4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Fehérvár polgármestere azt ajánlja, hogy limitálják a boltban tartózkodók számát - 42. nap
Koronavírus: Fehérvár polgármestere azt ajánlja, hogy limitálják a boltban tartózkodók számát - 42. nap

1512 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fehérváron 598 esetben kellett a közterület-felügyeletnek intézkednie húsvétkor, Ezer munkavállalóját bocsátja el a Wizz Air - ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

Április 14-én reggelre Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1512 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 beteg. Ezzel 122 főre emelkedett az elhunytak száma és ugyanennyien már gyógyultan távoztak a kórházból.

Fejérben újabb 4 fővel nőtt a fertőzöttek száma, így összesen 106 koronavírussal diagnosztizált beteget tartanak számon megyénkben.

 

Több mint 4600 rendőri intézkedés volt a hosszú hétvégén, Fehérváron 598 esetben kellett a közterület-felügyeletnek intézkednie húsvétkor

A jelentések szerint Székesfehérváron 598 esetben kellett a közterület-felügyeletnek intézkednie, minden esetben elégséges volt a szóbeli figyelmeztetés. A rendőrség tájékoztatása szerint kirívó esettel ők sem találkoztak, bírság kiszabására az ő munkájuk során is csak elenyésző számban volt szükség.

Székesfehérvár polgármestere azt is kiemelt: "Fenntartom korábbi ajánlásaimat, melyek szerint a kereskedelmi egységekben – ha eddig nem tették meg –, a dolgozók és vásárlók egészségének védelme érdekében a vásárlók közötti 1,5 méteres távolság megtartásának érdekében az elárusító tér méretének figyelembevételével limitálják az egyidejűleg az üzlet elárusító terében tartózkodók számát, a vásárlás és sorban állás során a 1,5 méteres távolság megtartását követeljék meg, az üzletek biztosítsák a dolgozóiknak a védőkesztyűt és védőmaszkot, és írják elő azok használatát, a biztonsági intézkedésekről, a vásárlók számára javasolt magatartási szabályokról az üzlet bejáratánál tájékoztassák a vásárlókat. A biztonságos vásárlás érdekében javaslom a vásárlóknak, törekedjenek a vásárlást a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni, lehetőség szerint válasszák az érintés nélküli bankkártyás fizetést, és tartsák be az üzletek által maghatározott biztonsági előírásokat."

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján Lakatos Tibor elmondta: a hosszú hétvégén 4692 esetben intézkedtek a rendőrök, és továbbra is a figyelmeztetések voltak többségben. A hétvégére a polgármesterek külön szabályokat állapíthattak meg a kijárási korlátozással kapcsolatban, ezek betartását a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzati rendészeti szervek és más, rendészeti feladatot ellátó szervezetek ellenőrizték - tette hozzá.

 

84 millió forint gyűlt össze Fehérvár adományszámláján

Dr. Cser-Palkovics András Facebook-posztban tájékoztatott a nap legfontosabb információiról:

 

Április 14-től két műszakban termel a Denso

A két műszakos folytatás következtében ezen a héten a múlt heti munkavállalói létszám duplája, mintegy 1500 ember dolgozik a Densóban, a többiek munkanapját a 12 havi munkaidőkereten belül áthelyezte a munkáltató.

 

204 fertőzött és 10 elhunyt a Pesti úti idősotthonban

A legfrissebb adatok szerint már 10 idős ember hunyt el a Pesti úti idősotthon gondozottjai közül és 204 az igazolt fertőzöttek száma.

Kórházba 227 gondozottat szállítottak. A hétvégén katonák közreműködésével teljeskörű fertőtlenítést végeztek az otthonban.

Ahogy az már ismert, az országos tisztifőorvos határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot azonnali intézkedések végrehajtására és vizsgálatot indított az otthonban, amelynek célja, hogy felderítse hogyan alakulhatott ki tömeges megbetegedés, betartották-e a járványügyi előírásokat, gondoskodtak-e a lakók folyamatos orvosi felügyeletéről, a megbetegedéseket mikor észlelték és észlelést követően helyesen jártak-e el, történtek-e és milyen mulasztások az intézményben.

 

Ezer munkavállalóját elbocsátja a Wizz Air

Ezer munkavállalóját, a dolgozók 19 százalékát kénytelen elbocsátani a Wizz Air a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, és az eddiginél is több embert küld kényszerszabadságra.

A légitársaság honlapján megjelent közlemény szerint a felső vezetők fizetését átlagosan 22 százalékkal, a pilótákét, légiutas-kísérőket és az irodai dolgozókét pedig átlagosan 14 százalékkal csökkenti a magyar kötődésű légitársaság. Emellett a cég a bérlési idő lejártával nem hosszabbítja meg 32 idősebb Airbus A320-asának szerződését, így azok visszakerülnek a lízingbe adóhoz.

 

Újabb jelentős döntések az agrárium támogatására

Június végéig mentesülnek más gazdasági területekhez hasonlóan a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban, így a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál is - közölte Nagy István agrárminiszter az operatív törzs online sajtótájékoztatója előtt.

 

Hirdetési felülettel segíti a helyi termelőket az Agrárminisztérium és a Nébih

Hirdetési felülettel szeretné segíteni a helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - jelentette be Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az agrártárca közleménye szerint.

Az AM közleményében azt írta: a kezdeményezés célja, hogy bővüljenek a nehéz helyzetbe került magyar termelők értékesítési lehetőségei. A felület elindításának első lépéseként a termelők regisztrációját várják, ami egy egyszerű űrlap kitöltésével megtehető a hivatal https://portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso oldalán.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek