3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: enyhébbnek tűnik a járvány ott, ahol már évtizedek óta bevezették a BCG-oltást - 89. nap
Koronavírus: enyhébbnek tűnik a járvány ott, ahol már évtizedek óta bevezették a BCG-oltást - 89. nap

Meghaladta a hatmilliót a világon a fertőzöttek száma, Magyarországon kilenc új fertőzöttet találtak egy nap alatt. Vasárnapi összefoglaló.

 

Meghalt 2 beteg és 3876-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 2 idős, krónikus beteg, és 9-cel, 3876-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.  Az elhunytak száma 526-ra emelkedett, 2147-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1203-ra csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Közölték: 419 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejér megyében eggyel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, 371-re. 

 

 

Szlávik: enyhébbnek tűnik a járvány ott, ahol már évtizedek óta bevezették a BCG-oltást

Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Szlávik János kiemelte: több helyen, például Ausztráliában is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a járvány enyhébb lefolyása között. Magyarországon is van egy olyan vizsgálat, amelyben a koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat újraoltják BCG-vakcinával, és megnézik, megvédi-e őket a koronavírus súlyos lefolyása ellen - közölte.

Hozzátette: mivel azonban a járvány Magyarországon lecsengőben van, nem tudni, lesz-e eredménye a kutatásnak. Ám egy esetleges második hullám esetén feltehetően kiderül, hogy a beoltott egészségügyi dolgozók megfertőződnek-e vagy sem. A főorvos elmondta: kórházukban jelenleg is több mint ötven beteget kezelnek, és tíz feletti az intenzív osztályon fekvők száma, ami azt mutatja, hogy a járványnak még nincs vége.

Szlávik János szerint egy átlagos koronavírus-fertőzéses beteg, aki egy-két napig lázas, majd kicsit köhög, öt-tíz nap alatt túlesik betegségen. Azonban azoknál a főként idős embereknél, akiknek gyakran többféle alapbetegségük is van, a betegség lefolyása lassú és nehezen kezelhető, ezért ők sokszor három-négy hetet, vagy még többet is kórházban töltenek.

 

Meghaladta a hatmilliót a fertőzöttek száma

A világban 6 060 207-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 369 156, a gyógyultaké pedig 2 456 790-re emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

A fertőzés 188 országban van jelen. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek továbbra is az Egyesült Államokban van, ahol 1 770 384 a fertőzöttek száma, meghaltak 103 781-en, felgyógyultak 416 461-en.

 

Olaszország az egész világ előtt újranyitja határait


Olaszország június 3-tól az EU-tagállamaiból és Nagy Britanniából érkezők, június 15-től pedig az összes többi beutazó előtt megnyitja határait, miközben az óvintézkedések értelmében továbbra sem engedélyezett a kongresszusok rendezése, valamint a büféreggeli sem - jelentette Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

Olaszország igazi újraindulásának dátuma június 3. lesz, amikor az olaszok elhagyhatják tartományaikat, és szabadon utazhatnak az országon belül.

Június 3-tól Olaszország külső határait is megnyitja az EU-ból és Nagy Britanniából érkezők előtt, akikkel szemben a karanténkötelezettséget is megszüntetik. Ezzel szemben az olaszok még nem utazhatnak szabadon számos EU-tagállamba, és Nagy Britanniában karantén alá helyezik őket. Június 15-tól az EU-n kívüli beutazók is szabadon léphetnek be Olaszországba.  Június közepétől Olaszországban megnyitják a nyári gyerektáborokat, valamint újraindulhatnak a mozik, színházak, koncerttermek és szórakozóhelyek, többek között a diszkók is.

Továbbra is tilos lesz viszont az öleléssel vagy csókkal történő köszöntés, legalábbis, utcai találkozás esetén. A rokonok továbbra sem kísérhetik a beteget a kórházak elsősegély osztályára, nem engedélyezett még az értekezletek, munkatalálkozók és kongresszusok megrendezése sem. Az idősotthonokat sem lehet még látogatni. A presszókban, éttermekben és szállodákban továbbra is tilos a büféreggeli és büféebéd rendezése. A Corriere della Sera római kiadása szerint a főváros szállodáinak 90 százaléka nem nyitott újra turisták hiányában.

     

Fokozott rendőrségi ellenőrzést rendeltek el a nyárra Budapestre és több megyére, köztük Fejérre is

Fokozott ellenőrzést rendelt el Budapestre és az ország több megyéjére az országos rendőrfőkapitány a nyári hónapokra - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a police.hu oldalon.

Azt írták: a fokozott ellenőrzés június 1-jétől augusztus 31-én éjfélig Budapest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna, Vas és Veszprém megye közigazgatási területére vonatkozik.     A fokozott ellenőrzés célja a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása - tették hozzá.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: pikist.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek