3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: már nem Fejér a legfertőzöttebb megye, ideiglenes járványügyi menetrendek lesznek a nyáron - 79. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Balogh Zoltán
Koronavírus: már nem Fejér a legfertőzöttebb megye, ideiglenes járványügyi menetrendek lesznek a nyáron - 79. nap

Csütörtökön átlépte a fertőzöttek száma világszerte az 5 milliót, közülük már valamivel több mint 2 millión meg is gyógyultak az új típusú koronavírusból. Zalában népességarányban már több a fertőzött, mint Fejérben. Még nem biztos, hogy lesz augusztus 20-án tűzijáték Budapesten. Napi összefoglaló.

Csökkent az aktív betegek száma, de így is találtak 43 új fertőzöttet országszerte. Fejérben 2 fertőzöttet azonosítottak tegnap óta, ezzel 363-ra nőtt a megyében a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírusosok száma.  Újabb 3 idős krónikus beteg vesztette életét az országban a világjárvánnyal összefüggésben. Minden 100 ezer lakosból a fővárosban 99, Pest megyében 39, míg Fejérben 87 fertőzött. Zala megyében 241-re nőtt az igazolt Covid-19 esetek száma, ezzel minden 100 ezer zalaiból 90 fertőzött. Ez egyben azt is jelenti, hogy hosszú idő után már nem Fejér a legfertőzöttebb megye. Részletek: Koronavírus: a 43 fertőzöttből 2 Fejér megyei, 3-an elhunytak országszerte.

Csütörtök reggel 6 órától valamennyi, a veszélyhelyzet előtt működtetett átkelő megnyílt a román-magyar határon - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a Nyugat-Európába tartó és az onnan érkező tranzitforgalom résztvevői Csanádpalotánál, Nagylaknál és Ártándnál léphetik át a határt. A csanádpalotai átkelőt az autóbusszal, a nagylaki átkelőt a személygépkocsival utazók használhatják, az ártándi átkelőt valamennyi járműtípussal igénybe vehetik. (MTI)

Kedden arra kéri a kormány az Országgyűlést, hogy szüntesse meg a rendkívüli jogrendet Magyarországon, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A veszélyhelyzet után is maradnak a kórházparancsnokok és nem szűnik meg az operatív törzs sem.Folyamatosan vizsgálják az érvényben lévő rendezvénytilalmat. A miniszter örülne neki, ha kisebb rendezvényeket már júniusban lehetne rendezni az országban. Döntés ezügyben későbbre várható. Az augusztus 20-i fővárosi tűzijáték jót tehet a turizmusnak. De még nincs végleges döntés arról, hogy megtartják-e. Részletek: Kormányinfó: talán már júniusban lehetnek kisebb rendezvények, nemsokára megnyithatják a határokat.

A járványügyi készültségben alkalmazott menetrendek lehetővé teszik a helyközi közlekedési szolgáltatások működőképességének, a közszolgáltatásokba vetett bizalomnak a megőrzését, egyúttal a mindenkori igényekhez rugalmasan igazodó kínálatot biztosítanak az utasok számára - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön. A rugalmas járványügyi menetrendek kialakítása során figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit, az ország közlekedési alapját képező vasúthálózat előnyét és elsőbbségét, ehhez igazodva növekszik az autóbuszos közlekedés "ráhordó" feladata és szerepe. A vasúti fővonalak előző években végrehajtott és jelenleg is folyamatban lévő fejlesztése lehetőséget ad a párhuzamosan futó távolsági buszjáratok indokoltságának felülvizsgálatára. Az így felszabaduló autóbuszokat az egész vidéki Magyarország közlekedési lehetőségeinek javítására használják fel. (MTI)

A székesfehérvári önkormányzat megkezdte a nyári táborok szervezését, erről bővebben jövő héten adnak majd tájékoztatást, derült ki Cser-Palkovics András mai posztjából. A polgármester kitér arra is, hogy idén az iskolákban elmaradnak a tanévzáró ünnepségek, de a bizonyítványok átadását osztályonként megszervezhetik. A bejegyzésben megemlíti, hogy hetek óta folyamatosan szűrik az egészségügyi és szociális intézményekben a közvetlen védekezésben résztvevő szakembereket, de szerencsére eddig minden koronavírus-teszt negatív lett. A teljes posztot itt lehet elolvasni:

Elmarad idén a Kihívás Napja, derül ki a Magyar Szabadidősport Szövetség közleményéből. A hagyományosan május utolsó szerdájára eső települések közötti sportversenyt május 27-én rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt végül a törlés mellett döntöttek a szervezők. Székesfehérvár évről-évre jól szerepel a közösségi sportversenyen, ahol bárki hozzájárulhat a városa sikeréhez, aki a Kihívás Napján szervezett körülmények között legalább 15 percet aktívan sportol. 

Augusztus végén lesz az idei EFOTT, az előzetesen bejelentett Flo Rida már elfogadta az új időpontra történő meghívást és a hazai együttesek többsége is szerepelni fog a programban. Ott lesz a Velencei-tó partján az új időpontban többek között Horváth Tamás, a Wellhello, a Brains, a Cloud9+, a Hősök, a Kelemen Kabátban és az Intim Torna Illegál is. A szervezők várhatóan június 10-re tudják véglegesíteni a programot, mindeközben folyamatosan figyelik a rendelkezéseket a biztonság érdekében. (MTI)

Átlépte az 5 milliót a világszerte megfertőződöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Közülük már több mint 2 millió fertőzött fel is gyógyult, 331 ezer ember viszont elhunyt a világjárvánnyal összefüggésben. (Worldometers)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek