

 

Zene: Fonogram-nap
Mikor?: Április 4., szombat 10:00
Hol?: Fonogram hivatalos oldalán

Szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet rangos szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítélt Fonogram - Magyar Zenei Díjat. A jelöltek között természetesen fehérváriakat is találhattok, így az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele kategória jelöltjei között megtalálhatjátok a Mörköt, illetve az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele kategória jelöltjei között Orsovai Renit. Szurkoljunk nekik!

 

Színház: Vaskakas Bábszínház - Pinokkió 
Mikor?: Április 5., vasárnap 11:00
Hol?: Vaskakas Bábszínház YouTube-csatornáján

 A kisgyerekké változott fabábu története több évszázada a gyerekek és a szülők egyik kedvenc meséje. De vajon tényleg jobb kisgyereknek lenni, mint fabábunak? És ha jobb, akkor nem fáj? Nyomában a köpönyegforgató macskával és rókával, a gonosz bábszínház igazgatóval és a pedáns tücsökkel megtalálja-e Pinokkió, amit igazán keres: Dzsepettót és a családi tűzhelyet?

 

Állandó programok:

- Virtuális séta a Hetedhét Játékmúzeumban

Virtuális séta Székesfehérváron

A Teleki Diákszínpad előadás: William Shakespeare - Hamlet

Müpa ingyenes médiatára

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Borítókép: Vaskakas Bábszínház
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek