Partly cloudy19 °C
2020. június 2. kedd Anita, Kármen
Menü

Koronavírus: Fejér a legfertőzöttebb megye Pest után, Fehérváron biztosítottak a védekezés feltételei - 36. nap

49 fővel a második legmagasabb a koronavírusos megbetegedések száma a megyék közül Fejérben. Fehérváron a polgármester utasítására a közterület-felügyelők is megkezdték a kijárási korlátozással kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzését.

 895 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 beteg, többségében idős emberek (egyikük 49 éves). Ezzel 58 főre emelkedett az elhunytak száma. 94 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. Fejér megyében jelenleg 49 regisztrált beteg van, ezzel a második legmagasabb a betegek száma, Pest megye után.

 

Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást


Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott: Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is. Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: egyre inkább emelkedik a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályszegések száma. Mostanáig csaknem 6 ezer szabálysértés miatt kellett intézkedniük rendőröknek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról tájékoztatott: az idősotthonokban a teljes dolgozói kör  és a lakók is leszűrésre kerülnek, illetve elrendeli az ottani egészségügyi ellátás kötelező ellenőrzését. 

Tájékoztattak arról is: kedden öt teherszállító repülő hozott jelentős mennyiségű védőeszközt, ruházatot, szájmaszkokat hazánkba. 

Újságírói kérdésként elhangzott, hogy érinti-e drasztikusan a fiatalabb korosztályt az európai, mutálódott koronavírus? Müller Cecília elmondta, virológus szakemberek apró változásokat észleltek már a vírus genetikai állományában, de ezeknek nincs a fertőzőképességre vonatkozóan jelentősége.

 

Közterület-felügyelet munkatársai figyelmeztetnek a kijárási korlátozás betartására Fehérváron

A kijárási korlátozás szabályainak betartására hívják fel a figyelmet a Közterület-felügyelet munkatársai Székesfehérváron. A keddi tapasztalatok alapján a legtöbben figyelnek az előírások, a szükséges távolság betartására, de előfordult közös kutyasétáltatás, edzés lezárt sportpályán és köztéri csoportos találkozó is. Rendőri beavatkozásra nem volt szükség.

Kedden a Közterület-felügyelet munkatársai 50 emberrel beszéltek a köztereken, utcákon. A tapasztalatok szerint a belvárosi üzleteknél, postánál és gyógyszertáraknál mindenki betartotta az előírt 1,5 méteres távolságot, a biztonsági őrök kezelik a 65 év felettiek üzletlátogatására vonatkozó szabályt, illetve a családok is betartják az előírásokat a szabadtéri levegőzésnél. A nap folyamán volt példa lezárt sportközpontban való edzésre, közös, póráz nélküli kutyasétáltatásra, köztéri alkoholfogyasztásra vagy fiatalok csoportosulására. Egy – a közterületre engedély nélkül asztalokkal és székekkel kitelepült – fagylaltozót is ellenőriztek és bepakoltattak szerdán reggel a közterület-felügyelők. (ÖKK)

 

Fehérváron biztosítottak a védekezés feltételei

Biztosítottak a védekezés szervezeti, személyi és eszközbeli feltételei is városunkban - közölte mai Facebook-posztjában Cser-Palkovics András polgármester. Ennek keretében újabb 5.000 db FFP2 maszkot vásárolt Önkormányzatunk, biztosítva ezzel a járványhelyzetben dolgozók védelmét. A közterület-felügyelők is megkezdték a kijárási korlátozással kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzését.

 

Sikeresen működik a videotelefonos kapcsolattartás a székesfehérvári idősotthonokban

Kedvezőek a tapasztalatok a videotelefonos kapcsolattartásról a székesfehérvári idősotthonokban. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény székhelyén és valamennyi intézményében igénybe vették már a szolgáltatást, melyet az idősek és családtagjaik szívesen használnak. A videotelefonos beszélgetésre továbbra is van lehetőség hétköznap délelőttönként egyórás, míg hétvégi napokon délután, kétórás időtartamban.

Április 1-jén, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény munkatársainak ötlete nyomán indították el a videotelefonos kapcsolattartást a székesfehérvári idősgondozó intézményekben.  

A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény székhelyintézményében egyelőre 6-7 fő, a Hosszúsétatéri Idősek Otthonában 10 fő, a Feketehegy-szárazréti Idősek Otthonában 4 fő, míg a Maroshegyi Gondozási Központban 3 fő élt eddig a videotelefonos kapcsolattartással. A munkatársak visszajelzése szerint a hozzátartozók értékelik, köszönik a lehetőséget, és nagyon megnyugszanak, ha nemcsak hallják, de látják is a szeretteiket. Az idősek szintén örülnek, ha így tudnak kapcsolatba lépni gyermekeikkel, unokáikkal, dédunokáikkal. A jó fizikai és mentális állapotú lakók egy részének van saját telefonja, ők eddig is tartották a kapcsolatot a rokonaikkal. A nagyothalló és időskori demenciával élő ellátottaknak pedig segítséget nyújtanak a gondozók, hogy megértsék a családtagok üzenetét.

Az intézmény bízik abban, hogy egyre több család él ezzel, és használja majd a kapcsolattartásnak ezt a formáját. A családok a hét minden napján 9 és 10 óra között, illetve hétvégén – így a húsvéti hosszú hétvége napjain is – 15 és 17 óra között élhetnek a lehetőséggel az alábbi telefonszámokon:

Kossuth Zsuzsanna Idősotthon (Rákóczi u.34.):
06 70/930 63 93

Feketehegy-Szárazréti Idősek Otthona (Farkasvermi u. 40.):
06 70/701 94 60

Hosszúsétatéri Idősek Otthona (Hosszúsétatér. 12.):
06 70/930 63 83

Maroshegyi Gondozási Központ ( Rádió u. 7.):
06 70/930 63 94

 

Korlátozza a Tesco a belépő vásárlók számát április 9-től

Csütörtöktől a Tesco áruházaiban egy időben csak előre meghatározott számú vásárló tartózkodhat.

A helyenként már szerdán bevezetett intézkedés értelmében az egyes üzletekben az alapterülethez képest csak annyian lehetnek, ahányan biztonságosan tudják tartani egymás között a két méter távolságot.

A pontos létszám így áruházanként változó – olvasható a kereskedelmi lánc közleményében.

A vásárlószámot egy applikáció segítségével az üzletek bejáratánál a Tesco munkatársai követik és ellenőrzik. A többi vásárló az épületen kívül fog majd sorban állni, a biztonságos távolság megtartásával – a gyógyszertáraknál és a postáknál már bevált gyakorlatot követve.

Ahol több bejárat is van, ott csak egyet lehet majd használni, így a belső üzletsorral is rendelkező áruházak esetében az épületben tartózkodók létszáma lesz a mérvadó.

A cég jelezte, hogy az új intézkedés a 65 éven felettiek számára fenntartott vásárlási időszakra is vonatkozik: 9 és 12 óra között a munkatársaik a vásárlók létszámát és életkorát is ellenőrzik.

 

Vuhanban feloldották a vesztegzárat

Több mint két hónap után feloldották a vesztegzárat a járvány kínai gócának számító közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén terjedni kezdett. A 11 milliós várost január 23-án zárták le, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

A CCTV kínai állami hírcsatorna beszámolója szerint a jegyeladások alapján szerdán mintegy 55 ezer ember hagyja el Vuhant vasúton. Az egészségügyi hatóságok mindazonáltal továbbra is azt tanácsolják a város lakóinak, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak el. Az utazást csak azoknak engedélyezik, akiknek van igazolásuk, hogy egészségesek.

Kína szárazföldi részén kedden 62 újabb embert diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel, közülük 59-en külföldről utaztak be. (MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

 • Hamis rendszámú autót vezetett egy 15 éves fiút Zalában
  Hamis rendszámú autót vezetett egy 15 éves fiút Zalában
 • Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium
  Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. június 2.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. június 2.
 • Szijjártó: 376 milliárd forint beruházást vállaltak a versenyképességi pályázat jelentkezői
  Szijjártó: 376 milliárd forint beruházást vállaltak a versenyképességi pályázat jelentkezői

A hét sztorija

 • Július 19-én tartják az idei Forma 1-es magyar futamot
  Július 19-én tartják az idei Forma 1-es magyar futamot
 • A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
  A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
 • A Törökkút virágdísze lett a legszebb
  A Törökkút virágdísze lett a legszebb
 • A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
  A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
 • Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
  Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
 • Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
  Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
 • Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
  Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
 • Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
  Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi

Eseménynaptár

 • Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
  Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Veszélyesek a kullancsok
  Veszélyesek a kullancsok
 • A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
  A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
 • Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
  Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
 • Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
  Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
 • Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
  Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
 • Itthon is beindult a hazai turizmus
  Itthon is beindult a hazai turizmus
 • Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
  Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
 • Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
  Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
 • Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
  Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
 • Mától országszerte kinyithatnak az iskolák
  Mától országszerte kinyithatnak az iskolák
 • 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést