3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: szavazhatunk, legyenek-e nyári táborok, oltóanyaggyár nyitására készül Magyarország - 66. nap
Koronavírus: szavazhatunk, legyenek-e nyári táborok, oltóanyaggyár nyitására készül Magyarország - 66. nap

Orbán Viktor miniszterelnök szerint egyelőre nincs tömeges igény az iskolák újranyitására. Székesfehérváron további nyitások várhatóak a napokban, és oltóanyaggyár nyitására készülnek hazánkban. Ezek voltak a legfontosabb hírek május 8-án, pénteken.

Újabb feloldások várhatóak Székesfehérváron a napokban: látogatható lesz a Nemzeti Emlékhely, nyit az iparcikk piac, a lakossági hulladékudvar és a csalai hulladéklerakó, valamint ismét használhatóak a kutyafuttatók  - derült ki Cser-Palkovics András polgármester pénteki tájékoztatójából.

 

Orbán: legkorábban jövő hét végén lehetnek újabb újraindítási lépések

Az élet újraindításának további lépései legkorábban jövő hét végén következhetnek - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással - jelezte a kormányfő. Hangsúlyozta: az élet újraindításának oldalán áll, de a professzorok óvatosságra intenek.

Azzal kapcsolatban, hogy kinyitnak-e az iskolák a nyári szünet előtt, a miniszterelnök azt mondta: nagyon bizonytalan az ügyben, és egyelőre nem tapasztal tömeges igényt az újranyitás iránt. Ha lesz ilyen, akkor el fognak gondolkodni rajta - tette hozzá.

Méltatta ugyanakkor a digitális oktatásra átállást, mert "kiderült, hogy működik", és hogy "kiváló tanáraink vannak", akik úgy oldották meg ezt a feladatot, mint sehol Európában, "hibátlanul vizsgáztak". Kitért a zajló érettségikre is, megjegyezve, hogy voltak, akik úgy gondolták, nem lehet megcsinálni, de a valóság nem ezt mutatta. A diákok mindössze 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem megy el vizsgázni, ráadásul ők is pótolhatják - jelezte.

 

Hazai oltóanyaggyárat terveznek

Együttműködési megállapodás született a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem között egy nemzeti oltóanyag gyár megvalósításáról. Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón jelentette be május 8-án, az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - közölte az emberi erőforrások minisztere .

Müller Cecília hozzátette:  A nemzeti oltóanyag gyár megvalósítása, egyfajta függetlenedést eredményez a világpiactól a biztonságos oltóanyag ellátás vonatkozásában, beleértve a  kötelező és az önkéntes védőoltásokat is. 

 

Operatív Törzs: tömegrendezvények legkorábban augusztusban

Várhatóan augusztusban tesz javaslatot az Operatív Törzs a rendezvényekre vonatkozó korlátozások enyhítésére.  - jelentette ki Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs május 8-i sajtótájékoztatóján. Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília kifejtette: bízhatunk abban, hogy az első hullám lefelé menő szárán tartunk, ebben alapvetően az új fertőződések száma az egyik legfontosabb mutatószám. De folyamatosan kontrollálják az enyhítések hatását a járvány dinamikájára nézve, ezeket a hatásokat pedig a lappangási időnek megfelelően nagyjából két hét csúszással érzékelhetjük.

Elhangzott az is, hogy a gyógyszertárakban mostantól engedélyezetté vált az ffp 1-2-3 maszkok árusítása. A kormányrendelet mostantól lehetővé teszi, hogy ezekhez az egyéni védőfelszerelésekhez ezúton is hozzájussanak a vállalkozók,  az egészségügyi szolgáltatók.  

 

Legyenek-e nyári táborok? 

Idén nyáron a gyerekek elhelyezése is bonyolultabb lesz, mint máskor. Féltjük a nagyszülőket, nem olyan egyértelmű, hogy jó ötlet-e rájuk bízni a csemetét. Sokan az átlagosnál több szabadságot elhasználtak már. De vajon biztonságos lehet-e például táborokba vinni őket? Egyelőre kérdéses, hogy indulnak-e 2020-ban nyári táborok, de Novák Katalin család-  és ifjúságügyért felelős államtitkár a szülők véleményére is kíváncsi ebben a kérdésben. Az alábbi Facebook-szavazásban május 10-ig nyilváníthattok véleményt: 

 

Egy elzászi kórház szerint már tavaly november közepén volt koronavírusos beteg Franciaországban

A kelet-franciaországi Colmar kórháza szerint az első koronavírusos beteget november közepén kezelték ott, több mint két hónappal az első franciaországi bizonyított fertőzések felismerése és napokkal a kínai Vuhanban hivatalosan elismert első eset előtt. - jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója.

A colmari Albert Schweitzer magánkórház az állítását az intézményben 2019. november 1. és 2020. április 30. között elvégzett mellkasi CT-k (komputertomográfos vizsgálatok) alapján végzett retrospektív tanulmányra alapozza, de ez még biológiai megerősítést is igényel.

Az összesítés azt mutatja, hogy a kórházban az első koronavírus pácienst 2019. november 16-án kezelték, majd február végéig nagyon lassan terjedt a betegség, amikor is hirtelen növekedés kezdődött, a tetőzés pedig március 31-én volt - olvasható a 233 ágyas magánkórház közleményében.
Az adott időszakban a kórházban különböző indokokból - kardiológiai, traumatológiai, tüdő vagy tumoros betegségeknél - elvégzett 2456 mellkasi CT-t Michel Schmitt, a kórház orvosi képalkotó osztályának főorvosa elemezte ki. A Covid-19 fertőzéssel kompatibilis vagy annak tipikus jegyeit mutató leleteket egy második, majd egy harmadik alkalommal is megvizsgálta két radiológus.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek