3 évnél régebbi cikk

Elkészült a Fiskális út felújítása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Elkészült a Fiskális út felújítása

Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek.

Három héttel hamarabb, április 30-a helyett már holnapról újra birtokba vehetik a közlekedők a Fiskális utat. Mostantól ismét közvetlenül juthatnak el a közlekedők a Budai úttól a Béla útig és vissza. A gépjárművek frissen aszfaltozott úton, a gyalogosok minkét oldalon térköves járdán, a kétkeréken közlekedők irányhelyes kerékpársávokon, biztonságosan közelíthetik meg céljukat. „Köszönöm a fehérvári vállalkozóknak, hogy az április 30-i határidő előtt jóval hamarabb, húsvét előtt átadhatjuk az utat. Köszönöm a fehérváriaknak a türelmet! Az Önkormányzat saját forrásból, több mint 1,1 milliárd forintból egy igazán európai gyűjtőutat épített. Ez a beruházás alapja az öreghegyi utcák felújításának is.” – számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, akivel közösen járhatjuk végig a megújult Fiskális utat a Facebook-oldalán megosztott videóban.

A Fiskális út teljes szélességű felújítása, valamint csapadékvíz-elvezetésének rekonstrukciója több mint 850 millió forintból valósult meg, teljes egészében önkormányzati forrásból. A több lépcsőben zajló fejlesztés során 2017-ben először kicserélték a gázvezetéket, majd 2018-ban az ivóvízvezetékek újultak meg a Viziközműfejlesztési alapból 1800 méter hosszon 264 millió forintból. A közművezetékek rendbetételét követően, a tavalyi évben az út- és csapadékcsatorna építése kezdődhetett el. A két szakaszban zajló munkálatok során először a Budai út - Pozsonyi út között, majd a második részben a Pozsonyi út - Béla út között készült el a csapadékcsatorna és újult meg az út. A kezdődő műszaki átadással most lezárul a fejlesztés.

A felújítás keretében mintegy 1800 méter hosszban újult meg az útburkolat. A beruházás keretében felújították a Késmárki utca Fiskális út és Lévai utca közötti szakaszát, valamint a Túrózsáki út Aszalvölgyi-árok és Fiskális út közötti szakaszát is. A biztonságos gyalogosközlekedés érdekében mindkét oldalon új, térköves járdát, valamint középszigetes gyalogos átkelőhelyeket alakítottak ki. A kerékpárral közlekedőket irányhelyes kerékpársávok segítik.

A rekonstrukciónak köszönhetően megszűnt a nyílt árkos csapadékvíz-elvezető rendszer, és a gerincvezetékek építésével zárt rendszeren keresztül az Aszalvölgyi-árokba vezetik a csapadékvizet. Az összes ingatlan felszín alatt lévő csapadékvíz-kivezetését bekötötték a rendszerbe. Ez a fejlesztés további lehetőséget biztosít arra, hogy azokban az öreghegyi utcákban is megvalósuljanak az útfelújítások, ahol eddig erre a csapadékvíz-befogadó hiányában nem kerülhetett sor.

A szerződés szerint a készre jelentés határideje 2020. április 30-a volt. A kivitelező április elején készre jelentette a munkát, a műszaki átadás-átvétel most megkezdődik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek