3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Végeztek a fehérvári idősotthonok fertőtlenítésével, nyit a Bory-vár és az Alcsúti Arborétum is, ősszel újabb hulláma lehet a járványnak - 59.nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Koronavírus: Végeztek a fehérvári idősotthonok fertőtlenítésével, nyit a Bory-vár és az Alcsúti Arborétum is, ősszel újabb hulláma lehet a járványnak - 59.nap

A korlátozások fokozatos csökkentése mellett is fontos az óvatosság, hogy elkerüljük a járvány esetleges berobbanását - erre hívta fel a figyelmet május 1-jén az országos tisztifőorvos. Ugyanakkor egyre több szabadidős létesítmény is fogad majd a szabályoknak megfelelően látogatókat, mint a Bory-vár és az Alcsúti Arborétum is.

 

Huszonöt új fertőzött Fejérben

Fejér megyében a tegnapi 271-től 296-ra ugrott a beazonosított fertőzöttek száma, ez 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 71 fertőzöttet jelent. Huszonöttel több a megyei fertőzött, mint tegnap, ez az összes új fertőzött (88 fő), ez azt jelenti, hogy az új fertőzöttek több mint negyede Fejérben van. (koronavirus.gov.hu) 

 

Ősszel jöhet a második hullám

Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.A vírus nem szabadult el, sikerült kialakítani a védekezés módszereit, "időt nyertünk", és sikerült felkészíteni az egészségügyet a védekezésre. A vírus azonban nem ment el, csak "felkészültünk a vírus következő támadásának kivédésére", mert a szakemberek szerint "lesz második hullám" várhatóan október-november környékén - fejtette ki a kormányfő. (MTI)
 

 

Végzett a honvédség a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény fertőtlenítésével
 

A kormány által állami költségen elrendelten országszerte többszáz idősotthon fertőtlenítését kezdte meg a Magyar Honvédség áprilisban.

A katonák Székesfehérváron az önkormányzati fenntartású Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény fertőtlenítésével csütörtökön végeztek.

Mint Mészáros Józsefné igazgató elmondta: ki- és bejárási tilalom van az intézményekben, a dolgozóikat és a kórházi vagy külső orvosi ellátásban résztvevő időseket folyamatosan tesztelik, és a veszélyhelyzet meghirdetése óta működnek az izolációs szobák is.

Mészáros Józsefné kiemelte, hogy az intézmény dolgozói különös odafigyeléssel és fegyelemmel dolgoznak azért, hogy megóvják ápoltjaikat a betegségtől. Mint mondta, a betegek is nagy türelemmel és megértéssel viseltetnek a kialakult veszélyhelyzet iránt, bár mindannyiuknak hiányoznak már a hozzátartozói.

Az elrendelt fertőtlenítés csütörtökön valamennyi fehérvári intézményegységben lezárult, és az Önkormányzat értesülései szerint a járványügyi vizsgálatok, ellenőrzések mindent rendben találtak. (ÖKK)

 

 

Nyit a Bory-vár és az Alcsúti Arborétum is

Egyre több szabadtéri kirándulóhely fogad majd újra látogatókat a május 4-i enyhítéseket követően. Székesfehérváron a Bory-vár május 5-ére, az Alcsúti Arborétum május 6-ára tervezi az újranyitást. 

 

Országos tisztifőorvos: továbbra is szeretnénk elkerülni a járvány berobbanását

Továbbra is szeretnénk elkerülni a járvány berobbanását - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília a járvány elleni védekezés hétfőtől érvényes új szakaszára utalva ezért azt kérte, hogy a budapestiek és a Pest megyeiek ezek után is tartsák be a kijárási korlátozás szabályait és csak alapos okkal hagyják el az otthonukat.

Az országos tisztifőorvos vidéken élőktől is azt kérte, hogy tartsák be a rájuk vonatkozó szabályokat. Kiemelte: mindenkire vonatkozik a másfél méteres távolságtartás, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön az arcot maszkkal, sállal vagy kendővel kell eltakarni. Tájékoztatása szerint a 65 év felettiek részére 9-12 óra között kijelölt vásárlási sáv továbbra is marad. (MTI)

Mindeközben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere levélben tájékoztatta az érintett intézményvezetőket, hogy május 4-től milyen feltétek mellett indulhat újra a járóbeteg- és a háziorvosi ellátás.

 

Hat országból érkezhetnek külföldiek üzleti céllal Magyarországra

Hat ország üzleti céllal érkező állampolgárai beléphetnek Magyarországra a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint. 

A kormányrendelet értelmében Csehország, Lengyelország, a Koreai Köztársaság, Németország, Ausztria és Szlovákia állampolgárai üzleti utazási céllal a felsorolt országok területéről korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra.

A korlátozás nélküli belépés a felsorolt hat országban tett üzleti útról érkező magyar állampolgárokra is vonatkozik, ha olyan belföldi vagy cseh, lengyel, koreai, német, osztrák, szlovák társaságok dolgozói, amelyek a hat állam legalább egyikében bejegyzett további gazdasági társasággal vállalkozási viszonyban állnak.

Magyarország határait a koronavírus-járvány miatt a hatóságok a kormány döntése alapján március 17-től zárták le és külföldi állampolgárok csak bizonyos esetekben léphettek be az ország területére.

 

Bodó Sándor: már több mint 500 cég kérvényezte a munkahelyvédelmi bértámogatást

Mostanáig több mint félezer vállalkozás és mintegy ötezer munkavállaló kérvényezte közösen a Gazdaságvédelmi akciótervben elindított általános bértámogatást - nyilatkozta Bodó Sándor az MTI-nek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a program könnyítéseivel még szélesebb kör számára vált elérhetővé a támogatás, ennek nyomán az elmúlt napokban megugrott az érdeklődők száma.

A csökkentett munkaidejű foglalkoztatást így egyre többen veszik igénybe a munkahelyek megőrzése érdekében.

A kutatás-fejlesztési és innovációs szakemberek megtartását szolgáló célzott programmal együtt eddig 800 vállalkozás 8000 munkavállalója számára biztosíthatnak védelmet a bértámogatások - tette hozzá.

A munkahelyvédelmi bértámogatási program esetén egyelőre a kis- és középvállalkozások a legaktívabbak, de már nagyvállalatok is jelezték érdeklődésüket a támogatás iránt. Az igénylések elbírálását a kormányhivatalok a lehető leggyorsabban elvégzik, így akik áprilisban benyújtották kérelmüket, akár már májusban kaphatnak támogatást - hangsúlyozta Bodó Sándor.

A programra április 29-től új, egyszerűen kitölthető formanyomtatványokkal lehet jelentkezni, a dokumentáció a munka.hu oldalon található meg, a kérvényeket a veszélyhelyzet lejártát követő egy hónapon belül lehet benyújtani - mondta. (MTI)

 

Magyarország egész területén lehet edzeni, lehetnek zárt kapus események hétfőtől

A kormány május 4., hétfőtől az ország egész területén engedélyezi sportrendezvények nézők nélküli, zárt körülmények közötti lebonyolítását, illetve edzések megtartását és látogatását, amivel lehetővé válik a labdarúgó OTP Bank Liga folytatása.

A koronavírus-járvány magyarországi, márciusi megjelenése óta szintén minden csapatsportágban lefújták a bajnokságokat, egyedül a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nem törölte sorozatait, sőt, kifejezte szándékát a folytatásról. A Magyar Közlönyben csütörtökön éjszaka megjelent 170/2020. rendelettel pedig lehetősége nyílik erre.

Csányi Sándor, a szövetség elnöke egy csütörtöki Facebook-interjúban még úgy nyilatkozott, számításaik szerint május 23. és június 13. között tudnák újrakezdeni az NB I-et, és június végére, július elejére lezárulhatna a sorozat, illetve a Magyar Kupa. Konkrétumot viszont a rendelet leiratának megjelenéséig nem tudott adni.

Az edzések engedélyezése a sportegyesületek által szervezett tréningekre éppúgy vonatkozik, mint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport tevékenységek céljából végzett tréningekre. (MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek