3 évnél régebbi cikk

Fejfájás ellen – erős paprikával
Fejfájás ellen – erős paprikával

Az erős paprikában található kapszaicin megoldást jelenthet fejfájás ellen, felgyorsítja az anyagcserét, lassítja a rákos sejtek növekedését, fájdalomcsillapító hatású, s hatékony segítséget nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek esetében is.

Hazánkban népbetegségnek számít a fejfájás: a lakosság fele érintett valamelyik típusában. A legismertebb a migrén: kb. 1.200.000 honfitársunk szenved tőle. Nekik évente akár 21.000.0000 rohamuk is lehet (összesen). A felmérések szerint a fejfájással küzdők fele fordul csak orvoshoz panaszaival. Nagy részük azért nem kér szakértői segítséget, mert úgy gondolja, hogy felesleges és nincsen rá megoldás.

A fájdalmat a többség vényre vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal próbálja meg csökkenteni. Vannak, akik kontrollálatlanul szedik be a gyógyszereket, és folyamatosan szenvednek azok mellékhatásaitól – miközben a panaszok sokszor nem csökkennek.

A fejfájás hátterében ritkán áll súlyos, vagy az életet veszélyeztető betegség. Az elsődleges (primer) fejfájásokhoz tartozik a migrén, a tenziós fejfájás, és több ritka variáns. A másodlagos (szekunder) fejfájások ritkák, és más betegségek kísérő tüneteiként jönnek létre. 

A fejfájás kezelhető gyógyszeres, nem gyógyszeres és kombinált módszerrel. A legtöbb fájdalomcsillapító a gyomron keresztül szívódik fel, az emésztőrendszer terhelésével fejti ki hatását. – Ezért hátrányos azok számára, akik gyomorpanaszokkal küzdenek.

A mellékhatások miatt (is) egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes hatóanyagok iránt.

Egyre többen figyelnek fel például az erős paprikából kinyert kapszaicinre. A kapszaicin a paprika belső falán lévő ereknél – a mirigyekben – termelődik, és onnan terjed szét a termés többi részébe.

Bizonyára mindenki evett már csípős paprikát – akarva vagy akaratlanul -, s észlelhette, hogy a magok a legcsípősebbek. Igen, mert a magok elraktározzák a csípős molekulákat (bár bennük nem termelődik kapszaicin!). Az, hogy mennyire csípős (erős) a zöldség, függ attól, hogy milyen fajhoz, fajtához tartozik, s hol termesztették. (A melegebb vidékeken magasabb kapszaicin-tartalommal lehet számolni.)

A kapszaicin tartalmú gyógyászati termékek az érző receptorokra hatnak, ingerlik a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket, s így megszüntetik a fájdalmat. Ezt úgy érik el, hogy érzéketlenné teszik az idegvégződéseket. – Ezért tudtak olyan gyógyszereket kikísérletezni, melyek úgy csökkentik a fájdalomérzetet, hogy közben nem zavarják össze a biológiai funkciókat.

2012-ben gyógyszer szintű alapanyagnak ismerte el a szintetikus kapszaicint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet. (Vagyis teljesen bizonyítottá nyilvánították gyógyhatását.)

A fejfájás elleni harc eszközei közül a legismertebbek a kapszaicines orrspray-k, melyek egyszerű és gyors megoldást jelentenek. Ezek az orr nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, blokkolják az érző idegvégződéseket és javítják a környékbeli szöveteknél a keringést.

A kapszaicin egyébként igazi jolly joker-nek számít: nemcsak csökkenti a fájdalmat, hanem az anyagcserét is gyorsítja. Fokozza a zsírsejtek energia-felhasználását: átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. Olyan változásokat okoz, melyek során úgy ég el a fehér zsírsejtekben elraktározott energia, mintha üzemanyagot gyújtottunk volna meg. Plusz: a nagyobb nyál- és gyomornedv-termelés az elfogyasztott ételek lebontását is felgyorsítja.

A rákos kutatásokban is évek óta tanulmányozzák a hatását. Kiderült, hogy lassítja a rákos sejtek növekedését (bizonyos esetekben el is pusztítja azokat). Alkalmazása előnyös emlő-, bőr-, tüdő-, prosztata rák kezelésében. – Ezt még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is alátámasztja: állásfoglalása szerint minél több csípős ételt (illetve erőspaprikát) fogyasztanak egy országban, annál alacsonyabb azon elhalálozások száma, melyek összefüggésbe hozhatók a daganatos megbetegedésekkel.

A kapszaicin antioxidáns és erős méregtelenítő is egyben. Bizonyos gyomorbántalmaknál ajánlott a fogyasztása, mert fokozza a gyomor nyálkahártyájának vérellátását – és így segíti a gyógyulást.

Biztosan sokan megfigyelték már, hogy ha náthásak, akkor egy jó csípős leves vagy chilis bab elfogyasztása segíthet a problémán. Ennek oka az, hogy a kapszaicin irritálja a nyálkahártyát, így az orrban lévő váladék is „oldódik”, és a légutak gyorsabban felszabadulnak.

Sőt, ha a bőrre kenjük a kivonatát tartalmazó kenőcsöket, akkor először kicsit irritálni fogja, ám huzamos használat során érzésteleníti a bekent felületet, vagyis fájdalomcsillapító hatást érhetünk el vele. Ezeket a krémeket használhatjuk hátfájáskor, ízületi gyulladáskor, pszoriázis vagy neuropátiás fájdalom esetén is.

Figyelem! Ha túl sok erős paprikát fogyasztunk, akkor előfordulhat hasmenés, mert a csípős molekulák rosszul szívódnak fel.

Érdekesség:

-        A madarak nem érzékelik a csípős ízt.

-        Intravénásan kilónként 0,56 milligramm kapszaicin a halálos adag az embereknél, szájon át pedig 190 milligramm. Vagyis kb 10 kg méregerős paprika kell ahhoz, hogy mérgezés lépjen fel.

-        A paprika csípősségének mértékegysége a Scovilleegység (SHU).  Wilbul Scoville alkotta meg a skálát 1912-ben: öt ember kóstolása alapján határozta meg, hogy adott paprika mennyiséget hányszorosára kell hígítani cukros vízzel, hogy már ne érezzük csípősnek. A Scoville-skálán az édes zöldpaprika 0 értékű, a kevésbé csípős paprikák értéke 500–1000, a Magyarországon is használt csípős paprikák 1500–2500 értéket érnek el. A jalapeno paprika 2500–8000, a habanero 300 000, a könnygáz 2 000 000–5 300 000 SHU. A tömény kapszaicin értéke 15 millió egység.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek