3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: június 2-től bemehetnek a gyerekek az iskolába, szabadtéri vásárokat lehet tartani, Fehérváron nem kell időpontot foglalni a kormányablakokba - 78. nap
Koronavírus: június 2-től bemehetnek a gyerekek az iskolába, szabadtéri vásárokat lehet tartani, Fehérváron nem kell időpontot foglalni a kormányablakokba - 78. nap

Országos 42-vel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, a gyerekek bemehetnek június 2-tól az iskolába, a szabadtéri vásár nem rendezvény, és nem kell időpontot foglalni vidéken a kormányablakokba - összegyűjtöttök a nap legfontosabb híreit.

Május 20-ra újabb 42 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3598 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 470 főre emelkedett az elhunytak száma, 1454-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1674 fő. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 539 fő igényel kórházi kezelést,közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen. 

Fejérben tegnapról mára 2 embernél mutatták ki a koronavírust, így 361-re emelkedett a fertőzöttek száma a megyében.

Bemehetnek a gyerekek az iskolába, de marad a digitális oktatás

Június 2-tól engedélyezik a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozását, kis csoportos foglalkozását illetve egyéni felkészítés tartását, mennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása - jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a kormány közösségi oldalán.

Ugyanakkor az államtitkár hozzátette, mivel a digitális tanrend jól működik, ezért a tanév végéig érvényben marad.

Június 2-tól változik a gyermekfelügyelet rendje is. Már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyerekek felügyeletét. A gyermekeket, tanulókat külön feltételek és igazolások nélkül fogadni kell.

 A szabadtéri vásár nem rendezvény

Müller Cecília országos tisztífőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján kitért arra: a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma országosan 36,8, ami a környező országokhoz, Európához mérve és nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható. Vannak területi különbségek, továbbra is Budapesten a legmagasabb, 97,6 a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma.

A második helyen Fejér megye áll 86,4-gyel, ezt követi Zala megye 86, Komárom-Esztergom megye 68,8, Pest megye 38,8 százezer lakosra jutó fertőzöttel.

Hozzátette: folyamatos az adattisztítás, így egy-két szám változhat. Ha a vizsgálatkérőn szereplő lakhelyadatról később kiderül, hogy már nem felel meg a valóságnak, az adott beteg átkerül egy másik megye statisztikájába.

Azt is mondta, az intézmények zárlatát igyekeznek mielőbb feloldani, de egyelőre nem tud pontos időpontot mondani. Ugyanakkor a gyermekvédelmi intézetekben, a szociális és javító intézetekben már lehetséges a ki- és bejárás, a fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket ápoló otthonok lakói pedig az intézmény által szervezett szabadidős programok erejéig szintén elhagyhatják az otthont. Bizonyos, "indokolt esetben" lehetséges az intézményekbe felvétel, ekkor a bekötözőnek 48 órán belül elvégzett, két negatív koronavírus-tesztre van szüksége.

Müller Cecília kiemelte, a szabadtéri vásárok a jogszabály értelmében nem minősülnek rendezvénynek, ezért létszámtól függetlenül megtarthatók. Ugyanakkor az alapvető higiénés szabályok betartása és lehetőség szerint a távolságtartás itt is fontos.

Vidéken nem kell időpontot foglalni a kormányablakokba

A védelmi intézkedések betartása mellett fokozatosan bővül a személyes ügyintézés lehetősége a közigazgatásban. A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok cseréje esetében vidéken, így Fehérváron és Fejér megyében sem kötelező előzetesen időpontot kérni a kormányablakokba.  A foglalkoztatási ügyfélszolgálatok az ország teljes területén időpontfoglalás nélkül is fogadják ügyfeleiket.

Az ügyfelek korlátozott számban, lehetőleg az arcot eltakarva, egymástól megfelelő (1,5–2 méter) távolságra várakozhatnak az ügyfélterekben.
Borítókép: kovacs.v.orsolya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek