3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Talán szeptemberben lesz oltóanyag, hétfőn 9-kor kezdődik az érettségi - 61. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
koronavirus.gov.hu
Koronavírus: Talán szeptemberben lesz oltóanyag, hétfőn 9-kor kezdődik az érettségi - 61. nap

Van elegendő védőfelszerelés az érettségire, Szlávik János infektológus főorvos szerint akár már szeptemberben számíthatunk a koronavírus elleni vakcinára. A legfontosabb hírek összefoglalója vasárnap.

 

Szijjártó: sikerült felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert a tömeges megbetegedések időszakára

Az elmúlt hónapok munkája során sikerült felkészíteni a magyar egészségügyi ellátórendszert a tömeges megbetegedések időszakára - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán vasárnap, tudatva, hogy a hétvégén hét repülőgéppel érkeztek a koronavírus-járvány elleni küzdelmet segítő védőeszközök és egészségügyi berendezések Magyarországra.

Szijjártó Péter kiemelte: a Magyarország-Kína légihíd üzemeltetése továbbra is kiemelt feladat annak érdekében, hogy az egészségügyi védekezés sikerességéhez szükséges eszközök folyamatosan rendelkezésre álljanak.

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a hétvégén hét repülőgép 4 millió 600 ezer maszkot, 1 millió 390 ezer kesztyűt, 30 ezer tesztet, 1500 betegőrző monitort, 190 lélegeztetőgépet, valamint 8,2 tonna maszkgyártáshoz szükséges alapanyagot szállított Magyarországra. (MTI)

 

 

Akár hétfő reggel is dönthet úgy az érettségiző, hogy mégsem most vizsgázik

Nagy hangsúly van a biztonsági intézkedéseken a hétfőn kezdődő érettségin, amelyre több mint 84 ezren jelentkeztek - mondta a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján vasárnap.

Maruzsa Zoltán kiemelte: a vizsgák 9 órakor kezdődnek, hogy az intézményekbe való eljutás egyszerűbb legyen, és "ne torlódjanak össze" az érettségizők és a munkába igyekvők tömegei. Hozzátette, a tömegközlekedésben sűrűbben indítanak járatokat, az intézmények előtt, a közterületeken a rendőrség segíti a forgalomirányítást. Utalt rá, a vizsga írásbeli lesz, hogy a felére csökkentsék a személyes kontaktusok számát.

A tanulóknak a vizsgáknak helyet adó intézmények folyosóin és közösségi helyiségekben kötelező, a vizsga közben pedig erősen ajánlott a maszkviselés - közölte. Hangsúlyozta, a védekezést megszervezték, az ehhez szükséges maszkok, fertőtlenítőszerek kiszállítása megtörtént, az épületekben kitakarítottak, ellenőrizték a mosdók, közösségi területek felszereltségét.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán. Rámutatott, hogy ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. "Bárki, akár holnap reggel is dönthet úgy, hogy a vizsgát későbbre halasztja" - jelentette ki.

 

Szlávik: sokat megtanultunk az elmúlt két hónapban a vírusról

Sokat megtanultunk az elmúlt két hónapban a koronavírusról - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Szlávik János kiemelte: ma már tudjuk, hogy a gyermekek szinte tünetmentesen vészelik át a betegséget, az időseknél viszont teljesen atípusos a lefolyása, sokan nem lázzal, hanem zavartsággal, elesettséggel, különböző fájdalmakkal jelentkeznek. Hozzátette, azt is tudjuk, hogy a vírus mutálódik, de ez szerencsére alapvető tulajdonságait nem érinti. "Nem tudunk még eleget a koronavírus pontos terjedésről, de azok az óvintézkedések, amelyeket megteszünk, úgy tűnik, elegendőek a nagyobb járvány elkerüléséhez" - fogalmazott.

A koronavírus okozta betegség kezeléséről azt mondta, alkalmazzák a tapasztalatokon alapuló módszereket, vírusellenes, immunerősítő terápiákat, köztük olyanokat, amelyek megakadályozzák a betegség legutolsó fázisában létrejövő citokinviharnak - a gyulladásos fehérjék fokozott termelésének - a létrejöttét. Alkalmazzák továbbá a vérplazma-terápiát, amikor gyógyultak vérét használják fel a súlyos betegek életének megmentéséhez.

Hozzátette: vannak reményteli hírek az oltóanyag-fejlesztésről, talán szeptemberben már elérhető lesz a világ számára egy vagy két hatékony oltóanyag a koronavírus ellen.

Szlávik János köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak érkező adományokért, biztatásért is. Arra kért mindenkit, hogy kellő távolságtartással köszöntse az édesanyákat, az érettségizők figyelmét arra hívta fel, vigyázzanak egymásra és tanáraikra.(MTI)

 

Dietetikus: a táplálkozás befolyásolja az immunrendszert

 Egészséges táplálkozással jól lehet befolyásolni az immunrendszert - mondta Erdélyi Alíz dietetikus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. A koronavírus-járvány kapcsán a szakember a tervezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: aki két hétre előre megtervezi az "étlapot", az el tudja érni, hogy akár csak hetente kelljen elmennie vásárolni. Jól összeállított bevásárlólistával pedig a boltban eltöltött idő is csökkenthető. Ezen felül az "étlap" megtervezésével arra is könnyebb odafigyelni, hogy abban szerepeljen elég gyümölcs és zöldség, rosttartalmú élelmiszer - hangsúlyozta Erdélyi Alíz. (MTI)

 

Merkely Béla: aki értesítést kap, vegyen részt a szűrőprogramban

A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban való részvételre buzdított Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az országos programba véletlenszerű kiválasztással csaknem 18 ezer embert hívtak meg.

Merkely Béla elmondta: a négy egyetem - Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem és Pécsi Tudományegyetem - által végzett országos reprezentatív járványügyi kutatás egy tudományos vizsgálat. Ilyen típusú vizsgálat még nem történt a világon, így ez lesz az első, teljes országot lefedő szűrési program - fűzte hozzá. A szűrőprogramba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionális elhelyezkedésre vonatkozóan is reprezentálják a magyar társadalmat. Így a vizsgálat eredménye alapján arra lehet majd következtetni, hogy a különböző társadalmi rétegekben mekkora lehet a fertőzöttség aránya Magyarországon.

 (2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek