4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: várhatón május 3-án tetőzik a járvány, addigra 5000 lélegeztetőgép lesz a miniszterelnök szerint - 47. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/VargaMihaly
Koronavírus: várhatón május 3-án tetőzik a járvány, addigra 5000 lélegeztetőgép lesz a miniszterelnök szerint - 47. nap

Mire a szakemberek szerint tetőzik a járvány Magyarországon az 5000 lélegeztetőgép is meglesz - mondta el Orbán Viktor az ajkai kórházban tett látogatásakor.

Május 3-án várható a járvány tetőzése, addigra 5000 lélegeztetőgép lesz

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az ajkai Magyar Imre Kórházba látogatott, ahol elmondta, május 3-ra, mire a szakemberek szerint tetőzik a vírus, meglesz az 5000-es lélegeztetőgép-szám Magyarországon. Ez már biztonságos mennyiség, és ez a szám fel fog menni 8000-re.

Magyarország még a járvány felszálló ágában van

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján kijelentette, Magyarország még a koronavírus-járvány felszálló ágában van, ugyanakkor nincs oka kétségbe esni annak, akit megfertőz a vírus, mivel változatlanul igaz, hogy az érintettek 80 százaléka nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen.

A tisztifőorvos kérdésre elmondta, a koronavírus-fertőzöttek nagyjából 40 százaléka szorul kórházi kezelésre, ami megegyezik más országok adataival. A kórházban ápoltak állapota széles spektrumon mozog, vannak, akiket enyhébb tünetekkel kezelnek, van, aki intenzív ellátást kap, de nem kell lélegeztetni.

A kezdődő pollenszezonnal összefüggésben azt javasolja, hogy aki allergiás, inkább maradjon otthon, így az allergén hatásokkal szemben jobban tud védekezni. A szokásos gyógyszereket, kezeléseket időben el kell kezdeni, így tartva egyensúlyban ezt a krónikus állapotot - tette hozzá. Azt tanácsolta, ebben az időszakban az allergiások mossanak gyakrabban hajat és ágyneműt, mert ezekben könnyebben és nagy nagyobb számban ragadnak meg a pollenszemcsék.

Ugyancsak kérdésre válaszolva kiemelte, a fagylaltozóknál azokat a higiéniai szabályokat kell betartani, mint eddig is, azonban szét kell választani a kiszolgálást és a pénzkezelést. A tölcsért szalvétával kell megfogni, az adagolókanalat többször, friss vízzel lemosni. Fontos, hogy a pénzkezelést ne az végezze, aki kiszolgálja az embereket, továbbá szintén sűrűbben kell kezet mosni.

Hétvégén általában többen szegik meg a kijárási korlátozást

Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője vasárnap online sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt 24 órában 1286 alkalommal kellett figyelmeztetésben részesíteni olyanokat, akik megszegték a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat; 496 helyszíni bírságot szabtak ki, 425 feljelentést tettek. A hatósági házi karantén betartásával kapcsolatban az elmúlt napon 8932 ellenőrzést tartottak és 30 szabálytalanságot tapasztaltak.

Újságírói kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta: hétvégén rendszerint kétszer annyi rendőri intézkedésre van szükség, mint hétköznap, az emberek ilyenkor könnyebben kimozdulnak, és szegik meg a szabályokat. Ugyanakkor a szombati nap adatait összevetették az előző szombati számokkal, és arra jutottak, hogy kevesebb intézkedésre volt szükség az elmúlt 24 órában, mint egy héttel korábban.

Már dolgoznak az 50 embert egyszerre lélegeztetni képes gépen

Az Óbudai Egyetemen egy magyar kutatócsapat olyan lélegeztetőgép fejlesztésén dolgozik, amellyel egyszerre akár több beteg is ellátható. Ráadásul a rendszer az egészségügyi dolgozók nagyobb védelmét is biztosítja, mivel elvezeti az elhasznált levegőt.

Májusban tehetnek szakmai vizsgát az iskolai rendszerű szakképzésben tanulók

Óvintézkedések mellett májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte a tárca vasárnap. A javaslat alapján a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban kell megszervezniük az intézményeknek. A szakképzés lényegét jelentő gyakorlati vizsgákat az iskolák által meghatározott időpontban - lehetőség szerint - májusban tarthatják meg.

A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan kis létszámmal, a vizsgázók közötti megfelelő védőtávolság biztosításával, a biztonsági előírások betartásával kell megszervezni és lebonyolítani. A tervek szerint a vizsga végeredményét a szóbeli vizsga eredménye nélkül kell megállapítani.

A vizsgán azok a végzős tanulók vehetnek részt, akik az utolsó tanévben a kötelező szakmai gyakorlat legalább 60 százalékát teljesítették. A vizsgára bocsátás feltételeként előírt okiratok (például nyelvvizsga, jogosítvány) bemutatása nem kötelező, sikeres vizsga esetén a bizonyítványt azok hiányában is ki kell állítani.

A szakmai javaslat kitér arra is, hogy mellék-szakképesítés megszerzésére irányuló vizsga nem szervezhető, azokat a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában kell megtartani. A javító- és pótlóvizsgák letételének lehetősége kapcsán megszabott, idén júniusban lejáró egy éves határidő a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakának utolsó napjáig meghosszabbodik.

A tárca kezdeményezésének elfogadása esetén igazoltnak kell tekinteni annak a tanulónak a hiányzását, aki a veszélyhelyzetre tekintettel valamely vizsgatevékenységen nem vesz részt, és számára a 2020/2021. tanév október-novemberi vizsgaidőszakában kötelező vizsgalehetőséget biztosítani, amely nem tekintendő javító- vagy pótlóvizsgának. A minisztériumi javaslatról a jövő héten születhet kormánydöntés.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek