3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: vasárnap éjfélkor szűnnek meg a budapesti korlátozások, Fehérváron már fertőtlenítik a játszótereket - 74. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Koronavírus: vasárnap éjfélkor szűnnek meg a budapesti korlátozások, Fehérváron már fertőtlenítik a játszótereket - 74. nap

3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fejérben újabb 15 embernél mutatták ki a koronavírust, Budapesten is feloldják a kijárási korlátozásokat és május végén újranyitnak a színházak Ausztriában - ezek voltak május 16. legfontosabb hírei.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 448 főre emelkedett az elhunytak száma, 1371-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent. A COVID-19 betegek 56%-a, az elhunytak 77%-a, a gyógyultak 61%-a budapesti vagy Pest megyei. 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejérben újabb 15 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel 355-re nőtt a fertőzöttek száma a megyében.

A legtöbb Covid-19-pozitív esetet eddig Budapesten azonosították (összesen 1655 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 94 koronavírusos). A megyék közül Pestben van a legtöbb beazonosított eset (összesen 467 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 37 koronavírusos), az esetek számát tekintve Fejér a második (összesen 355 fertőzött, 100 ezer lakosából átlagosan 85 koronavírusos).

 

Budapesten is feloldják a kijárási korlátozásokat

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az orvostudományi vezetőkkel folytatott konzultáció, illetve az operatív törzzsel való egyeztetés után Facebook-oldalán jelentette be a Budapestre vonatkozó intézkedéseket:

  • Budapesten is feloldják a kijárási korlátozásokat.
  • A főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket.
  • A felelősségteljes magatartás és a védőtávolság betartása továbbra is különösen fontos.
  • A miniszterelnök arra kéri a polgármestereket, hogy ne vegyék félvállról a kockázatot és külön figyeljenek oda az idősotthonok biztonságára.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésének megfelelően vasárnap éjfélkor szűnnek meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti kijárási korlátozások - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd részletezte a fővárosra vonatkozó enyhítési szabályokat:

  • Az ország többi részéhez hasonlóan Budapesten is kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.
  • A közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől országosan látogathatók.
  • A fővárosban is megmarad, hogy a 65 év felettiek reggel 9 óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban.
  • Az önkormányzatok döntése alapján a piacok nyitvatartása ettől eltérő lehet, a fővárosban ez a kerületek hatáskörébe tartozik.
  • A többi megyéhez hasonlóan hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek és a teraszok nyithatnak csak meg. Gulyás Gergely hozzátette, a budapesti vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el az idén.
  • A strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkerthez hasonlóan az egész országban nyitva tarthatnak.
  • Az istentiszteletek és a misék, valamint a polgári házasságkötés és a temetések egyaránt megtarthatók.
  • Vidéken június 1-től lehet legfeljebb 200 fős lakodalmakat tartani, Budapesten erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban, akár éttermekben.
  • Hétfőtől Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

 

Fehérváron már készülnek a játszóterek hétfői nyitására

 

Közös történetírásra invitál Fehérvár polgármestere

 

Május végén újranyitnak a színházak Ausztriában

Továbbra is az egészség védelme áll az első helyen, ezért a kulturális szektorban is csak lépésenként történhet az újranyitás - közölte Rudolf Anschober. Az egészségügyi miniszter arról is beszélt, hogy a nyitás kizárólag szigorú óvintézkedések mellett lehetséges; ugyanakkor nem lesz egyszerű megtalálni a megoldást a kórusok, a filmkészítők számára.

A tárcavezető ismertette, hogy május 29-től ismét lehetővé teszik a legfeljebb százfős rendezvények, valamint színpadi próbák, filmfelvételek megtartását, július 1-től pedig 250 főre emelik az engedélyezett létszámot. Anschober kiemelte, hogy ezzel egy időben, ugyanezekkel a feltételekkel nyithatnak ki júliustól a mozik is.

Augusztustól már 500-an is részt vehetnek egy rendezvényen, sőt, ekkor már különleges biztonsági intézkedések mellett nagyobb, ezerfős események megrendezésére is van lehetőség - tette hozzá. (MTI)

 

Szerbia kötelezővé teheti a maszk és kesztyű viselését

Szerbiában egy nap alatt 10 374-ről 10 438-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerbia sokat enyhített a koronavírus-járvány megfékezése érdekében korábban hozott szigorú intézkedéseken, ám ha az enyhítések miatt ismét elkezdene növekedni az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, nem kizárható, hogy bizonyos intézkedéseket visszahoznak.

A belgrádi sajtó értesülése szerint komoly lépés lehet, ha kötelezővé teszik a maszk és a kesztyű használatát, az előírás be nem tartása pedig komoly, akár 150 ezer dinárt (451,5 ezer forint) is kitevő pénzbüntetéssel járhat.

(MTI)

 

Olaszországban 200 alatt az egy nap alatt elhunytak száma

Csökkent a halottak száma az egy nappal ezelőtti 242-höz képest, és kétszáz alá süllyedt. Utoljára május 4-én volt ilyen alacsony ez szám. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezernyolcszázzal csökkent a korábbi több mint négyezer után, és elérte a 70 187-et.

Közülük valamivel több mint 10 ezren vannak kórházban, az intenzív osztályon kezeltek száma pedig 775-re csökkent. A gyógyultak száma túllépte a 122 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 224 760-at.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek