3 évnél régebbi cikk

Több fehérvári szökőkút működik már, naponta ellenőrzik a vegyszerezését
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Több fehérvári szökőkút működik már, naponta ellenőrzik a vegyszerezését

A szökőkutak a nyár és a jó idő szimbólumai is egyben, de idén, a koronavírus-járvány miatt több kérdést is felvet a működésük.

Kétségkívül hangulatos és meghatározó elemei egy-egy város képének a szökőkutak. És az sem elhanyagolható, hogy minden évben az üzembe helyezésük magával hozza a nyár ígéretét is, még akkor is, ha az időjárás jelenleg legfeljebb nyomokban tartalmaz napsütést.

A Városgondnokság idén már megkezdte a fehérvári szökőkutak elindítását, ami egyrészt remek hír, másrészt így, a koronavírus-járvány árnyékában több kérdést is felvet. Főként, mert legtöbbünkben ismerőslátvány a Varkocs szobornál vagy éppen a Magyar Király előtti szökőkútban futkározó gyermekek képe. 

Korábban mi is feltettük a kérdést, ami talán most még aktuálisabb: Biztos, hogy be akarod engedni a szökőkútba a gyermekedet

Jó hír, azonban, hogy a fehérvári szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra, hiszen minden városi szökőkút esetében rendszeresen takarítják a vízforgató rendszer szűrőit, és pótolják az elpárolgott vizet.

A vizet pedig az úszómedencéknél is használatos vegyszerezéssel kezelik, hogy ne csak szép tiszta legyen, de a fertőzésveszélyt is elkerüljék. 

Kedden délután a Varkocs szobor megkezdte nyári műszakját, de működik már a szökőkút a palotavárosi központi parkban, és a Püspökkutat, valamint a Plaza előtti gömböt is beüzemelték - tájékoztatott honlapján a Városgondnokság.

A héten várhatóan az Országzászló téren is üzembe helyezik a vízfolyást, illetve az uszoda mellett található Balatoni sellők című szökőkút-szobrot is. Ugyancsak még ezen a héten elkezdik leszerelni a védőtetőt, és a jövő héten indulhat az új szökőkút a Jávor Ottó téren is.

Jövő héten hétfőn kezdik az indítását a Magyar Király előtti szökőkútnak és az Országalma körüli vízgépészetnek, a hét második felében pedig várhatóan már az új szökőkút is üzemelni fog a III. Béla király téren.

Az ivókutak megnyitása csak a veszélyhelyzet elmúlása után történhet meg – mondta el Dzsaja Lajos a Városgondnokság gépészeti csoportvezetője.

Egy-egy szökőkút tavaszi üzembe helyezése több lépcsőből áll: elsőként végigporszívózzák és kitakarítják a burkolat alatti vízmedencét, majd csak ezt követően indulhat el víz. A csikkek és a különböző eldobált szemetek miatt a takarítást évente többször is el kell végezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek