3 évnél régebbi cikk

Mi lesz az óriáskerékkel, bontják vagy újraindul?
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Molnár Artúr
Mi lesz az óriáskerékkel, bontják vagy újraindul?

Megkérdeztük az üzemeltetőt, hogy újraindul az óriáskerék vagy megkezdik a bontását?

Az eredeti tervek szerint a Zichy liget szélén álló óriáskerék 2019. december 31-ig forgott volna Székesfehérváron. A bontás időpontja később február végére módosult, majd február utolsó heteiben így nyilatkozott az üzemeltető Karma Production Kft. ügyvezetője, Németh Károly: 

"Márciusban még biztosan Székesfehérváron marad az óriáskerék, hogy mikor költözik, arról még nincs pontos dátum."

A koronavírus-járvány mint megannyi dologban, itt is áthúzta a számításokat, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetése óta mozdulatlanul, üresen árválkodik a kerék. Egyelőre, bár már az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait, az óriáskerék sorsa továbbra is kérdéses.

"Még nem tudjuk, hogy mi lesz a folytatás, jelenleg folyik az egyeztetés az önkormányzattal. Két dolog biztos: egyrészt június előtt nem lesz sem nyitás, sem pedig bontás. Szeretnénk megnézni, megvárni, hogy a különböző turisztikai látnivalók és szolgáltatások, szolgáltatók újranyitásához milyen kedvvel, hozzáállással vannak az emberek, hiszen nem szabad elfelejteni azt, hogy továbbra is járványhelyzet van. A másik, ami biztos, hogy az óriáskerék nem fog egész nyáron itt állni" - mondta el Németh Károly.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester hétfői, Instagramon tartott kérdezz-felelekében ugyancsak arról tájékoztatott, tárgyalnak az üzemeltetővel az újranyitásról:

A polgármester válaszából egy másik érdekes adat is kiderült: a 2019-es szeptemberi nyitástól kezdve összesen negyvenezren ültek fel az óriáskerékre. Ami azt jelenti, hogy a 2019. szeptember 20-i indulás és a 2020. március 16-i (ekkor jelentette be az üzemeltető, hogy a járványhelyzet miatt bezár) zárás között 178 nap telt el, vagyis naponta nagyjából 225-en ültek fel az óriáskerékre.

Persze ez a 225 erősen átlagszám, hiszen a nyitás napján, illetve például Lecsófőző Fesztivál ideje alatt vagy a Tökfesztiválon ennél jelentősen többen ültek fel egy nap alatt a kerékre, míg voltak olyan hétköznapok, amikor elmaradt a forgalom ehhez a számhoz képest.  

Mivel nem egységes a hétköznapi és hétvégi nyitvatartás, ha átlagot vonunk, akkor napi 7,7 óra üzemidő jön ki, ez azt jelenti,

hogy óránként 29-en néztek szét az óriáskerék magasából Székesfehérváron.

És hogy ez vajon megérte-e az üzemeltetőnek? Bár az üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokat, úgy mint bérleti díj, munkabér és egyéb működési költségek nem ismerjük, a negyvenezer vendéggel (ami valószínűleg nem ennyi fizetővendéget jelent) és átlag 1500 forintos jegyárral (felnőtt jegy 2000 Ft, gyerek 1500 Ft, fehérvári lakosoknak kedvezményesen 1500 Ft) - számolva az elmúlt közel nyolc hónapban 60 millió forint bevétel keletkezhetetett. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek