3 évnél régebbi cikk

Támadnak a kullancsok
Támadnak a kullancsok

Súlyos betegségeket okozhat a kullancs csípése. Fontos tudni, hogyan védekezhetünk ellene.

Egyre több időt töltünk a szabadban, ám ilyenkor nem szabad megfeledkezni a kullancsokról, amelyek súlyos betegségeket is okozhatnak. Farkas Zoltán, székesfehérvári háziorvos ezekre hívta fel a figyelmet: 

Sokan olvastak az agyhártyagyulladásról, agyvelőgyulladásról és rettegnek tőle. Fontos azonban tudni, hogy ez ellen van védőoltás, amit ha időben megkap a környezetjáró, sportoló vagy aki többet van szabadban, akkor ez ellen a betegség ellen teljes védelmet kap.”

A másik súlyos betegség a Lyme-kór, amely nagy vörös, gyűrű alakú folttal jelentkezik a kullancscsípés helyén körülbelül 8-10 nap múltán. Erre antibiotikumos kezelést szoktak javasolni.

Lényeges hangsúlyozni azt is, hogyan tudjuk a bőrünkbe fúródott kullancsot helyesen eltávolítani: 

Két fontos módszer van: az egyik az egyszerű szemöldökcsipesz vagy a kullancseltávolító csipesz"  - mondta Farkas Zoltán.  - "A szemöldökcsipeszt ismerjük: miután összefogtuk vele a kullancs törzsét, határozott mozdulattal az állat lassan kihúzható. 

A másik a magyarok által kifejlesztett kullancshurok.

Ez tulajdonképpen egy cérna, amit körbehurkolunk az állat testén, és a cérnát meghúzva egyenes mozdulattal szintén eltávolíthatjuk."

Ha bent marad a vérszívó egy része, a szervezet egy idő után kilöki.

Erdős területen azonban mindenképpen ajánlott a zárt ruházat és kullancsriasztó szer alkalmazása.

Ha ez sem segít, és mégis kullancsot találunk a testünkön, krémmel vagy olajjal semmiképpen nem kell bekenni a bőrfelületet - tudtuk meg a szakembertől, mert ettől különböző váladékanyagok kerülhetnek a szervezetünkbe.

 

 

Borítókép: everydayhealth.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek