4 évnél régebbi cikk

A koronavírus lett minden idők legnépszerűbb témája az internetes csalók körében
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
A koronavírus lett minden idők legnépszerűbb témája az internetes csalók körében

Napi szinten csak a Gmail 18 millió olyan rosszindulatú, kártékony levelet szűr ki, amely a koronavírushoz kapcsolódva próbálja becsapni a felhasználókat.

A népszerű levelezőrendszert üzemeltető Google a BBC kérésére adott tájékoztatást a koronavírus-járványt kísérő adathalász tevékenységekről. Az óriáscég adatai szerint csak a Gmail napi 18 millió, hamis információkat vagy épp adathalász tevékenységet mutató üzenetet szűr ki, ezzel a számmal a járvány már most minden idők legnagyobb netes csalás-témájává vált.

A Gmail jelenleg másfél milliárd felhasználóval rendelkezik, a Google így komoly figyelmet fordít védelmükre, a hamis vagy csaló spam áradatot mesterséges intelligencia szűri, elég hatékonyan, ugyanis az ilyen tartalmak 99,9%-t sikeresen eltávolítják.

A csaló tartalmak elég változatos képet mutatnak, volt, aki a WHO munkatársának kiadva magát próbált adományt kicsikarni a felhasználóktól, de az adathalász megkeresések között népszerű az a trükk is, hogy kormányzati, hivatalos személynek adják ki magukat a csalók, és így próbálnak hozzájutni az emberek adataihoz.

A közelmúltban magyar felhasználók is érintettek voltak egy hasonló ügyben: akkor az ESET szakemberei csíptek el egy bandát, akik egy webshopot üzemeltető cég szájmaszkját ígérve próbáltak lépre csalni gyanútlan áldozatokat, megszerezve személyes adataik mellett pénzüket is. Csak a rend kedvéért, egy korábbi, hasonló átverés 300 milliós kárt okozott a felhasználóknak.

A járvány kapcsán megnőtt a netes vásárlások száma, így érdemes odafigyelni az ilyenkor is. Az egyik szakportál az alábbi kritériumok megvizsgálását ajánlja, mielőtt egy új, számunkra még ismeretlen webshopból rendelnénk:

  • Csak megbízható, ismert webshoptól vásároljunk.
  • Online vásárlás során mindig használjunk biztonságos eszközöket (frissített operációs rendszert, megfelelő védelmi szoftvert).
  • Használjunk megbízható, biztonságos internetkapcsolatot (pl. nyilvános helyett otthoni wifi-hálózatot).
  • Használjunk olyan kibervédelmi megoldást, amely spam és adathalászat elleni védelmet is nyújt.
  • Kizárólag https weboldalakon vásároljunk, de figyeljünk oda így is, mert a támadók is használhatnak https webshopokat, ezért csak megbízható oldalaktól vásároljunk.
  • Ha bármilyen furcsaságot észlelünk a tranzakció során, azonnal jelezzük bankunknak.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek