3 évnél régebbi cikk

Miért korog a gyomrunk?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Miért korog a gyomrunk?

Elsőként azt a választ vágnánk rá a kérdésre: az éhségtől. Lehet azonban más oka is.

A korgás hangját alapvetően a levegő és a folyadék vagy pépes anyagok találkozása kelti emésztőrendszerünkben.

 

Az üres gyomor és a levegő

Ez a jelenség előállhat attól is, hogy valóban éhesek vagyunk, és az üres gyomor összehúzódásakor a benne lévő levegő a kipréselődik a belekbe. Egy átlagos napon két liter levegőt is lenyelünk, ami így a gyomrunkba jut. Emellett emésztés közben is keletkeznek gázok, elsősorban szénhidrátok lebontásakor szabadul fel széndioxid, hidrogén és metán.

 

A jóllakott morgás

De a jellegzetes morgó hang, ami a gáz és a folyadék találkozásakor keletkezik, nem csak étkezés előtt, hanem evés után is felhangozhat. A bélrendszerben található étel ilyenkor valamelyest tompítja a hangokat, így nem minden esetben emésztjük meg hanghatások kíséretében az elfogyasztott fogásokat.

Hogy mennyire lesz hangos az emésztésünk, az attól is függ, mit ettünk, és az emésztőszerveink mennyire tolerálják jól az elfogyasztott ételféleséget.

 

Amikor betegségre utal

Amennyiben rendszeresen tapasztaljuk, hogy étkezés után morgó hanghatások kíséretében dolgozza fel szervezetünk az elfogyasztott ételeket, és ehhez még kellemetlen közérzet is társul, puffadás, gyomorfájdalom, görcs, hasmenés vagy szorulás, az ételérzékenységre vagy más emésztőszervi megbetegedésre utalhat. Akár tejcukor érzékenység vagy gyümölcscukor érzékenység is állhat a háttérben.

Nagyon fontos azonban, hogy ha észreveszünk bármilyen típusú ételféleség után ilyen jellegű érzékenységet, ne diagnosztizáljuk magunkat, ne kezdjünk önkényesen kivonni élelmiszer fajtákat az étrendünkből kísérletezésképpen.

Mindenképpen szakorvossal konzultálva alakítsuk ki a számunkra egészséges étrendet.

Mielőtt felkeressük a szakembert – orvost, táplálkozási tanácsadót - érdemes néhány hétig jegyzetelni, naplót vezetni arról, mit ettünk, és mely fogások okoztak esetleges kellemetlen panaszokat.

További ajánlatok:
mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek