3 évnél régebbi cikk

Hogyan gyógyuljunk articsókával?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Hogyan gyógyuljunk articsókával?

Az articsóka zöldség és gyógynövény is egyben. A belőle készült tea erősíti a szívet, kordában tartja a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a kiugró koleszterinszintet, kiváló méregtelenítő, segíti a fogyást – s még számtalan problémára megoldást jelenthet.

Az articsóka rendkívül ízletes (és egészséges) növény. Virágbimbójának húsos sziromlevelei és a virág közepe fogyasztható el, a leveleket pedig gyógyászati célokra is használják.

Vásárolhatunk belőle lilás és zöldes fajtákat, és konzervként is kapható. A friss articsóka – természetesen - sokkal zamatosabb, mint a „bedobozolt”.

Vigyázzunk arra, hogy mindig olyan példányokat válogassunk, melyek csúcsa zárt, levelei zöldek, lédúsak, fényesek– és frissnek tűnő. Szerencsére két-három hétig is eltartható, úgyhogy nem kell azonnal felhasználnunk.

A frissességet egyébként úgy ellenőrizhetjük, ha a mutató- és hüvelykujjunk közé szorítjuk a bimbóját. Amelyik kemény és tömör, az a jó.

Ha konzervként jutunk hozzá, akkor semmi dolgunk nincsen az előkészítésével, mert a dobozt felbontva a megtisztított szív tárul elénk fűszeres vagy olajos lében, ami egyből rákerülhet a pizzára (mint feltét), díszíthetjük / ízesíthetjük vele a zöld salátát, vagy azonnal mehet a lábasba, s kezdődhet a főzelékké való átalakulása!

A friss változattal már nehezebb dolgunk van: először is vissza kell vágnunk kemény, pikkelyszerű leveleit, majd jöhet a sós vízben (vagy gőzben) való párolás. Ne lepődjünk meg azon, ha a pucolás során a megvásárolt növény nagy része a kukában landol – ahogyan azt egy ananász megtisztításakor is tapasztalhatjuk.

Mivel az íze nagyon markáns, nem kell fűszerezni. A franciák majonézbe vagy vinaigrette-be mártogatják, máshol pedig hosszában négyfelé vágják és bundázás után olajban kisütik. Az olaszok egyik kedvence az arciofini sott’olio (főtt articsóka borssal, babérlevéllel fűszerezve, olívaolajjal felöntve), és szeretik az articsókából készült Cynart is.

Ez az ital gyógyfüveket és articsókát is tartalmaz, közel 17 százalékos alkoholtartalmú, és koktélokhoz is felhasználható. Ha hozzájutunk ehhez a gyomorkeserűhöz, akkor ne csak magában igyuk, hanem kipróbálhatjuk az alábbi receptet is: Tört jéggel keverjünk össze 0,3 dl Cynart, 0,3 dl édes vermutot, 0,3 dl gin, szűrjük koktélos pohárba, és gazdagítsuk narancshéjjal!

Hasonlóan egyszerű elkészíteni az articsókás tésztát. Ehhez fogjunk egy nagy tálat, öntsünk bele hideg vizet, facsarjuk bele egy citrom levét, és a frissen pucolt articsókát feldarabolva áztassuk a citromos fürdőbe. (A szárakat is felszeletelhetjük kis korongokra.) Ez a citromos áztatás azért fontos, hogy ne barnuljon meg. Ezt a lépést soha ne hagyjuk ki!

Tegyünk fel forrni egy lábasban vizet, majd mikor forr, dobjunk bele két paradicsomot (vágjunk előtte rájuk x-et), s várjuk meg, míg leválik a héjuk. Ezt követően vegyük ki a vízből. Pirítsunk hagymát egy kis olajon, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és a leszűrt articsókát. Az egészet pároljuk negyedórán át kis lángon. Közben főzzük ki a tésztát. Ha kész, öntsük a mártáshoz, sózzuk, borsozzuk, üssünk rá egy tojást s pár percig kevergessük, míg jobban összeáll.

Az articsókás rizottóval is elkészülhetünk egy óra alatt (minden sietség nélkül): Amíg az articsóka ciromos fürdőben ázik, pirítsunk hagymát és fokhagymát, adjuk hozzá az articsókát, metélt hagymát, majd öntsük fel fehérborral. Nagy lángon hagyjuk, hogy a bor elpárologjon. Adjunk hozzá húslét és pároljuk fedő alatt tíz percig. Szórjuk meg majorannával, borssal. Pirítsunk egy nagyobb lábasban hagymát, öntsük rá a rizst, pirítsuk meg pár percig, majd öntsük össze az articsókás lével. Kell hozzá még egy kevés húslé, s már készre is főzhetjük (kb húsz percig tart) - folyamatosan pótolva az elpárolgott levet.  Ha megpuhult a rizs, vegyük le a lángot, s mehet bele egy kis vaj. Keverjük össze, szórjuk meg parmezánnal, s forrón tálaljuk!

Ha már szó esett a húsléről, nem maradhat ki az articsóka leves receptje sem! Tegyünk egy nagy lábasba felkockázott krumplit, articsókát, s öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Adjunk hozzá fokhagymát, sót, pár evőkanál olívaolajat. Fedő alatt főzzük puhára (kb. fél óra lesz), majd parmezán sajttal megszórva tálaljuk.

S, ha már jól laktunk, koncentráljunk az egészségünkre is!

Az articsókából készült tea erősíti a szívet, kordában tartja a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a kiugró koleszterinszintet, a vérzsír szintjét. Kiváló méregtelenítő, tisztítja a vért, epehajtó, segíti a máj-regenerációt. Csökkenti a gyulladásokat, epegyulladás és reuma ellen is használható.

Segít a bélflóra helyreállításában, a székrekedés megszüntetésében, a fogyókúrában. Javítja az emésztést, csökkenti a felfúvódást.Vese- és hólyagpanaszoknál is alkalmazhatjuk, valamint makacs köhögéskor. Krónikus epehólyag-gyulladáskor is jó hasznát vesszük.

Összefoglalva, hogy milyen területeken nyújthat segítséget az articsóka, s a belőle készült tea: fogyókúra, emésztési zavarok, székrekedés, hasmenés, méregtelenítés, vízhajtás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, emésztési rendellenességek, bélflóra helyreállítása, IBS, diszpepszia, gyomorégés, gyulladások, köhögés, reuma.

Sőt, akkor is ajánlott az articsóka (és a tea) fogyasztása, ha valaki túlzásba vitte az alkohol-fogyasztást, mert májregeneráló hatása miatt segíthet a káros következmények leküzdésében.

A tea elkészítése egyszerű: forrázzunk le 3 evőkanál szárított növényt fél liter vízzel. Hagyjuk tíz percig állni, majd szűrjük le! Reggel és délután fogyasszunk belőle! Ha fogyni vágyunk, s e célból döntöttünk az articsóka tea mellett, akkor a fő étkezés előtt fél órával igyunk belőle. A kúra maximum egy hónapig tartson, melyet egy hónapos szünetnek kell követnie! (Itt megjegyzem, hogy maga a növény is nagyon hasznos a diétában, mert kalóriaszegény, rosttartalma pedig átlagon felüli!)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek