3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 49 gyereknél mutatták ki Magyarországon a koronavírust, közülük 19 hat év alatti - 80. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Koronavírus: 49 gyereknél mutatták ki Magyarországon a koronavírust, közülük 19 hat év alatti - 80. nap

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, az óvodában nem szükséges maszkot viselni a gyerekeknek, és arról is beszélt, eddig negyvenkilenc fertőzött gyereket azonosítottak hazánkban a járvány során. Székesfehérváron ma speciális mentőautó fertőtlenítő konténereket adtak át. - A május 22-i események összefoglalója.

 

Székesfehérváron az országban elsőként mentőautó fertőtlenítő állomás

A koronavírusos és fertőzésgyanús betegeket szállító mentőautókat ezentúl a fehérvári mentőállomás mellett felállított konténerekben, egy óra alatt fertőtleníteni tudják. A mentesítőállomást ma mutatták be, erről szóló cikkünket itt olvashatjátok. 

 

Orbán Viktor: a veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani

A koronavírus-veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A védekezés eredményességében Magyarország más, jobb anyagi helyzetben lévő országokat is felülmúlt - emelte ki, úgy fogalmazva: mindenki összefogott Magyarországon, leszámítva a baloldalt, amely kihúzta magát a közös védekezésből.

A kormányfő hangsúlyozta: a veszély nem múlt el, az emberek közötti védőtávolságot be kell tartani, a járványügyi készültséget fenn kell tartani, az operatív törzs is folytatja munkáját.

A védekezés olyan hatékony volt, hogy nem következett be tömeges fertőzés Magyarországon, elsősorban azért, mert a Kásler Miklós vezette egészségügyi csapat és a kezük alá dolgozó kórházigazgatók, orvosok, ápolók időben elvégezték a munkájukat - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: mivel úgy tűnik, nyáron a járvány nem fordul át tömeges fertőzésbe, már nincs szükség a rendkívüli jogrendre.

Úgy összegzett: "van okunk az örömre", mert a sikeres védekezés több ezer idős ember életét mentette meg. Megjegyezte azt is: a járványügyi védekezés miatt olyan emberek is életben maradtak, akik az influenzába belehaltak volna.

 

A pünkösdi hétvégén nyílik meg a vidéki strandok, fürdők többsége

Egy hét múlva, a pünkösdi hétvégén nyílik meg a vidéki strandok, fürdők többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt biztonsági előírások betartásával, a fürdőkben egyelőre csak a kültéri medencéket lehet használni.

A balatoni települések közül Balatonalmádiban jövő pénteken, május 29-én nyitnak ki a strandok, Alsóörsön és Csopakon másnapra tervezik a nyitást. Alsóörsön interneten keresztül is lehet majd jegyet váltani és jegyautomatát helyeznek ki, Csopakon a korlátozó intézkedések miatt a belépő árának emelkedését tervezik. Szigligeten is pünkösdkor nyílik meg a strand, nem lesz strandbérlet, itt a belépők árát 25 százalékkal emelték.
Keszthelyen is pünkösdtől lehet fürdeni a balatoni strandokon, mert bár azok kapuit már korábban megnyitották, akkor még csak a sétálók előtt.

A Velencei-tó települései egyelőre nem döntöttek a strandnyitásról.

 

Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák

Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között szervezett érettségik lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) pénteken az MTI-t.

A hivatal közleménye szerint az írásbeliket a járványügyi veszélyhelyzetben 14 nap alatt, 1 144 helyszínen, az egészségvédelmi óvintézkedések betartásával bonyolították le a vizsgaszervező intézmények. Az írásbeli vizsgák feladatlapjait és javítási-értékelési útmutatóit az OH, az előzetes ütemezésnek megfelelően, folyamatosan nyilvánosságra hozta honlapján. Pénteken 14 órától valamennyi vizsgaanyag elérhetővé válik a felületen. A vizsgák lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott, a kormányzati óvintézkedések hatásosnak bizonyultak - közölték.

 

Operatív törzs: ötszáz alá csökkent a kórházban ápoltak száma

Ötszáz alá csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília az adatokat ismertetve elmondta, a fertőzés miatt kórházban ápoltak száma 483, 23-an szorulnak gépi lélegeztetésre, és az elmúlt napon három ember halt meg a betegséggel összefüggésben. Csökkent az aktív esetek száma is, jelenleg 1615 embert tartanak nyilván.
Kiemelte, a járványügyi adatok továbbra is kedvezőek, csökkent mind az új igazolt fertőzöttek és az elhunytak száma, a járványgörbe továbbra is lefelé mutat. "Bizakodóak vagyunk, hogy a járvány első hullámának a végén vagyunk" - fogalmazott. Hozzátette: a 65 év felettiek számára kijelölt vásárlási idősávot még indokoltnak tartják. 

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a gyerekeknek az óvodákban nem szükséges a maszkot viselniük, üdvözlendőnek nevezte ugyanakkor, hogy a textil törölközők helyett a papírtörlőket használnak. 

Újságíró kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta: Magyarországon eddig negyvenkilenc 14 év alatti gyermekről bizonyosodott be, hogy megfertőződött a koronavírussal. Közülük egyéves kor alattiak négyen vannak, egy és kétéves kor közöttiek nyolcan, három és ötéves kor közöttiek heten, hat és kilencéves kor közöttiek nyolcan, tíz és tizennégy éves kor közöttiek pedig huszonegyen. 

 

Változtak az Ausztria felőli belépés szabályai

Péntektől változtak az Ausztria felőli belépés szabályai, nem kerül hatósági házi karanténba az a magyar vagy osztrák állampolgár, akinek 4 napnál nem régebbi negatív koronavírustesztje van - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: ha azonban a belépést követő 14 nap alatt a belépők a koronavírus tüneteit észlelik magukon, nem hagyhatják el a lakóhelyüket, tartózkodási helyüket vagy szálláshelyüket, és telefonon értesíteniük kell a járványügyi hatóságot.
Változtak a szabályok a magyar-szlovák határon is, beléphetnek Magyarországra a szlovák állampolgárok is, ha nem tartózkodnak Magyarországon 24 óránál többet.

Az ügyeleti központ munkatársa emlékeztetett rá: román-magyar viszonylatban továbbra is biztosított a tranzitforgalom Nyugat-Európából és Nyugat-Európába. A tranzitlehetőségek bővültek azokkal a személyautókkal, autóbuszokkal és kisbuszokkal szállított román állampolgárokkal, akik a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak tovább, vagy gépük Magyarországra érkezik és innen indulnak haza. Az e célból érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazáskor szintén mentesülnek a hatósági házi karantén alól - tette hozzá.

Kiss Róbert jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel a határforgalom ellenőrzését korlátozó intézkedések felfüggesztéséről, megszüntetéséről, ezekre a nemzetközi intézkedéseket, azok hatásait figyelve szükség szerint javaslatokat is tesznek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek