3 évnél régebbi cikk

Fehérvári kötődésű zenei producercsapat a világhírnév kapujában - interjú az AURALIZE-zal
·Zenesiker·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
AURALIZE
Fehérvári kötődésű zenei producercsapat a világhírnév kapujában - interjú az AURALIZE-zal
·Zenesiker·Utolsó frissítés: undefined

Megjelent a székesfehérvári Németh Péter és Dóra Bence, avagy ahogy manapság nyomulnak, az AURALIZE új száma, a Pretend, amelyet nem kisebb névvel hoztak tető alá, mint a világ 100 legjobb DJ-je között számon tartott Thomas Gold. Mondanom sem kell, a különleges hangzású dalt azonnal felkapták a népek, többek között Nicky Romero is ezerrel pörgeti. Az AURALIZE-zal az új nótáról, a kezdetekről és természetesen a jövőről is beszélgettünk.

Május 8-a nem egy különösebben fontos dátum, kivéve ha valaki aznap ünnepli a születésnapját, a névnapját, netalántán házassági évfordulóját.

Vagy, ha például valakinek azon a napon jelenik meg egy sztárral készített közös száma úgy, mint ahogy a fehérvári kötődésű AURALIZE-nak, amely formáció tagjai, Németh Péter és Dóra Bence hatalmas lépést tettek afelé, hogy világszerte megismerjék a nevüket: május 8-án debütált a Pretend, amelyet a méltán híres Thomas Golddal, illetve Matthew Steeper énekessel közösen alkottak meg és rövid idő alatt igencsak sokan kattantak rá: csak a Spotifyon már 30.000 meghallgatás felett jár a számláló.

De mit is kell tudni az AURALIZE-ról? Kik ők és honnan jöttek? Velük készített interjúnkból többek között ezekre is választ kaphattok.

Mivel foglalkozik pontosan az AURALIZE?

Zenéket írunk, zenei producerek és DJ-k vagyunk.

Ketten alkotjátok a csapatot. Hogyan találkoztatok?

Először 2014-ben találkoztunk. Abban az évben kezdtünk el egy hangtechnikus képzést Budapesten és egy csoportba kerültünk. Akkoriban még mindketten szóló karrierben gondolkodtunk, így nem is került szóba, hogy közösen dolgozzunk együtt.

Peti: Én körülbelül akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a zeneírással, de a Bence addigra már nyert egy hazai remix versenyt.

Mikor és hogyan alakult meg az AURALIZE?

Az AURALIZE-formáció ötlete 2019 márciusában pattant ki a fejünkből. Úgy gondoltuk, akkor jött el a megfelelő idő arra, hogy egy nemzetközileg sikeres produkciót fel tudjunk építeni. Mivel nagyjából hasonló stílusban írtunk zenéket, ezért nem volt kérdés, hogy szerencsét próbálunk, így hát belevágtunk életünk legnagyobb kalandjába.

Honnan jött a névválasztás?

Haha, ez egy vicces sztori. Sokáig gondolkodtunk, hogy mi legyen a nevünk, de semmivel sem tudtunk előrukkolni. Aztán kitaláltuk, hogy rákeresünk a legszebb angol szavakra a világhálón. Hosszas keresgélés után bukkantunk az auralize-szóra, ami azt jelenti, hogy a fejedben elképzelni a hangot, pontos magyar megfelelője nincs. Szerintünk jó választás, mert jól hangzik, jól néz ki és valamilyen szinten a zenéhez is kötődik ez a fogalom.

Milyen zenéket csináltok elsősorban?

Elektronikus zenéket gyártunk főként house, azon belül is progressive house vonalon. Ez gyakorlatilag egy dallamhangsúlyos stílus, amelyben legtöbbször ének is társul a zenéhez. Mostanában viszont egyre többet kacsintgatunk a klubosabb, tombolósabb hangzás felé és a populárisabb irányba is.

Mitől különleges az AURALIZE?

Szerintünk talán attól, hogy sikerült megtalálnunk a saját hangzásvilágunkat, tehát fel lehet ismerni egy AURALIZE-zenét a dallamai alapján és ez rendkívül fontos manapság.

Hány számotok jelent meg?

Szóló előadókként sok, AURALIZE-formációként pedig nemrég, május 8-án jelent meg a harmadik hivatalos zenénk. Ezeken kívül készítettünk még néhány nem hivatalos remixet is, amelyek ingyenesen letölthető állapotban találhatóak meg a legnagyobb videómegosztó oldalon.

Meséljetek a május 8-án megjelenő, új dalról!

Ezt a számot egy világszinten nagyon híres DJ/producerrel, Thomas Golddal készítettük. Thomasról tudni kell, hogy tavaly is felkerült a DJ Magazine Top 100-as listájára, illetve többször fellépett már olyan neves fesztiválok nagyszínpadján, mint a belga Tomorrowland vagy a Miamiban megrendezett Ultra Music Festival nagyszínpadján, nem mellesleg a Sziget Fesztiválon is láthatta a nagyérdemű.

A zene a Pretend címet kapta, az énekes pedig egy szintén - elektronikus zenei berkekben - igen ismert vokalista, Matthew Steeper.

Hogyan sikerült összehozni ezt a közreműködést?

Az évek során szépen lassan építettük a kapcsolatainkat, így sikerült Thomasszal is kontaktba kerülni. Elküldtük neki a demót e-mailben, amire már másnap érkezett is a válasz: egyből teljesen pozitívan állt a zenéhez, tetszett neki. Nagyjából fél év telhetett el a megjelenés és az első levélváltás között.

Mi a legnagyobb zenei sikeretek?

Egyértelműen a Thomasszal való közreműködés, hiszen óriási példaképünk. Az utóbbi időben nagyon sokat segít nekünk, napi szinten beszélünk vele a jövőbeli tervekről, illetve a zenékről. Gyakorlatilag ő mentorál minket, ami azt is jelenti, hogy a jövőben biztosan lesz még közös produkció.

Mi a legnagyobb zenei élményetek?

A legnagyobb zenei élményünk kétségtelenül a tavalyi Amsterdam Dance Event (ADE) volt. Az ADE egy konferencia a DJ-knek és a producereknek, illetve egyben fesztivál is, amit minden év októberében bonyolítanak le. Nappal rengeteg workshopon és oktatáson lehet részt venni, ahol lehetőség nyílik beszélgetni a szakmabeliekkel, éjszaka pedig bulik vannak mindenhol. Rengeteg példaképünkkel találkoztunk kint és tudtunk néhány szót váltani, illetve pendrive-ot adni nekik a zenéinkkel.

Például összefutottunk Martin Garrixszel, Artyval, de sok más híres DJ/producerrel is. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a zenéinket illetően a nagy elektronikus zenei kiadóktól is, akik lehetőséget biztosítottak arra, hogy megmutassuk nekik a szerzeményeinket.

Ezen kívül meghívást kaptunk az Adam Towerban tartott száz fős privát buliba is, ahol David Guetta szolgáltatta a zenét. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas élmény volt.

Kik játszották már a zenéiteket?

Többek között Afrojack, Dash Berlin és Yves V is pörgette már a zenéinket. Szerencsére a lista folyamatosan bővül, aminek nagyon örülünk. Nicky Romero például már fel is rakta a Spotifyon található hivatalos lejátszási listájára a legújabb zenénket, a Pretendet.

Hogyan hatott a munkátokra a koronavírus?

Egyelőre ránk nem igazán van hatással a koronavírus, mert nekünk nincsenek fellépéseink. Annyiban jelent most ez nekünk hátrányt, hogy a fesztiválokon és az élő eseményeken így most nem tudják játszani a zenéinket.

A vírus után átalakul a világ. Hogy látjátok a zenei producerek, DJ-k jövőjét?

Ezt nagyon nehéz megmondani. Úgy gondoljuk, hogy a hosszú kihagyás után meg fog nőni az érdeklődés az élő események iránt, de jelenleg még minden bizonytalan.

Mit hoz nektek a jövő? További számok, esetleg fellépések?

Rengeteg új szám fog még idén érkezni, próbáljuk tudatosan felépíteni az AURALIZE-brandet. A jövő kérdése, hogy mikor lesz az első fellépésünk, de a visszajelzések alapján jó irányba tartunk...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek