4 évnél régebbi cikk

The Sinner (A tettes) 3. évad kritika: vajon két sikeres etap után kisiklik a krimivel átitatott drámasorozat?
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
USA Network Media
The Sinner (A tettes) 3. évad kritika: vajon két sikeres etap után kisiklik a krimivel átitatott drámasorozat?
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Bár az első két felvonás sikeressége miatt nagyon vártam a The Sinner 3. évadát, az előzetes megpillantása után rossz érzés lett úrrá rajtam. Majd meglestem az első epizódot, és ez a fura feeling csalódottságba csapott át, ugyanis a The Sinner az új évaddal sajnos olyan útra tévedt, ahova a jövőben már nem biztos, hogy tudom követni. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a The Sinner 3. évada! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Már fogalmam sincs, hogyan akadtam rá a The Sinner (magyarul A tettes, bár ezt kevésbé használják) sorozat 1. évadára, de valószínűleg akkor került az utamba, amikor a szokásos krimikutató körutamat tartottam az interneten.

Első körben különösebben nem lelkesedtem érte, ugyanis főleg északi beütéses nyomozós szériákban utazom és a trailer hangulata ennek szöges ellentétét árasztotta magából, ám miután megláttam, hogy Jessica Biel az egyik főszereplő, úgy voltam vele: ha már ennyi ennyire beleástam magam, egy próbát simán megér.

Aztán meglestem a The Sinner első epizódját és az évad alapjául szolgáló gyilkosság felvezetésétől akkora sokkot kaptam, amelyből az én rutinos, sok krimit megélt agyam is csak nagy nehezen tudott magához térni: tombol a nyár, mindenki a strandon próbálja túlélni a hőséget. Így tesz Cora Tannetti (Jessica Biel) és férje is, akik kislányuk társaságában élvezik az év legmelegebb hónapjának gondtalan perceit.

Igen ám, de egyik pillanatról a másikra bekattan valami: Cora kést ragad, majd több szúrással brutálisan megöl egy számára látszólag ismeretlen férfit, mindezt téve a strand közepén, több szemtanú szeme láttára. Cora bűnösnek vallja magát, ezzel az ügyet gyorsan le is zárnák, ám egy dörzsölt nyomozó, Harry Ambrose (Bill Pullman) átlát a szitán, így jobban beleássa magát a gyilkosságba.

Na, erre varjatok gombot! A nagy sikerre való tekintettel egy évre rá érkezett is a 2. évad, amely még betegebb esettel operál: egy kisfiú megölte a szüleit, majd miután fogalma sincs, miért tette, ismét Ambrose kerül előtérbe.

Mivel a folytatás is nagyot ütött, várható volt, hogy érkezik a harmadik felvonás, amelyhez idejekorán le is szerződtették Matt Bomert, így igazán érdekes évadnak nézhettünk elébe.

 

Sztori

A The Sinner eddig évadainak egyetlen közös pontja van: Harry Ambrose nyomozó (Bill Pullman), aki a harmadik felvonásban is tiszteletét teszi, mi több, olyan gyilkossággal találja szemben magát, amely első blikkre egy átlagos balesetnek tűnik, ám kicsit mélyebbre ásva olyan sötét titkok kerülnek a felszínre, amikbe még a mi rutinos rendőrünknek is beletörik a bicskája. De ne szaladjunk ennyire előre...

Jamie Burns (Matt Boomer) történelem tanárként tengetve mindennapjait teljesen átlagos életet él feleségével, Leela Burnsszel (Parisa Fitz-Henley), míg egy nap betoppan hozzá régi sulistársa, Nick Haas (Chris Messina), aki teljesen felzaklatja az addig magából nyugodtságot árasztó Jamie-t.

Az első rész végére aztán beüt a krach: Jamie és Nick az éjszaka kellős közepén egy autóval furikáznak, majd miután Nick rálép a gázra, olyan eszeveszett tempót diktálnak, amelynek következtében felcsavarodnak egy fára. Jamie épségben megússza az agyament akciót, ám Nick belehal a sérüléseibe.

Mondtam én, hogy sima autóbaleset, de vajon Jamie megmenthette volna gyerekkori barátját, vagy éppen ő idézte elő a karambolt?

 

Karakterek

A The Sinner a 3. évadban is két szereplőt helyez a középpontba: Bill Pullman figuráját, Harry Ambrose-t és a gyilkost, aki ebben a felvonásban a Matt Bomer által életre keltett Jamie Burns lesz.

Ambrose nem sokat változott az előző évadhoz képest, ugyanazt a pitbullként nyomuló nyomozót láthatjuk, akit anno megismertünk. Talán annyiban árnyalták a karakterét, hogy sokkal szórakozottabb lett és sokkal több olyan hibát követ el, amely abból fakad, hogy egyszerűen nem tudja kordában tartani érzelmeit. Mondjuk úgy tényleg nem lehet könnyű józanul gondolkodni, ha az ellenkező sarokban olyan férfi néz vele farkasszemet, aki hasonló mentális problémákkal küzd, mint a nyomozó.

És ha már a nagy ellenfél: Matt Bomer tökéletes választásnak bizonyult a tettes megszemélyesítésére, a kezdeti lelkesedésem azonban gyorsan érdektelenségbe csapott át, ugyanis bár felbukkanása üde színfoltja a sorozatnak, belső vívódásai viszont már olyan messze állnak legtöbbünktől, mint Makó Jeruzsálemtől. És ezt hosszan elnyújtva epizódról epizódra boncolgatják nekünk háttérbe szorítva azt a szálat, amely miatt sokan ráfüggtünk a The Sinnerre: a nyomozást.

Szóval Bill Pullman és Matt Bomer is erős alakítást tett le az asztalra, de az évad harmadik-negyedik részétől olyan irányba terelődik a cselekmény, hogy nem fog már érdekelni, ki mit csinál és egyáltalán hova fut ki a sorozat. Kicsit erősen fogalmaztam, de nagyjából erre számíthattok. Sajnos.

 

Összegzés

Gyorsan leszögezném, hogy a The Sinner 3. évada nem lett olyan botrányos, mint azt elsőre gondoltam volna.

Tényleg nagyot csalódtam benne, de miután ledaráltam az összes epizódot és nyugodtan végiggondoltam a látottakat, arra kellett rájöjjek: lényegében ugyan azt a sorozatot kaptam, mint az első két felvonás esetében, csak a legfrissebb szezonban az események már olyan mélységekbe vonszolták le a nézőt, amelyet sokan már nem bírtak feldolgozni - ezt bizonyítja az évadzáróra érkezett 5,8 -as értékelés az IMDb-n, amely a The Sinnerre valaha érkezett leggyengébb pontszám.

És lényegében igazuk van, ugyanis olyan témához nyúltak, amely nem biztos, hogy megállja a helyét egy krimisorozatban. Van itt nyomozás meg minden, ami kell, de ezúttal sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a gyilkos/férfi agy sérülékenységének megértésére (hozzácsapva kedvenc detektívünk, Ambrose belső vívódásait is), így egyfajta pszichológia esettanulmányt kapunk, amely - a motivációk megértésén kívül - sanszos, hogy nem érdekli a rajongókat. Kicsit túltolták a magyarázkodást, na.

Ez mondjuk annak a számlájára írható, hogy Harry Ambrose korábbi évadokban látott beteges szenvedélyét is jobban el tudják adni a népeknek. Ugyanis ahogy sokszor elhangzik: az ő személye nem sokban különbözik a gyilkosétól.

Szó se róla, ezzel a megközelítéssel igencsak különleges ízt adtak a sorozatnak, de ezzel együtt például egy idő után olyan szinten hidegen hagyott, mi lesz Bomer karakterével vagy akár a nyomozóval, hogy alig vártam a 3. évad végét. Legyen meg, aztán ennyi, várjuk a következő etapot - már ha lesz. Mintha a készítők nem érezték volna az arányokat, mintha elfelejtettek volna, mitől lett sikeres a széria.

Ettől függetlenül a rajongók mindenképpen adjanak egy esélyt a The Sinner 3. évadának, bár garantálom, hogy csalódni fognak, ugyanis nem ehhez vannak szokva, de ha másnak nem, elrettentő példának kiváló lesz: sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Az egyik legjobb krimiként számon tartott A törvény nevében (True Detective) is belefutott ebbe a hibába, a kérdés: hogyan tud majd megújulni a széria, hogy visszacsalogassa nézőit?

10/6 - A The Sinner lebilincselő első két évada után csalódásként éltem meg az új szezont

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek