3 évnél régebbi cikk

Szerencsétlen baleset okozta a rózsa pusztulását a fehérvári rózsás házon
·Hírekrózsa·Utolsó frissítés: undefined
Szerencsétlen baleset okozta a rózsa pusztulását a fehérvári rózsás házon
·Hírekrózsa·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt napokban sokan találgatták a közösségi médiában, hogy miért pusztult el a Lakatos utcai rózsás ház egyik falán a rózsa. Becsengettünk és megkérdeztük, mi történt?

Zümmögnek a méhek, csicseregnek a madarak és már nyílnak a rózsák a Lakatos utcai rózsás házon. Az egyik fal és a tetőre erősített szerkezet azonban csupaszon árválkodik, mert az egyházmegyei látogatóközpont építése nemcsak porral és hanggal jár.

Baleset történt!

Csukly Zsolt, a rózsás ház tulajdonosa elmondta, hogy az építkezésre hoztak egy darut, amelynek felállításhoz szükség volt egy autós darura is.
„Szegény sofőr csak végezte a dolgát! Nekem már attól is halálfélelmem volt, ahogy a szerkezet jobbra-balra lengett a magasban. Ahogyan forgolódott egy óvatlan pillanatban leszakadtak a rózsák. Szerencsétlen baleset volt az egész. Amelyik rózsáról azt hittem, hogy megmarad, az is tönkrement, mert hosszában megrepedt és gombafertőzést kapott.”

Az igazán lélekgyilkos munka csak ezután következett. Az elhalt, éveken át nevelt, kötözgetett rózsaszárakat nem volt egyszerű leszedni, majd meghatározott méretre összevagdosni, hogy elvigye a kukásautó. Zsolt sokszor még éjjel is a metszéssel álmodott.

Egy új kezdet

Aztán ahogyan lenni szokott, minden rosszban volt valami jó.

„Az ott a jövő! Már huszonöt centis!" - mutatott a férfi mosolyogva a legújabb, legkisebb rózsatőre. - "Ez egy olyan fajta, amit már régen kinéztem magamnak, csak már nem volt több hely. Ez is egy Rambler-fajta, egy évben csak egyszer virágzik, de akkor nagyon. Gyorsan nő és bízom benne, hogy nagyjából három év múlva be fogja teljesen borítani a falat.”

Miért pont rózsák?

A külső homlokzatra még akkor kerültek rózsák, amikor Zsolt kisfia megkérdezte, hogy ha már a Rózsa utcára néz az ablakuk, miért nincsenek itt rózsák? Innen jött az ötlet, hogy a belvárosi kis utcát rózsák díszítsék. Az unatkozó ifjak vagy az erejüket egy hosszú éjszaka után próbálgatók azonban ezeket rendre kitépték, csak a Lakatos utcában maradtak épen. Ezért arra a területre a férfi szintén Rambler rózsafajtát ültetett.

Francia finomság

„Nem vagyok mai gyerek, de még szeretném látni, ahogy virágba borul a fal, ezért választottam ezt a fajtát. Emellett azért, mert illatos, így nyáron egy-két hónapra – bár csapataink folyamatosan vesztésre állnak – valamelyest elnyomja az egyes éjszakai járókelők által hagyott vizeletszagot az utcában, emellett a graffitisek ellen is véd” - jegyezte meg cinkosan Csukly Zsolt, majd tett néhány métert, hogy megmutassa a „szerelmét”, a csengő melletti részre felfuttatott francia szépséget.

„Az interneten szerettem bele és úgy hozattam ide. Ha feleségem megtudná, hogy mennyiért, biztosan elválna! De nézze meg micsoda finom virág! Gyönyörű pasztellszíne van.”

A rózsákat nemcsak a fehérváriak és a turisták, hanem vadméhek is szeretik. A méhdongásra Zsolt szerint pont úgy, mint ahogyan egy Jókai-regényben a grófok, nagyokat lehet aludni...

Borítókép: Kurucz Tünde
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek