4 évnél régebbi cikk

Gulyás Gergely: 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, 1345 milliárd forint a gazdaság újraindítására
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Gulyás Gergely: 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, 1345 milliárd forint a gazdaság újraindítására
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Gulyás Gergely kormányzati koordinációért felelős miniszter bemutatta a járványügyi alapot. Mutatjuk a szombati Kormányinfón elhangzott legfontosabb információkat.

A szombat délelőtti Kormányinfón a következő fontosabb információk hangzottak el:

- Bruttó 500.000 forint fizetésen kívüli juttatással ismeri el a kormány minden egészségügyi dolgozó áldozatos munkáját - erre valamikor a nyári hónapokban, június-júliusban kerül sor.

- A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón. Közölte, hogy létrejön a járvány elleni védekezés alap és a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alap.

Az eredményes védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében a kormány jelentős átcsoportosításokat hajt végre, és közös teherviselésre kötelez másokat is: politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is - mondta.

- Gulyás Gergely ismertetése szerint a párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a multinacionális láncokat terhelő adó 36 milliárd forintot jelent, a bankoktól 55 milliárd forintot várnak. Hozzátette: a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez. Azt is közölte, hogy az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat. Jelezte, az intézkedések április 15-től vagy május 1-jétől hatályosak.

- Az egészségügyi dolgozók novembertől 81 milliárd forint összegben 20%-os béremelést kapnak az alapból, az egészségügyi bérkiegészítés pedig több mint 70 milliárd forintba kerül az államnak.

- Közel 30 ezer ember veszítette el eddig a munkáját, a gazdaságvédelmi intézkedések azonban segíteni fogják, hogy minél többen új állást találjanak, és minél kevesebben veszítsék el jelenlegi munkahelyüket.

- A kormány egy európai uniós alap felállítását is tervezi, ebben fogja feltüntetni az EU felől Magyarországnak biztosított forrásokat.

- Húsvét előtt döntenek az érettségi lebonyolításáról.

- Nincs szükség az szja-bevallás határidejének kitolására, mivel annak leadása személyes kontaktust nem igényel.

- Eddig összesen 85 egészségügyi dolgozó betegedett meg.

- Április 11-ig, azaz jövő hét szombatig van érvényben a jelenlegi kijárási korlátozás. Orbán Viktor szerdán, április 8-án dönt arról, hogy ez marad-e tovább érvényben. Arra azonban ismételten felhívták a figyelmet, hogy a mostani szabályok szerint nem lehetséges a locsolkodás, csak az egy háztatásban élők között!

Borítókép: M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek