3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: több tízezren eshettek át tudtukon kívül a fertőzésen Magyarországon - 86. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Komka Péter
Koronavírus: több tízezren eshettek át tudtukon kívül a fertőzésen Magyarországon - 86. nap

Folyamatosan csökken az aktív koronavírusos esetek száma Magyarországon, szerda óta Fejérben egy fertőzöttet sem találtak. Közben folytatódik a lazítás: már lehet szabadtri színházba és moziba menni, kinyithatnak az uszodák is. A szakemberek szerint több tízezer magyar tudtán kívül eshetett át a fertőzésen. Csütörtöki összefoglaló.

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja koronavirus.gov.hu. Elhunyt újabb 4 krónikus beteg. Ezzel 509 főre emelkedett az elhunytak száma, 1996-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Fejérben nem találtak újabb fertőzöttet az elmúl 24 órában, így a járvány megjelenése óta azonosított Covid-19-pozitív esetek száma továbbra is 369 fő megyénkben. 

Magyarországon nem magas a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma a lakosságszámhoz képest - mondta a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Szlávik János hozzátette: a halálozások és a betegség előfordulása Magyarországon a környező országokéhoz hasonló mértékű. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de miután a betegség hosszú lefolyású, még sokan vannak intenzív osztályon. Jelenleg is ápolnak olyan beteget, aki már négy hete van lélegeztetőgépen - mondta a szakember. A főorvos beszélt arról is, hogy az országban több tízezer ember eshetett át a koronavírus-fertőzésen, és az ismert esetek 80 százalékánál is enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlott le a betegség. (MTI)

Sikeres volt a világjárvány elleni védekezés, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, de az egészségügyben fenn kell tartani a járványügyi készültséget, kezdte a csütörtöki online kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elkerülte az ország a tömeges fertőződés szakaszát, így az élet legtöbb területén lassan visszatérhet minden a megszokott kerékvágásba. Már lehet szabadtéri színházba és moziba menni, sporteseményeket látogatni, persze szigorú szabályok betartásával. Legkésőbb július végéig eldől, hogy mi lesz az augusztus 20-i fővárosi ünnepségsorozat sorsa. Részeletek: Kormányinfó: nyithatnak az uszodák, lehet enni szabadtári színházakba és mozikba, jönnek az utazási utalványok

Mától visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre. A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendelet szerint a "szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett", amennyiben a rendezvény szervezője biztosítja a járvány miatti óvintézkedéseket. A nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, közvetlenül egymás mögött nem ülhetnek és köztük legalább 1,5 méter védőtávolságot kell biztosítani. (MTI)

Az újrakezdésről szól a Tankcsapda új száma. Lukács Laciék a kijárási korlátozás miatt teljesen kihalt budapesti utcákon, metróaluljárokban, villamosokon, osztálytermekben és bárokban vették fel a Szüless meg újra videóklipjét, ami így utólag egy igazi karanténballada lett. A klipben feltűnik többek között Babos Tímea, Kiss Gergely, Zengő Zoltán, Nagy Zsolt és Megyeri Dániel is.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek