3 évnél régebbi cikk

Videón, ahogy a koronavírus a levegőből bejut a szervezetbe
·Videókoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/NHK WORLD-JAPAN
Videón, ahogy a koronavírus a levegőből bejut a szervezetbe
·Videókoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Nemcsak köhögéssel a levegőbe kerülő cseppekkel, hanem hevesebb beszéd során, de akár egy szimpla kilégzés után is könnyen bejuthat a koronavírus az emberi szervezetbe. Az NHK japán közszolgálati csatorna dokumentumfilmet készített a vírus elleni küzdelemről és a fertőzés mechanizmusáról.

Annak ellenére, hogy néhány hónapja még a létezéséről sem tudtunk, máris elkészültek az első dokumentumfilmek az új típusú koronavírusról. Az Ázsiát részben, Európát és az Egyesült Államokat szinte teljesen letaroló fertőzés a WHO hosszú vajúdása után február 11-én végül a Covid-19 nevet kapta, ami a Coronavirus Disease 2019 (magyarul: koronavírus betegség 2019) rövidítése. A fertőzést a SARS-CoV 2 vírus okozza. Nemcsak ezeket az alapvető fogalmakat tisztázza az NHK (ejtsd: enu ecsi kee) japán közszolgálati műsorszolgáltató dokumentumfilmje, de a vírus terjedését is bemutatja minden eddiginél részletesebben.

A március végén megjelent COVID-19: Fighting A Pandemic (magyarul: COVID-19: harc a világjárvány ellen) című egyórás dokumentumfilm elképesztően nyomasztó, megtekintését tényleg csak a nagyon elszántaknak javasoljuk. Egészen más élmény például képekkel alátámasztva látni az olasz kórházak betegekkel zsúfolt intenzív osztályait, mégha csak egy villanásra is, mint esténként szörnyülködni azon, hogy hány új megbetegedés vagy haláleset történt az országban.

Van azonban egy olyan része a dokumentumfilmnek, amit mindenkinek ajánlunk. Ez a hat perc külön is felkerült a műsorkészítő YouTube-csatornájára.

Az első kísérletben egy tüsszentést vettek videóra. Jól látható, hogy a 10 mikrométernél is kisebb részecskék egyáltalán nem esnek le azonnal a földre, hanem még hosszú ideig a levegőben keringenek. A második kísérlet során egy beszélgetést vettek fel. Az egymástól másfél méterre ülő két férfi szájából rengeteg észrevehetetlen méretű nyálcsepp távozik, amik végig kettejük között cirkulálnak az egész beszélgetés alatt. 

Végül egy számítógépes szimulációban mutatják be, hogy a mérések alapján hogyan és mennyi idő alatt képes egy zárt helyiségben rövid idő alatt akár egy nagyobb társaságot is végigfertőzni a vírus. Ehhez nem kell más, mint egyetlen köhögés vagy tüsszentés, és a parányi nyálcseppek alig 20 perc múlva már szinte a teljes szoba levegőjében keringenek, így elég akár egyetlen levegővétel is a megfertőződéshez.

A hatperces filmrészletet a vírus terjedéséről ezen a linken lehet megnézni.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek