3 évnél régebbi cikk

Szombattól színházi előadásokat is láthattok a Fehérvár TV-ben
·Kultszínház·Utolsó frissítés: undefined
Szombattól színházi előadásokat is láthattok a Fehérvár TV-ben
·Kultszínház·Utolsó frissítés: undefined

Április 25-től kezdi el sugározni a Fehérvár TV a Vörösmarty Színház előadásairól készült felvételeit, kezdve a saját produkcióban készült Kartonpapával. A sorozat végén egy hét szünetet követően a teljes sorozatot megismétli a televízió.

Szombaton indul a Fehérvár Televízió új sorozata, amely során a Vörösmarty Színház produkcióinak felvételeit láthatják teljes egészében a nézők, ezzel feledtetve a darabok hiánya okozta űrt.

Rögtön az első előadás a Fehérvár Médiacentrum saját produkciójában készült Kartonpapa groteszk vígjáték televíziós változata lesz.

A produkció rendezője, Látrányi Viktória elmondta, kivételes lehetőségnek tartja, hogy az előadás a tévénézőkhöz is eljuthat: "Komoly előélete van ennek a darabnak, hiszen Tasnádi István a Vörösmarty Színház felkérésére írta. Aztán jött egy állami pályázati lehetőség, és a mű új életre kelt: tévéjátékká lett. Ez egy nagyon fontos lépcső a Fehérvár Médiacentrumnak, de a szakmai pályafutásodban is kiemelt pillanat" mesélte Látrányi Viktória, majd hozzátette: 2000 márciusában léptett be gyakornokként a Fehérvár Televízió épületébe, és akkor azok a gondolatok fogalmazódtak meg benne, hogy reméli, egyszer majd ilyen jellegű dolgokat is készíthet.

Látrányi Viktória szerint a darabra való felkészülés is jó hangulatban telt: "Nagy kedvencem a Kartonpapa. Számtalanszor átolvastam a darab szövegét, a színlappal és a forgatókönyvvel együtt. Jó néhányszor végignéztem az egykamerás felvételünket, beültem megnézni az előadást, és az is sokat segített, hogy hozzám eleve közel áll a kortárs művészet és Hargitai Iván rendezései. Nagyon sok energiát fordít arra, hogy a jellemábrázolás aprólékos legyen. Az pedig mindenképpen segítette a munkát, hogy hasonlóképpen gondolkodunk. Nyilván voltak olyan részletek, amit ő a színpadon máshogy látott és másként képzelt el, mint amit mi képben megmutattunk" - zárta Látrányi Viktória.

Kellett kompromisszumokat kötni, de végignézve az elkészült alkotást – nevezzük tévéjátéknak – sikerült egy izgalmas, groteszk, komoly kérdéseket feszegető, ugyanakkor nagyon humoros történetet igényes képi megoldásokkal megjeleníteni.

Hargitai Iván örömének adott hangot, hogy más, kiteljesedett formában láthatja viszont az ő Kartonpapáját: "Nagyon szerencsés a darab, mert egy színes történet. Egy lakásban játszódik az egész, ami segít, hogy ne legyen egy furcsa torzság benne. Egy filmet sok helyszínen leforgatni könnyű, mert valahogy átjáratja a rendező a színészeket ezeken a helyszínváltozásokon, de mindezt transzponálni egy tévéjátékra idétlen látvány. Nálunk ezzel nem kellett foglalkozni, csak a kamerabeállásokkal, és minél több közelit kellett készíteni. A színészekkel együtt nagyon hálásak vagyunk, hogy az általunk nagyon szeretett Kartonpapa ilyen méltó módon lett megörökítve a Fehérvár Médiacentrum igényes szakmai munkájával."

A teljes menetrend:

Április 25. - 21:00 Kartonpapa (16)
Április 26. - 21:00 Pillangó (16)
Április 28. - 20:15 Perelj, Uram!
Április 30. - 20:15 A fösvény
Május 02. - 19:30 A Herner Ferike faterja (12)
Május 07. - 20:00 Három nővér
Borítókép: Tar Károly
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek