3 évnél régebbi cikk

Ajánlásokat fogalmazott meg a járvány után nyitó munkahelyeknek a népegészségügyi központ
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Kovács Tamás
Ajánlásokat fogalmazott meg a járvány után nyitó munkahelyeknek a népegészségügyi központ

A munkavállalók egészsége érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásokat fogalmazott meg a munkahelyeknek - írta a koronavirus.gov.hu.

Kiemelték: a cégek saját hatáskörükben szabadon dönthetnek a munkahelyi munkavégzés újbóli bevezetéséről. Ugyanakkor amíg a járvány jelen van Magyarországon, fontos a fertőzés elleni óvintézkedések betartása. Ehhez fogalmazott meg ajánlásokat az NNK. Különösen a sok munkavállalót,, és egy légtérben is sok embert foglalkoztató cégeknél van szükség az óvintézkedések következetes betartására - írták.

  • A legfontosabbnak azt nevezték, hogy az irodába csak egészséges emberek menjenek vissza.
  • Fokozottan figyelni kell a fertőtlenítő kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére és a távolságtartásra.
  • A munkáltatóknak gondoskodniuk kell a helyiségek gyakoribb takarításáról is.
  • A munkahelyen gyakrabban kell fertőtleníteni, takarítani, a számítógépeket, klaviatúrát, kapcsolókat is gyakran kell fertőtleníteni.
  • Lehetőség szerint gondoskodni kell arról, hogy a munkatársak meg tudják tartani egymástól a 1,5-2 méteres távolságot.
  • A zsúfoltságot a munkahelyi étkezdében is kerülni kell, fontos, hogy ott is legyen kézfertőtlenítési lehetőség és a mindenki által használt eszközöket gyakran fertőtleníteni kell.
  • A távolságtartás mellett fontos a gyakori szellőztetés is: az ablakokat gyakran ki kell nyitni, a szellőztető rendszereket pedig ellenőriztetni.

Emlékeztettek: az Innovációs és Technológiai Minisztérium már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az otthoni munkavégzésre a munka törvénykönyve nem tartalmaz konkrét szabályokat, így korlátozó rendelkezéseket sem rögzít.

Az NNK kitért arra, hogy a munkáltatóknál egyre népszerűbb a home office intézménye is. Az otthoni munkavégzés részletszabályait a munkáltatók a munkavállalóval kötött megállapodásban rögzíthetik, vagy belső szabályzatukban tehetik megismerhetővé.

A munkahelyvédelmi bértámogatás igénybevételét ezek a foglalkoztatási formák nem befolyásolják, a munkahelyek megőrzését szolgáló segítség távmunka és otthoni munkavégzés után is kérelmezhető - olvasható a tájékoztatóban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek