3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Magyarország a negyedik legbiztonságosabb európai ország egy elemzés szerint
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Koszticsák Szilárd
Koronavírus: Magyarország a negyedik legbiztonságosabb európai ország egy elemzés szerint

A kontinensről csak a németek, az osztrákok és Svájc kezeli jobban a világjárványt egy friss rangsor szerint. A Deep Knowledge Group listáján az első tízben csupán egy európai ország szerepel, míg az Egyesült Államok a legjobb negyvenbe sem fért be.

Több rangsort is összeállított a koronavírus-világjárványról a Deep Knowledge Group (DKG). A hongkongi-londoni kettős székhelyű cég a mesterséges intelligenciához, big datához és fintech-hez kapcsolódó befektetései mellett tudományos kutatásokkal is foglalkozik. Legújabb elemzéseik közül az egyikben arra keresték a választ, hogy a világ melyik járvánnyal sújtott országai a legbiztonságosabbak.

A negyven országot rangsoroló elemzésben Magyarország a 14. helyen végzett, Európából csak Németország (2.), Svájc (11.) és Ausztria (12.) előzte meg hazánkat. 

A rangsor összeállításánál figyelembe vették, hogy az egyes országok mikor vezették be a korlátozó intézkedések és ezek mennyire szigorúak, a szabályokat mennyire tartják be a lakosok, vannak-e utazási korlátozások, rendelkezésre áll-e elegendő teszt és a kórházak felszereltsége is fontos szempont volt. 

Ezek alapján a DKG elemzői szerint Izrael kezeli világszerte legjobban a krízist, a második helyen Németország végzett, a harmadik pedig Dél-Korea lett. Az első tízbe a németeken kívül többnyire ázsiai országok kerültek, leszámítva Ausztráliát (4.) és Új-Zélandot (6.). Az első negyvenbe nem került be az Egyesült Államok, aminek valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területté nyilvánította hétfőn Donald Trump elnök. Nem szerepelnek a rangsorban a svédek sem, akik a nemzetközi trendekkel szöges ellenétben alakították ki saját járvány-stratégiájukat.

Több másik rangsort is összeállítottak a szakemberek a Covid-19 világjárványról. Nem meglepő módon a legrizikósabb országok listáját Olaszország vezeti az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság előtt, de a tíz legkockázatosabb hely közé bekerült még Spanyolország (4.), Franciaország (5.) és Svédország (6.) mellett Románia (10.) is.

A leghatékonyabb országnak Németországot találták Kína és Dél-Korea előtt. A negyedik helyen ebben az összeállításban Ausztria végzett.

A DKG összes koronavírussal kapcsolatos valamennyi rangsorát a cég honlapján lehet megtalálni.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek