3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: éjféltől megnyitják a magyar, szlovák és cseh határokat állampolgáraik előtt, lényegesen több a gyógyult, mint aktív fertőzött - 84. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
indafoto.hu/Nagy István
Koronavírus: éjféltől megnyitják a magyar, szlovák és cseh határokat állampolgáraik előtt, lényegesen több a gyógyult, mint aktív fertőzött - 84. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

3771 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fejérben tegnapról mára egyetlen új fertőzöttet sem találtak, lényegesen többen gyógyultak meg, mint ahányan aktívan fertőzöttek, két héten belül dönthet az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről, éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára - ezek voltak május 26. legfontosabb hírei.

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3771 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 499 főre emelkedett az elhunytak száma, 1836-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1436 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti. 436 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejérben tegnapról mára egyetlen új fertőzöttet sem találtak, így továbbra is 368-an kapták el a koronavírust megyénkben.

 

Lényegesen többen gyógyultak meg, mint ahányan aktívan fertőzöttek

Müller Cecília hangsúlyozta: a gyógyultak száma már sokadik napja jóval magasabb az aktív fertőzöttekénél. A járvány kezdete óta 3771 igazolt koronavírusos pozitív beteget tartanak számon, közülük 1436-an aktív fertőzöttek és 1836-an már meggyógyultak a betegségből. Az elhunytak száma 499 - tette hozzá.

Ismertette: az elmúlt 24 órában 15-tel nőtt a pozitív esetek száma, és nyolc idős, krónikus betegségben szenvedő ember hunyt el. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka budapesti, 59 százalékuk vidéki; 436-ra csökkent a kórházban ápoltak száma, és 27-en vannak lélegeztetőgépen. Az új betegek közül ötöt Budapestről, négyet Pest megyéből, kettőt-kettőt Nógrád és Zala megyéből, egyet-egyet Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből regisztráltak.

Országszerte 100 ezer lakosra 38 pozitív eset jut, Budapesten ez a szám 102, Zala megyében 92, Fejérben 88, Komárom-Esztergomban 81, Pest megyében pedig 41 - közölte.

 

Több fehérvári szökőkút működik már, naponta ellenőrzik a vegyszerezését

A Városgondnokság idén már megkezdte a fehérvári szökőkutak elindítását, ami egyrészt remek hír, másrészt így, a koronavírus-járvány árnyékában több kérdést is felvet.

 

Szombaton a gárdonyi strandok is megnyitják kapuikat

Kedvező időjárás esetén május 30-án, szombaton a koronavírus elleni óvintézkedéseket maximálisan betartva megnyitják a Gárdonyi Városüzemeltetési Kft. kezelésében lévő strandokat a Velencei-tó partján.

 

Két héten belül dönthet az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről

Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Orbán Balázs közölte: a kabinet a hétfői kormányülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyet ha a képviselők támogatnak, akkor megszűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és véget ér a különleges jogrendi időszak.

Tájékoztatása szerint a két törvényjavaslat közül az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezését és a veszélyhelyzet megszüntetését, a másik pedig az azzal összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazza. Terveik szerint erről az Országgyűlés két héten belül hozhat döntést, így a veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot június közepén megszűnhet - mutatott rá az államtitkár.

 

Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára

Szijjártó Péter elmondta: tegnap éjjel és ma reggel abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy éjféltől azon magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé országaikban való karanténmentes beutazást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát.

Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak. Ugyanez van cseh-szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar-cseh vonatkozásban.

A közép-európai bonyolult viszonyokat jelző technikai információként tette hozzá: amikor magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok megengedik, azonban a visszafelé utat már nem engedik meg a saját területükön, ezért azt Ausztria felé kell majd megejteni a magyar állampolgároknak. Ugyanez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek vonatkozásában is.

 

Ismét szolgáltathatnak zenét a vidéki vendéglátóhelyek

Gyimesi László, az MZTSZ alelnöke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) napokban újraválasztott elnöke kérdésére a Miniszterelnökség megerősítette, hogy Budapest kivételével a zeneszolgáltatást a vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén már nem korlátozzák a járványra vonatkozó rendelkezések.

Gyimesi László levélben kérte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert annak pontosítására, hogy a vendéglátóhelyek megnyitására vonatkozó rendelkezés magában foglalja-e a zeneszolgáltatás lehetőségét. Az MZTSZ alelnöke azzal adott hangsúlyt kérésének, hogy a zenészek munkavégzési lehetőségeinek elvesztése nagy gondot okoz és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen meg a vendéglátóhelyi zenészfoglalkoztatás lehetőségének kimondása.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek