4 évnél régebbi cikk

Gazdaságvédelmi akcióterv: a kormány bizonyos esetekben a bérköltségek egy részét is átvállalja, újra lesz 13. havi nyugdíj
Gazdaságvédelmi akcióterv: a kormány bizonyos esetekben a bérköltségek egy részét is átvállalja, újra lesz 13. havi nyugdíj

Újabb pontjait jelentette be hétfőn a gazdaságvédelmi akciótervnek Orbán Viktor.

A kormányfő hétfőn ismertette a három lépésből álló gazdaságvédelmi intézkedéseket, ezek kapcsán kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, "menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről".

Hozzátette: most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért dolgozták ki ezt az akciótervet, amely a GDP 18-20 százalékát érinti, és amelynek most a második üteme következik. A részletek:

  • A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.
  • A munkahelymegőrzés keretében rövidített munkavégzés esetén átvállalja az állam a bérköltség egy részét.
  • Beruházás támogatásként 450 milliárd forint értékben nyújtanak támogatást.
  • Több szektor újraindításában nyújtanak támogatást, ilyen többek között a turizmus, az építőipar, a mezőgazdaság és az egészségipar.
  • Vállalatfinanszírozás terültén kamat- és garanciatámogatott hiteleket nyújtanak 2000 milliárdos értékben.
  • Család- és nyugdíjas-védelem keretében 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

A teljes bejelentést Orbán Viktor Facebook-oldalán lehet megnézni:

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek