Partly cloudy17 °C
2020. május 30. szombat Zsanett, Janka
Menü

Koronavírus: nincsen új Fejér megyei fertőzött, fokozatosan csökken az aktív betegek száma és ismét lesznek ökotúrák Sóstón - 71. nap

Mára nem találtak új Fejér megyei fertőzöttet, tovább csökken a betegek száma, újból szerveznek ökotúrát Sóstón - összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Május 13-ra, újabb 28 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 krónikus beteg, így 430 főre emelkedett az elhunytak száma, 1102-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.Az aktív fertőzöttek száma 1809 főre csökkent.

Az elmúlt 24 órában azonosított új fertőzöttek közül egy sem Fejér megyei.

Budapesten eddig 1609 koronavírusost azonosítottak, a megyék közül Pestben 456-an kapták el a fertőzést, Fejér 338 pozitív esettel a második. A fővárosban minden 100 ezer lakóra 92 fertőzött jut, míg minden 100 ezer Pest megyei lakosból 36 fertőzött. Fejér megyében átlagosan 81 a 100 ezer főre jutó koronavírusos esetek száma.

 Koronavírus: nincsen új Fejér megyei fertőzött, csütörtökön kezdődik a virágosztás és ismét lesznek ökotúrák a Sóstón - 71. nap 

Csökken az aktív betegek száma

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kedvezőek a járványügyi adatok - fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma -, és kedvező képet mutatnak a magyar orvosképző egyetemek által végzett reprezentatív szűrővizsgálat részeredményei is.

Müller Cecília szólt az óvodai és bölcsődei gyermekfelügyelet szabályairól. Mint mondta, fontos megtanítani a gyerekeket a személyi higiénés szabályokra, például a helyes kézmosásra vagy a papírzsebkendő használatára.

A gyerekek a játékok közül csak azokat használják, amelyek fertőtleníthetők, és ezeket legalább naponta tisztítsák vírusölő hatású fertőtlenítőszerrel.

Hozzátette, hogy a munkáltatóknak kockázatelemzés alapján kell biztosítaniuk a megfelelő védőeszközöket az óvodai, bölcsődei dolgozók részére, ám az FFP 3-as és FFP 2-es maszkok használata felesleges ezekben a munkakörökben.

Kérdésre válaszolva elmondta, több mint 8 ezer vizsgálatot követően az orvosegyetemek által végzett szűrővizsgálat előzetes eredményei kedvező átfertőzöttségi adatokat mutatnak.

Ez elsősorban az időben meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhető. A kritikus időszakban az emberek kerülték a társas érintkezést - fűzte hozzá.

Ugyanakkor - folytatta - a vírus nem tűnt el. Ezért arra kért mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a járványügyi előírásokat, vagyis a távolságtartásra és a száj eltakarására vonatkozó szabályokat.

Csütörtökön indul a virágosztás

Május 14-én, csütörtökön indul a Virágos Székesfehérvár közösségi akció keretében megpályázott virágcsomagok kiosztása – természetesen a veszélyhelyzet miatt speciális szabályok betartásával. A Városgondnokság az összes jelentkező részére kiküldte az időpontfoglaló e-maileket. Akik nem foglaltak időpontot, azokat telefonon keresik meg munkatársaik.

Tavaly ősszel 4203 pályázat érkezett a Virágos Székesfehérvár program keretében, így csütörtöktől több mint 214 ezer tő növényt oszt ki a pályázók között a Városgondnokság.

A lakossági pályázók az Iparcikk I. piac területén 2020. május 14-től május 28-ig ütemezés szerint vehetik majd át a növényeket. Az intézményeknek (összesen 137 pályázó) pedig május 21-től a Városgondnokság szállítja ki a növénycsomagokat.

 (Fotó: Bácskai Gergely)
(Fotó: Bácskai Gergely)

Ismét lesznek ökotúrák a Sóstón

A közel két hónapos zárvatartás után május 16-án, szombaton 10 órától a Sóstó Látogatóközpont újra várja a kirándulókat. Azonban a központ csapata nemcsak az interaktív természetvédelmi helyszínt nyitja meg, hanem szombatonként újra megszervezi a méltán népszerű, hagyományos ökotúráit.

Ismét szerveznek ökotúrát Sóstón (Fotó: Kiss László)
Ismét szerveznek ökotúrát Sóstón (Fotó: Kiss László)

Május az orchideák hónapja, így a túra során a résztvevőkkel felkeresik a védett fehér madársisak lelőhelyeit is. Az újrainduló első Ökotúra során a szerencsések a fülemüle, más néven csalogány egyedülálló dallamait is meghallgathatják.

A kialakult veszélyhelyzetben a kirándulás során is megkövetelik az egészségügyi szabályok betartását, ami miatt a csoport létszámát 10 főben maximalizálják a szervezők.

Kérik az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék a e-mailben a sosto@szekesfehervar.hu címen vagy telefonon a +36 22 202 373, +36 70 6699 010 számok valamelyikén. A 10 órakor kezdődő, 1,5 órás programra érdemes legalább 10 perccel az indulás előtt megérkezni a Látogatóközpontba. A vendégeknek parkolni a Szárcsa Csárda mögötti vagy a MOL Aréna Sóstó melletti parkolóban lesz lehetőségük.

Több ezer maszk, köpeny készült a kórháznak

Az Árpád Szakképzőiskola ruhaipari szakoktatói, önkéntesek és a Macher Zrt. összefogásában több ezer maszkot készítettek az érettségire a diákoknak, valamint a pedagógusoknak varrtak egyszer használatos mosható maszkokat is. Ezen felül anorákokat, sapkákat, teljes alá öltözetet készítenek a kórház számára.

A gyártást március közepén kezdték el, mára több mint 12000 darab maszk több köpeny, anorák készült el.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: március közepén kezdődött a varrás és még mindig gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél több maszk és köpeny kerüljön a kórházhoz.

„Az Infektológiai Osztály iránymutatásával készültek a felszerelések, amiket nemcsak a fertőzött betegek számára adtak át, hogy a továbbfertőzést megakadályozzák, hanem az osztály dolgozói is kaptak. Jelenleg összesen tizenöten varrnak, az oktatók mellett több régi diák, önkéntes, illetve kisgyermekes szakoktató is beszállt a kezdeményezésbe, ők otthon dolgoznak.”

Készülnek a maszkok (Fotó: Simon Erika)
Készülnek a maszkok (Fotó: Simon Erika)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
 • Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
  Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány
  Alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány
 • Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
  Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
 • Ingyenes marad a parkolás júniusban
  Ingyenes marad a parkolás júniusban
 • Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
  Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
 • A NAV új alkalmazása véget vethet a papírszámlák korszakának
  A NAV új alkalmazása véget vethet a papírszámlák korszakának

Eseménynaptár

 • Feloldják Olaszországban a tartományok közötti utazási korlátozást
  Feloldják Olaszországban a tartományok közötti utazási korlátozást
 • Ausztria tovább enyhít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon
  Ausztria tovább enyhít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon
 • Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatási program
  Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatási program
 • Mától az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
  Mától az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
 • Megnyitotta kapuit a városi strand
  Megnyitotta kapuit a városi strand
 • Különleges ajándékkal készül Gyereknapra a Vörösmarty Színház
  Különleges ajándékkal készül Gyereknapra a Vörösmarty Színház
 • Délelőtt kevesebb lesz a felhő, hosszabb időre is kisüthet a nap
  Délelőtt kevesebb lesz a felhő, hosszabb időre is kisüthet a nap
 • Hősök Napjára emlékezünk
  Hősök Napjára emlékezünk
 • Június 5-ig kell igényelni az iskolás gyermekek étkeztetését
  Június 5-ig kell igényelni az iskolás gyermekek étkeztetését
 • A mai naptól elindul a MÁV-Start előszezoni menetrendje
  A mai naptól elindul a MÁV-Start előszezoni menetrendje
 • Több mint 53 milliárd forintos pályázatokat írt ki az ITM
  Több mint 53 milliárd forintos pályázatokat írt ki az ITM
 • Közel a hatmillióhoz a fertőzöttek száma
  Közel a hatmillióhoz a fertőzöttek száma
 • Koronavírus: biztonsági zónákra osztották a fehérvári strandot - 87. nap
  Koronavírus: biztonsági zónákra osztották a fehérvári strandot - 87. nap