3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: egy hónappal meghosszabbították Fehérváron az álláskeresési támogatást, vizsgálják a fehérvári zöldterületek megnyitásának lehetőségét- 48.nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Koronavírus: egy hónappal meghosszabbították Fehérváron az álláskeresési támogatást, vizsgálják a fehérvári zöldterületek megnyitásának lehetőségét- 48.nap

Fehérváron véradást szerveznek és gyerekmaszkokat varrtak a színház munkatársai. Az önkormányzat egy hónappal meghosszabbította az álláskeresési járadék folyósítást. Országszerte a strandok a nyárra készülődnek.

Egy új szociális támogatás bevezetéséről döntött ma dr. Cser-Palkovics András polgármester. A székesfehérvári veszélyhelyzeti települési támogatás keretében a székesfehérvári álláskereső egyszeri, álláskeresési ellátásának utolsó, teljes havi nettó összegével azonos, de legfeljebb 100.000 forint összegű pénzbeli ellátásra jogosult.

A hétvégi tapasztalatokat értékelve, valamint figyelemmel az országos tisztifőorvos és az Operatív Törzs vasárnap tett ajánlására, Székesfehérvár Önkormányzata is megvizsgálja, mely zöldterületeket és milyen feltételekkel tudja megnyitni.

Ezzel is segítve a fehérváriakat abban, hogy egymástól minél nagyobb távolságot tartva tudjanak a szabad levegőre kimozdulni, egészségügyi sétát tenni vagy egyéni sporttevékenységet végezni.

Amint azt reggel megírtuk, Fejér megyében újabb tizenhárom fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 159-re. 

 

Fejér megyei idősotthonokban is vannak fertőzöttek 

Tizenkilenc olyan idősotthonról tudnak az országban, ahol már megjelent a koronavírus fertőzés Magyarországon - árulta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, április 20-án, hétfőn délelőtt.

A felsorolt települések között három Fejér megyei is elhangozott: Seregélyese, Mezőszilason és Bodajkon is találtak már fertőzöttet idősotthonban.

 Eközben a Pesti úti idősotthonban 23-ra emelkedett az elhunytak száma. Eddig már 223 igazolt koronavírus-fertőzött gondozott, 19 fertőzött dolgozó  van az otthonban. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény gyakorlatilag gócponttá vált.

Véradás lesz Székesfehérváron csütörtökön

Civil összefogást hirdetett a veszélyhelyzet idején a Miniszterelnökséggel és az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve a Civil Információs Centrum. Április 23-án, csütörtökön 8 és 15 óra között várják az önkéntes véradókat a Székesfehérvári Vérellátóba, a Seregélyesi út 3. szám alatt. Személyi igazolvány, lakcím- és TAJ-kártya szükséges a véradáshoz. A véradók és a vért kapó beteg egészségének védelme érdekében az OVSZ megelőző intézkedéseket vezetett be, amelyek garantálják a biztonságos véradást.

 

Gyerekmaszkokat adtak át a Vörösmarty Színházban 

Újabb adag maszkot adtak át ma délben a Vörösmarty Színház munkatársai. Ezúttal azonban különleges textil védőfelszerelések készültek, ezeket ugyanis kifejezetten gyerekek számára varrták szívvel-lélekkel és mackómintával az ügyes kezű önkéntes dolgozók.

Az első hatvan darabot a színház igazgatói irodájában adta át Szikora János direktor a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület elnökének. Így közvetve azoknak a gyerekeknek, akik átmenetileg, vagy tartósan család nélkül maradtak, akikről ma az állam gondoskodik.

Janó Andorné, a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület alapító-elnöke nagyon örült a felajánlásnak, mert kisméretű maszkot ugyan ők is varrnak, de nagyon jól jött, hogy most a színház is besegít. "Ma már át is adjuk a nagy részét, első körben Velencére kerül ebből 48, 18 év alatti gyerekeknek. Folyamatosan utógondozzuk a volt állami gondozott gyerekeket, akiknek azóta már családjuk lett, így nekik is jut majd." Janó Andorné azt is elmondta, hogy nagyon küzdenek a digitális oktatás kihívásaival, mert a gyerekek - eszközök híján - nem tudnak bekapcsolódni. Az Egyesület ezért felhívással fordult a fehérváriakhoz, hogy aki tud, segítsen egy-egy használt laptoppal vagy tablettel.

A Vörösmarty Színház munkatársai már készítik a következő 80 darab maszkot, hogy azokat is mielőbb átadhassák a gyerekekre vigyázó kezeknek

 

Sikeres a magyar védekezés

Magyarország eddig sikeresen védekezik a járvány ellen, más országokkal összehasonlítva kimagaslóan jól áll a fertőzések számát és a fajlagos halálozási arányt tekintve - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszter azt mondta, hogy a kormány a lehető legrosszabb variációra készült fel, hogy elkerülje az egészségügy összeomlását. A kórházi ágyak felszabadítására is azért van szükség, hogy ha egy váratlan fejlemény miatt a továbbiakban nem kontrollálható a vírus terjedése, és maximális megbetegedések alakulnak ki, az egészségügy akkor is minden kezelésre szoruló beteget el tudjon látni - hangsúlyozta.

Emlékeztetett: a március 17-én kiadott miniszteri utasítás arra szólította fel a kórházakat, hogy a kapacitásuk felét készítsék elő a fertőzöttek ellátására, és az összes ágy 15 százalékát tartsák fent intenzív ellátásra.

Hozzátette, hogy csak olyan beteg kerülhet haza, akinek ellátását otthon is biztosítani lehet. Ha valaki a döntést nem érzi helyesnek, forduljon a betegjogi képviselőhöz, a kórház vezetéséhez, az egészségügyi államtitkársághoz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. A történteket minden esetben kivizsgálják - emelte ki. (MTI)

 

Orbán: Május 3-ra elkészül a kilábalási terv

Május 3-án Magyarország képes lesz arra, hogy - több ország tapasztalatát is figyelembe véve - legyen egy kilábalási, visszatérési terve - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Mária Rádiónak adott interjúban.

A kormányfő a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban úgy számol: május 3-án eléri az ország "a teljes önvédelmi képességet", és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális élet kerékvágásába.

"De erről majd május 3-án, 4-én tudok legkorábban beszélni, hamarabb nem, de remélem, hogy akkor már - több ország tapasztalatával felvértezve - egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tudok bemutatni az országnak" - mondta.

 Arra számít, május 3-ára az ország eléri azt a felkészültségi szintet, amikor kijelenthető: van annyi orvos, ápoló, kórházi ágy és lélegeztetőkészülék, hogy a vírus elszabadulásának esetén is minden koronavírusos beteget fogadni tudnak a kórházakban.  A miniszterelnök rámutatott: most sincs garancia arra, hogy a járványt sikerül ellenőrzés alatt tartani, ezért az a kérdés, mire készítsék fel az országot.

 

Mi lesz a hitelekkel a járvány után? 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevélben szólították fel a hitelező és pénzforgalmi intézményeket, hogy üzleti és monitoring folyamataik megerősítésével készüljenek fel a törlesztési moratórium lezárultát követő időszakra. A jegybank szerint olyan finanszírozási konstrukciókat, fizetési ajánlatokat is szükséges kialakítaniuk, amelyekkel orvosolni tudják majd adósaik esetlegesen felmerülő fizetési nehézségeit.

MNB szerint nem fogadható el, ha automatikusan rontanák egy ügyfél minősítését, amiért igénybe veszi a törlesztési moratóriumot. Az adósokat havonta tájékoztatni kell a moratórium alatt hitelük kapcsán keletkező tőke-, kamat- és díjfizetés mértékéről is.

A moratórium lejártával pedig a hitelnyújtóknak az adósokkal egyeztetve kell ütemezni a meg nem fizetett kamatok, díjak teljesítését.

A jegybank elvárja, hogy a hitelező intézmények a moratórium alatt ne emeljék meg díjaikat, jutalékaikat azoknál a bankszámlacsomagoknál, hiteleknél, amelyeknél ezek mértéke az ügyfél bankszámlájára érkező havi utalások összegétől függ. További elvárás, hogy a hitelnyújtó intézmények dolgozzanak ki fizetéskönnyítő konstrukciókat az arra rászoruló ügyfeleknek, és ezekről közérthetően, személyre szólóan tájékoztassák is őket. Tanúsítsanak együttműködő magatartást a szerződések módosítására vonatkozó, megalapozott ügyfélkérelmek elbírálásánál. (MTI)

 

A bioterrorizmus is kihasználja a koronavírust

 A bioterrorizmus korlátozott megjelenésére is vannak jelzések több országból - közölte a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülésén.

Béres János azt mondta: a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet mellett más szervezetek is a fertőzés terjesztésére szólították fel híveiket. Ennek jelei vannak például Indiában, Egyiptomban és az Egyesült Államokban is - ismertette. Az altábornagy jelezte, hogy több országban fokozódik a szervezett bűnözés aktivitása is, példaként említve az olasz maffiát, valamint Nigériát és a balkáni országokat.

Kitért arra is, hogy a járvánnyal összefüggésben a kiberbűnözői tevékenység is fokozódott , például álhírek terjesztésével. (MTI)

 

Készülődnek a strandok a nyári nyitásra

Országszerte több strand fenntartói remélik, hogy júniustól vagy legkésőbb júliustól - ha óvintézkedések mellett is - fogadhatnak majd fürdőzőket. Ezek közé sorolta a fürdővendégek hőmérőzését a beléptetéskor, fertőtlenítőszerek kihelyezését, a belépők számának maximálását a fedett részlegekben, a termál- és élményfürdőben. A legtöbb strandon felújítási munkálatokkal készülnek a nyitásra, melyet június-július folyamán remélnek. 

Balatonnál a járvány miatt várhatóan májusban sem indulhat el a hagyományosan húsvétkor kezdődő hajózási szezon - közölte Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója hétfőn az MTI-vel. Hozzátette: remélik, hogy júniusban egy "csökkentett üzemmód" beindításához már adottak lesznek a feltételek, de még ez is több tényezőtől függ. (MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek