3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: lemondott az orvosigazgató, maszkokat adott a város a fehérvári mentőszolgálatnak - 45. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Koronavírus: lemondott az orvosigazgató, maszkokat adott a város a fehérvári mentőszolgálatnak - 45. nap

Szigorításokat vezettek be a Fejér megyei polgármesterek a hétvégére a kijárást illetően. A miniszterelnök arról beszélt, hogy az ország kórházai jól állnak a tömeges megbetegedésekre való felkészüléssel. - A pénteki hírek összefoglalása.

 

Ismét szigorított a korlátozáson Fehérvár polgármestere

A húsvéthoz hasonlóan az április 18-19-i hétvégére is szigorodnak a kijárás szabályai Székesfehérváron. A közterületek használatára vonatkozó rendelkezésekről ebben a cikkben. ebben a cikkben írtunk bővebben, hozzátéve, nem tudhatjuk pontosan hány koronavírusos lehet valójában Székesfehérváron. Cser-Palkovics András a Fehérvár Televízió élő adásában is ismertette a hétvégi tudnivalókat. A videóban arról is beszélt, hogy az érettségizők számára védőfelszereléseket ajánl fel a város. 

 

Több Fejér megyei településen vezettek be korlátozásokat a polgármesterek. Csákvár város közterületén  szabadidős célú gyalogos közlekedés és egyéni szabadidős tevékenységet csak a helyi lakosok végezhetnek. Lezárják a Haraszt-hegyi tanösvényt és az érintett terület környezetében a gépjárművel történő várakozás is tilos. Kötelező a maszkviselés és a távolságtartás közterületen, a 65 év felettiek pedig csak 9 és 12 óra között tartózkodhatnak kint. A vendéglátóegységek teraszain is tilos tartózkodni. 

Gánt polgármestere hasonló intézkedéseket vezetett be a hétvégére, szabadidős tevékenységet közterületen csak a helyi lakosok végezhetnek, valamint több parkolót is lezártak. 

Velence város hivatalos Facebook-oldalán a következőt tették közzé: "A rendszeres fertőtlenítőszeres permetezésen túl önkormányzati rendeletekben korlátoztuk a személygépjárművel való parkolást és várakozást városunk központi és tóparti részein, továbbá kötelezővé tettük a kereskedelmi, illetve a közszolgáltatást végző intézményekben (zárt térben) a szájmaszk viselését (illetve annak hiányában az orr és a száj egyéb textíliával történő eltakarását). Ennek elmulasztása városunkban bírságot is vonhat maga után. Kérünk mindenkit, legyenek türelemmel, és egyelőre ne látogassanak városunkba."

Móron az Ezerjó és a Látóhegyi horgásztavakat szabadidős tevékenység céljából látogatni tilos. a közterületen tartózkodás időtartama alatt maszk viselése erősen ajánlott.

 

Lemondott Reiber István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója

 A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vezetősége a következő közleményt fogalmazta meg a mai napon: "Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a kivizsgálás folyamatának gyorsítása érdekében, Dr. Reiber István orvos igazgató vezetői megbízásáról lemondott, amit a megbízott főigazgató elfogadott. A menedzsment minimális átalakítását követően 2020.04.20-tól az új vezetéssel folytatjuk munkánkat a kiemelt járványügyi feladatok megoldása és a betegek ellátása érdekében. Egyelőre az ügyet lezártnak tekintjük és szeretnénk koncentrálni a mindennapos feladatokra, ezért az üggyel kapcsolatban a továbbiakban nyilatkozni nem kívánunk." 

Az új orvos-igazgató Kovács Attila belgyógyász, kardiológus szakorvos lett. 

 

Maszkokat adott a város a mentőszolgálatnak

dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi tanácsnok 500 sebészeti- és 200 FFP2 maszkot adott át a Székesfehérvári Mentőszolgálat munkatársai részére.  "Az OMSZ szakemberei, egészségügyi dolgozóként naponta a frontvonalban dolgoznak a lakosság ellátásáért, amely munkát nekünk is minden lehetséges eszközzel támogatni kell. " - fogalmazott a polgármester. A mentőszolgálat szakemberei azt a tájékoztatást adták, hogy folyamatosan növekszik a napi munkateher. A városvezető úgy fogalmazott: a mai látogatásból is jól látszik, hogy a fertőzés itt van és szinte mindenhol tetten érhető

 

Jól áll a felkészülés a tömeges megbetegedések szakaszára

"Óriási kapacitásokat építettünk ki, el fogjuk érni a 8000 működő lélegeztetőgép-számot. Jelentős tartalékok vannak. Folyamatosan érkeznek az eszközök a magyar diplomáciának köszönhetően."  - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Hozzátette: "Előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni, hogy Budapestre és Pest megyére sajátos szabályokat léptessünk életbe a fertőzések nagy száma miatt."

Ennek még nincs itt az ideje, de a jövő héten lehet erről gondolkozni - tette hozzá. A kormányfő a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatban elmondta: Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek a 34 százalékán nem volt beteg. Ezen felül 16 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hogy meglegyen az 50 százalék. Ebben a helyzetben meg kellett határozni, hogy mi a halasztható és mi a halaszthatatlan beavatkozás - mondta a kormányfő. 

 

Több óvintézkedéssel tartják az érettségit

Teljes értékűnek számítanak az idei, a koronavírus-járvány miatt megváltozott feltételek mellett szervezendő érettségi vizsgák, amelyeket több óvintézkedés mellett tartanak - közölte a köznevelési államtitkár az operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. Maruzsa Zoltán elmondta, a május 4-21. között rendezendő vizsgák az első héten a nagyobb tárgyakból nem reggel nyolckor, hanem kilenckor kezdődnek, ezzel is szeretnék elkerülni, hogy a diákok egy időben utazzanak a nyolc órára munkába érkezőkkel. Egy tanteremben legfeljebb tízen lehetnek majd, de az a szám lehet nyolc-kilenc is, és legalább másfél méteres távolságot kell tartani, de lehet 2-2,5 méter is, a terem adottságaitól függően. Minden épületben kötelező fertőtlenítés lesz, igény szerint maszkot biztosítanak - ismertette a köznevelési államtitkár.

 

 

Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

 Fontos az együttműködés az orvosok és a hozzátartozók között a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazabocsátott betegekkel kapcsolatban - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. Müller Cecília közölte, hogy az idősotthonokban zajlik a járványügyi ellenőrzés, kiemelt figyelmet fordítanak a magasabb létszámú intézményekre. Ez azonban nem kizárólag ellenőrzést, hanem segítségnyújtást is jelent - emelte ki.

A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy ezekbe az intézményekbe már jelentős mennyiségű védőeszközt szállítottak ki. Példaként említette, hogy budapesti intézményeknek a Fővárosi Kormányhivatal 36 800 kesztyűt és 262 600 maszkot osztott ki, a jövő héten pedig újabb egyéni védőeszközöket juttatnak el hozzájuk.

Pénteken 17 fővárosi és 43 vidéki kórházba szállítják ki azokat - az összesen 53,4 tonnányi - egyéni védőfelszereléseket, amelyeket előző nap Pekingből öt Wizz Air járattal hoztak Magyarországra - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pénteki online sajtótájékoztatón. (MTI)

 

Koronavírus elleni vakcinát fejleszt közösen a Sanofi és a GSK

Koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséről kötött megállapodást a Sanofi és a GSK, a gyógyszercégek tervei szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcina 2020 második felében lép majd a klinikai vizsgálatok fázisába - közölték a cégek az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint amennyiben a klinikai vizsgálatok sikerrel járnak, a vakcina 2021 második felében válhat elérhetővé. mindkét gyógyszergyártó prioritásként kezeli a Covid-19 elleni vakcina globális hozzáférhetőségét, illetve azt, hogy az együttműködés keretében kifejlesztett vakcina megfizethető áron, a világ bármely országában elérhető legyen a lakosság számára. (MTI)

 

Utasforgalma 99,3 százalékát elvesztette a Budapest Airport

Elvesztette utasforgalma 99,3 százalékát a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt légiközlekedés miatt, a kiszolgált gépek többsége áruszállító járatot teljesít.

A ferihegyi repülőtér üzemeltetője pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, korábban a fel- és leszállások száma átlagosan 320 volt naponta, ez most mindössze 35, és ezek közül csak néhány utasszállító járat. (MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek