3 évnél régebbi cikk

Így áll most a koronavírus elleni oltás fejlesztése
Így áll most a koronavírus elleni oltás fejlesztése

Három olyan koronavírus elleni oltóanyag-kísérlet is zajlik a világban, amelynek biztatóak az eredményei - mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Szlávik János hozzátette: nagy valószínűséggel e három oltóanyag közül kerül majd ki a koronavírus első hatékony ellenszere.

Szavai szerint rendkívül jó hír a kísérletek szempontjából, hogy a koronavírussal megfertőzött majmokat a gyógyulásuk után nem lehet újrafertőzni annak köszönhetően, hogy a kísérleti oltóanyag képes immunválaszt kiváltani a szervezetükben.

A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy "a fejlesztés gyorsaságával vigyázni kell".

A sietség 1966-ban, egy RS-vírus elleni vakcina előállításakor oda vezetett, hogy a kísérleti oltást kapott pácienseknél súlyosabb volt a betegség lefolyása, mint azoknál, akiket nem oltottak be.

A főorvos elmondta, korábban szó volt arról, hogy már ezen a nyáron tízmilliószámra gyártanak a gyógyszergyárak oltóanyagot.

A gyógyszergyártók még a tesztek lezajlása előtt óriási mennyiségben halmoznak fel oltóanyagot, és ha a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak, akkor azonnal forgalmazni tudják a vakcinát.

Szlávik János a koronavírus elleni küzdelemben Magyarországon alkalmazott készítményekről és terápiákról elmondta, hogy az orvosok rendelkezésére áll egy 2014-ben Japánban influenza ellen törzskönyvezett készítmény, amit a kínai orvosok sikerrel alkalmaztak közepesen súlyos koronavírusos betegeknél.

A gyógyszer megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyos legyen. Különösebb mellékhatása nincs, egyetlen hátránya, hogy aránylag nagy mennyiségben kell beszedni és terhességben nem alkalmazható.

Kitért arra, hogy alkalmaznak még korábban más betegségek ellen hatékony gyógyszereket, vírusellenes gyógyszereket, biológiai terápiákat és plazmaterápiát is. (A fehérvári kórházban is alkalmazták a vérplazmaterápiát, amelyről ebben a cikkünkben olvashattok részletesen.)

Az infektológus főorvos két, a koronavírus ellen Kubában eredményesen alkalmazott szerre vonatkozó kérdésre azt válaszolta: az egyik egy biológiai terápia, amely Magyarországon is sikeres azokban az esetekben, amikor a betegség az 5-6. napon egy immunológiai vihar következtében súlyossá válik és a páciens lélegeztetésre szorul.

A másik egy kísérleti készítménycsoport, a peptidek, nehezen elképzelhető, hogy azokból ilyen rövid idő alatt hatékony gyógyszert lehetett kifejleszteni, de egy korábbi fejlesztés részeként lehetséges, hogy a két készítménnyel sikerült az esetek súlyosságát mérsékelni Kubában - jegyezte meg.

(mti)

Borítókép: thedailybeast.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek