3 évnél régebbi cikk

Toszkánából nem tudtam volna a Fehérváron élő szüleimet segíteni - interjú Bencze Viktóriával
Toszkánából nem tudtam volna a Fehérváron élő szüleimet segíteni - interjú Bencze Viktóriával

Június elején újból megnyitja határait Olaszország. Koronavírus ide vagy oda, várják az unióból a turistákat. Az ott kialakult helyzetről, a Fehérváron töltött karanténról és az újranyitásról Bencze Viktóriával beszélgettünk, aki Toszkánában kezdett új életet.

Néhány éve költöztetek ki Viareggióba, Toszkánába, ahol saját szállodát nyitottatok. Hogyan érintett benneteket a koronavírus?

Nem gondoltam volna, hogy a járvány ennyire begyűrűzik Olaszországba, aztán Európába. Március 9-én jöttünk haza a családommal Fehérvárra eredetileg édesapám hetvenedik születésnapjára. A következő pár napban zárultak a határok. Mivel nekünk van kinti lakcímünk, a gyerekek ott járnak iskolába és mi ott dolgozunk, visszamehettünk volna, de inkább itt maradtunk. Őszinte leszek, aggódtam a szüleimért. Nekünk kicsi a családunk. Egyedüli gyerek vagyok. Toszkánából nem tudtam volna őket segíteni.

Olaszországban nagyon gyorsan terjedt a járvány...

Az olaszok a mindennapokban megélik a dolce vitát. Szeretnek nagy családi összejöveteleket tartani vagy este inni a parton egy Aperolt. Az idősek sokkal aktívabbak, mint itthon. A nyolcvan feletti hölgyek felrakják a klipszüket, kirúzsozzák a szájukat és találkoznak a barátnőikkel. Mivel a nyugdíjasok sokan vannak és aktív társadalmi életet élnek, ezért tarolt a vírus. Nemrég láttam egy viszonylag friss statisztikát, amiből kiderült, hogy a betegek döntő része 85 év feletti.

Az olasz gazdaságot mennyire érintette a koronavírust követő válság?

Olaszországban az emberek nagy része a turizmus-vendéglátásból él, amit a válság a legmélyebben érintett.

Csak az újranyitás oldhatja meg a problémát.

A vírus olaszországi helyzetével sokat foglalkozott a világsajtó és ezzel párhuzamosan a magyar is...

Talán többet is, mint a spanyolokkal vagy britekkel, pedig mindegyik országban elég súlyos volt a helyzet. Az országban az egyes tartományok között is óriási különbségek voltak. Toszkánában március elején csak pár beteget azonosítottak, és utána sem robbant be a járvány, mert a karantént szigorúan betartották. Például hetente egyszer lehetett boltba menni és legfeljebb egy nap a kutyát vihetted le egy rövid időre sétálni.

A hotelt hogyan érintette a járvány?

Alapvetően különféle gasztronómiai kurzusokat szervezünk a szállodában, amelyek telt házzal működnek. Eddig kilencet kellett lemondani a vírus miatt. A júniusi határnyitás számunkra azért is fontos, mert az elmaradt kurzusokat a nyár végén és szeptember, október során be tudjuk pótolni. Reménykedem benne, hogy azok a vendégek, akik szeretnek utazni és szeretnek bennünket, most minket választanak, mert ez az egy tarthat bennünket életben.

Lehet majd nyáron a tengerben fürödni?

Persze, az olaszok már most fürdenek benne. De figyelnek arra, hogy a strandokon is szigorúan betartsák a higiéniai előírásokat és a távolságot. Például a napágyakat távolabb teszik egymástól. Mi is a szállodában minden előírásra oda fogunk figyelni. Elképzelhetőnek tartom, hogy a reggeliztetés is külön időpontokkal oldjuk meg, hogy amennyire lehet, csökkentsük a kontaktszámot.

Szerencsére Viareggio egy nagyjából Veszprém nagyságú város nagy parkokkal, hosszú sétányokkal, hangulatos utcákkal. Nincsen tömeg, zsúfoltság, általában az olaszok jönnek ide nyaralni.

Nemsokára indultok vissza. Hogyan telt az elmúlt, majdnem két hónap Fehérváron?

Fehérvár mindig is a szülővárosom marad, akárhova is sodor az élet. Jó érzés visszajönni, elvégre harmincöt éves koromig laktam itt, A szüleim és a barátaim is a városhoz kötnek. Nekem sokat adott a karantén: a családommal lehettem. Nagyokat sétáltam a Palotavárosi-tavak partján. Mivel mindenem a főzés, részt vettem az #etesdadokit kampányban. A Borganikában főztünk 80-120 adagnyi olasz ételt a kórházi dolgozóknak. Nagyon büszke vagyok, hogy Viki lányom is többször eljött velünk segíteni. Közben a neten keresztül tartottam a kapcsolatot a barátaimmal. És a lazítás után, fantasztikus érzés volt beülni az egyik belvárosi kávézó teraszára…

 

Borítókép: facebook.com/bencze.viktoria
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek