4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: többféle koronavírus terjed, megtartják a kitűzött esküvőket Fehérváron - 34. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
turizmus.szekesfehervar.hu
Koronavírus: többféle koronavírus terjed, megtartják a kitűzött esküvőket Fehérváron - 34. nap

Négy újabb beteg hunyt el, Fejér megyében eddig összesen 24 koronavírusos beteget regisztráltak, újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor. Ez történt hétfőn.

Hétfőn reggelre meghalt négy idős krónikus beteg, és 744-re nőtt a Magyarországon azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon megjelent közleményben. A honlap legfrissebb adatai szerint az elhunytak száma 38, 67-en meggyógyultak, 14 325-en vannak hatósági házi karanténban és 22 282 mintavétel történt.

Fejér megyében 24 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak hétfőn reggelig.

Újabb pontjait jelentette be hétfőn a gazdaságvédelmi akciótervnek Orbán Viktor

A kormányfő hétfőn ismertette a három lépésből álló gazdaságvédelmi intézkedéseket, ezek kapcsán kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, "menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről".

Hozzátette: most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért dolgozták ki ezt az akciótervet, amely a GDP 18-20 százalékát érinti, és amelynek most a második üteme következik. A részletek itt olvashatók.

Székesfehérvár pénzügyi helyzete stabil, a védekezéshez és az alapszolgáltatások működtetéséhez szükséges források rendelkezésre állnak 

"Az elfogadott költségvetésben rögzített tartalékok, valamint az elmúlt hetekben végrehajtott átcsoportosítások (pl. fejlesztések átütemezése, támogatási rendszer áttekintése, rendezvények elhalasztása) nyomán azonban a védekezéshez szükséges források és az alapszolgáltatások működtetéséhez szükséges források rendelkezésre állnak, a város egyik legnagyobb foglalkoztatójaként pedig mindent megteszünk az önkormányzati munkahelyek megőrzése érdekében" - áll dr. Cser-Palkovics András polgármester hétfői közleményében. Hozzátette, dolgoznak a már bevezetett helyi gazdaságvédelmi intézkedések kiegészítésén. 

A helyi koronavírus-helyzettel kapcsolatosan kiemelte, városunkban a hatósági házi karanténban lévők száma 60 fő. 

A szakemberek tájékoztatása szerint a vasárnapi ügyeletre 24 beteg érkezett, közülük 2 személy légúti panaszokkal.

A háziorvosok és házi gyermekorvosok rendelési ideje és telefonszámaik elérhetőek a városi honlapon, továbbra is azt kérik, hogy a betegség tüneteit magukon észlelő páciensek először telefonon vegyék fel a kapcsolatot orvosukkal! 

A teljes közlemény itt olvasható:

A hétvégi tapasztalatok azt mutatják, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a népszerű kirándulóhelyek, közterületek ellenőrzésére

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a hétvégi tapasztalatok azt mutatják, nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a népszerű kirándulóhelyekre, közterületekre, amelyek csoportképző helyszínekké válhatnak. Ezeket mostantól célzottan és visszatérően ellenőrzik. (Hétvégén a Velencei-tó környékén, és több népszerű Fejér-megyei kiránduló helyen tömegek voltak.)

Az országos adatok kapcsán Kiss Róbert kiemelte: 4292 rendőri intézkedés történt, amelyből 3102 figyelmeztetés, 532 helyszíni bírság, valamint 648 szabálysértési feljelentés volt. A járvánnyal összefüggésben 159 büntetőeljárást indítottak, ebből 37-et csalás, 11-et járványügyi szabályszegés, 24-et közveszéllyel fenyegetés és 45-öt rémhírterjesztés miatt. 

Hatósági házi karantént 14 325 esetben rendeltek el, az ezzel összefüggő szabályok betartását 112 729 alkalommal ellenőrizték. Az üzletek korlátozott nyitva tartásának a szabályait megszegőkkel szemben 44 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, 27 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 64 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Az operatív törzs szerdán tesz javaslatot a kijárási korlátozások szabályozására. Arra a kérdésre, hogy várható-e területi korlátozás, azt mondta Kiss Róbert: amennyiben az adatokból az tűnik ki, hogy egyes területeken más intézkedésekre van szükség, akkor aszerint teszik meg a javaslatukat.

A parkolás ingyenessé tételével kapcsolatban hangsúlyozta: az intézkedéssel "nem a közterületekre hívják az embereket", hanem meg kívánják könnyíteni a saját gépkocsi használatát ügyintézéskor.

Többféle koronavírus terjed Magyarországon

Újabb koronavírusokat izoláltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában, ez alapján úgy tűnik, hogy több helyről érkezhetett a kórokozó Magyarországra - mondta Kis Zoltán, a központ laborvezetője hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A laborvezető elmondta, a vakcina hatásossága szempontjából fontos, hogy megállapítsák, hányféle alpopulációja van jelen Magyarországon a vírusnak. Hozzátette, akár egy fertőzött szervezeten belül is többféle vírus fordulhat elő, a laborban pedig elkezdődtek azok a kísérletek, amelyekkel egy vakcina hatásosságát ellenőrizni lehet.

Kis Zoltán hangsúlyozta, egyelőre nincs olyan bizonyíték, hogy bármilyen gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen, ezért óvatosan kell kezelni az ezzel kapcsolatos híreket.

A házi gyermekorvosok rendelési ideje is módosult Székesfehérváron

Az önkormányzat – az operatív törzs ajánlása alapján – továbbra is azt kéri, hogy amennyiben lehetséges, ne személyesen, hanem először telefonon kérjenek tájékoztatást és tanácsadást a házi gyermekorvosuktól is, és csak a legszükségesebb esetben keressék fel a rendelőket.

Az Alba Családorvosi Egyesület a legújabb eljárásrendnek megfelelően frissítette listáját azokról a gyermekorvosi rendelésekről, amelyeket szükség esetén a betegek felkereshetnek. Ennek értelmében a 65 év feletti orvosok saját rendelési idejükben csak telefonon állnak a családok rendelkezésére, így tudnak e-receptet felírni, tanácsot adni, vagy szükség esetén a pácienseket továbbirányítani.

A rendelési időkről, valamint az orvosok telefonos elérhetőségéről a legfrissebb lista elérhető a szekesfehervar.hu oldalon.

A rendkívüli körülmények között is megtartják a már kitűzött esküvőket Székesfehérváron

A rendkívüli körülmények között is megtartják a már kitűzött esküvőket Székesfehérváron, ha a jegyespárok vállalják. A szertartás létszámkorlátos, így többen a lemondás vagy a halasztás mellett döntöttek. A személyes ügyfélfogadás átmenetileg szünetel, ezért a módosítási kérelmeket csakis írásban lehet benyújtani. Teljesen új házassági szándék bejelentésére azonban most nincs lehetőség, mivel az csakis személyesen történhet.

A házasságkötések a hivatalban, munkaidőben, vagy a Hiemer-házban, pénteken és szombaton délutánonként történnek. A külső helyszínek, éttermek a rendkívüli helyzet miatt jelenleg nem fogadnak házasságkötéseket.

A hivatalban megtartott szertartáson legfeljebb 4 fő, a Hiemer-házban maximum 15 fő vehet részt, ebbe természetesen nem számít bele az anyakönyvvezető és a technikai személyzet.

Házasságkötésre a szándék bejelentését követő 30 nap után és egy éven belül kerülhet sor, ez idő alatt a szertartás időpontja szabadon módosítható. Ha az új időpont a házassági szándék bejelentésétől számított egy éven túli, akkor az esküvő csak új szándék bejelentésével lehetséges.

Az elmúlt héten 24 lemondás, illetve módosítási kérelem érkezett. Az időpont-módosítás csak írásban történhet, azaz levélben, ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy a kérelem elhelyezésével a Városház tér 2. szám alatti gyűjtődobozba. Ha a pár a módosításkor az új kívánt dátumot jelzi, akkor a szakiroda igyekszik az adott napra a házasságkötés lehetőségét biztosítani. Az ilyen kérelmek feldolgozása folyamatos, az esemény pontos időpontjáról az iroda levélben értesíti az érintetteket.

A díjak visszafizetésével kapcsolatban a Hiemer-ház rendezvényszervezőinél lehet érdeklődni, illetve önkormányzati rendelet is szabályozza ezt.

Eszerint a befizetett díj az elhalasztott esküvő esetében is érvényes. Amennyiben a rendezvényt lemondják, és az erre irányuló bejelentés a kitűzött esemény napját megelőző harmadik munkanapig érkezik, úgy a befizetett díj 2600 Ft+áfa összeggel csökkentett része kerül visszafizetésre.

Az Anyakönyvi és Vállalkozásigazgatási Irodán átmenetileg szünetel a személyes ügyfélfogadás. Teljesen új házassági szándék bejelentésére most nincs lehetőség, mert ez csakis személyesen, a felek együttes jelenlétével történhet. A szakiroda az alábbi elérhetőségeken kereshető: anyakonyv@pmhiv.szekesfehervar.hu; +36 22 537 239.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek