3 évnél régebbi cikk

Telefonos előjegyzéssel indulnak újra az egészségügyi ellátások, még nem áll vissza a járvány előtti helyzet
Telefonos előjegyzéssel indulnak újra az egészségügyi ellátások, még nem áll vissza a járvány előtti helyzet

Egy óra alatt maximum négy beteget lehet ellátni.

Fokozatosan indulnak újra az egészségügyi ellátások, most még nem áll vissza a járvány előtti helyzet - emelte ki Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Háziorvoshoz telefonon kell bejelentkezni, járóbeteg-szakrendelőbe is csak előzetes bejelentkezéssel lehet menni, és egy óra alatt maximum négy beteget lehet ellátni.

Azt kérik, hogy a személyes találkozást nem igénylő ellátást, például az igazolások, szakorvosi javaslatok, egyéb dokumentumok kérését, továbbra is telefonon vagy elektronikusan vegyék igénybe a betegek.

A változások elsősorban a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a védőnői és fogászati alapellátást, a járóbeteg-szakellátást - beleértve a diagnosztikai és a fogászati szakellátást -, az egynapos ellátásokat, a rehabilitációt és a transzplantációs beavatkozásokat, illetve a nem központilag finanszírozott magánellátásokat érintik.

"Telefonos kikérdezést követően személyesen is megjelenhet a páciens egy negyedórás intervallumban azokkal a problémákkal, amiket telefonon nem tudunk megoldani, vagy nem tudjuk megfelelő szakellátó intézménybe irányítani" - mondta el Farkas Zoltán székesfehérvári háziorvos.

A rendelésekre pontosan kell érkezni, és maszkot mindenképpen viselni kell. A fogorvosi rendelőkben is szigorú biztonsági előírások vannak, az egyik fehérváriban a betegeket telefonos kikérdezés után rizikócsoportokba sorolják.

"A rendelőbe lépéskor lábzsákot kell felvenni, kézfertőtlenítés történik, ha maszkjuk van, azt fel kell tenni, hogy úgy várakozzanak a rendelőbelépés előtt, rendelőbe lépéskor nekünk teljes védőfelszerelésben kell fogadjuk őt. Amennyiben nem tudunk megbizonyosodni róla, hogy a páciens melyik rizikócsoportba tartozik, pozitívnak, tehát potenciális fertőzöttnek kell tekintenünk" - emeli ki Szekeres Ferenc fogorvos, szájsebész.

Továbbra is fontos, hogy személyesen minél kevesebben keressék fel a rendelőket, és csak azokban az esetekben kérjenek segítséget, ha a telefonos konzultáció nem elég.

 

Borítókép: ftv
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek