3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: változik a rend a fehérvári piacon, 140 ezer ember munkahelyének megtartásához igényeltek támogatást - 91. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Koronavírus: változik a rend a fehérvári piacon, 140 ezer ember munkahelyének megtartásához igényeltek támogatást - 91. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Tizedik napja folyamatosan lefelé megy a járványgörbe egyértelműen lecsengően van a járvány Magyarországon. A fehérvári piacon változik a vásárlás rendje, és visszatértek az iskolások az intézményekbe. Keddi összefoglaló.

 

Országos tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van

 

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe tizedik napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette: az elmúlt 24 órában 29 új fertőzöttet regisztráltak, és 5 ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1229, 427 beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Mára összesen 3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, Fejér megyében nem nőtt: 371 a regisztrált fertőzöttek száma.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása.  

 

 

Az idősotthonokban fertőzöttek fele már meggyógyult

Az idősotthonokban fertőzöttek fele már meggyógyult - közölték kedd délután a koronavirus.gov.hu oldalon.

A kormányzati portálon azt írták: eddig összesen 33 idősotthonban - 12 budapesti és 21 vidéki intézményben - azonosítottak koronavírus-fertőzést. Minden negyedik fertőzött és elhunyt idősotthon lakója. Az országos összesített adatok szerint 33 idősotthonban 899 lakó és 142 dolgozó lett fertőzött, a fertőzöttek fele már meggyógyult. Jelenleg is 116-an vannak kórházban, és 127 gondozott halt meg.

A vidéki otthonok közül a legtöbb elhunyt (8) a mezőszilasi intézményben van, Seregélyesen 7, két zalaegerszegi idősotthonban összesen 10.

 

Változik a rend fehérvári a piacon

Szerdától változik a rend a Városi Piacon. Az idősek és az árusok részéről érkezett kéréseknek egyaránt eleget téve 12 órától – az érvényben lévő járványügyi előírások betartásával – minden korosztály beléphet a piac területén található vendéglátóegységek területére.

A Városi Piacon az eddigi vásárlási rend megtartása mellett szerdától a piac emeletén működő vendéglátóegységek déli 12 órától is igénybe vehetőek lesznek a 65 év felettiek számára – az idősek és az árusok részéről érkezett kéréseknek egyaránt eleget téve.
Vasárnap délelőtt pedig ismét lesz bolhapiac a Városi Piacon.

Az előírásoknak megfelelően a piac területén a 65 év felettiek 07.00-09.00 óra között, a 65 év alattiak pedig 07.00 óra előtt és 09.00 óra után vásárolhatnak. A maszk, illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas textil használata itt is kötelező.

 

Fehérváron is visszatértek az iskolába a gyerekek

Persze még kis létszámban, de újra gyerekek népesítették be a fehérvári iskolákat is - a kormányrendelet értelmében június másodikától mehetnek be újra az intézményekbe. Ismétléssel, sok beszélgetéssel, mozgással telt az első nap. A Fehérvár Televízió stábja a Németh László Általános Iskolába látogatott el: 

 

 

Palkovics: már 140 ezer ember munkahelyének megtartásához igényeltek támogatást a munkaadók

 

Eddig 140 ezer munkavállaló munkahelyvédelmi bértámogatására adtak be kérelmet a vállalatok, és ebből 94 ezernek már megítélték a támogatást - közölte az innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten.

Palkovics László hat cég bértámogatást biztosító okiratának ünnepélyes átadásán hangsúlyozta: a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv elindítása mellett, amelynek kiemelt célja a munkahelyek védelme, valamint új munkahelyek teremtése.

Munkahelyvédelmi bértámogatást vehetnek igénybe a vállalatok, hogy elbocsátások helyett csökkentett munkaidőben foglalkoztathassák tovább a dolgozóikat - emelte ki.

A miniszter elmondta, hogy a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezményre már több mint 14 ezer kérelem érkezett be. Sikeres konstrukciónak nevezte a 80 milliárd forintos keretösszeggel elindított munkahelyteremtő bértámogatási programot is, amely 70 ezer ember munkába állását segítheti.

 

Miniszteri biztos: felkészülnek a kormányablakok a nagyobb ügyfélforgalomra

Az időpontfoglaló-rendszer tökéletesítésével, az ügyintézők képzésével és kormányablakbuszok "bevetésével" is készülnek a kormányablakok a járványhelyzet enyhülésével járó nagyobb forgalomra - közölte a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős miniszteri biztosa kedden Szegeden.

Domokos Péter, a Csongrád Megyei Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a járvány alatt töredékére esett vissza a kormányablakokban az ügyfélszám. Példaként a budapesti Teve utcai kormányablakot emílette, ahol az egyik tavaszi héten 425 ügyfelet fogadtak, míg az előző év azonos időszakában 3140-et. Hozzátette: tíz lejáró személyi igazolványból átlagosan egyet újítottak meg. Ezt az időszakot a kormányablakokban dolgozók képzésére használták fel, annak érdekében, hogy minél több ügytípusban tudjanak segíteni a hozzájuk fordulóknak - tudatta a miniszteri biztos.

Domokos Péter kitért arra, lényegesen meg fogják hosszabbítani a lejáró okmányok megújítására rendelkezésre álló határidőt, amely jelenleg a veszélyhelyzet befejeztét követően 15 napig tart.

A miniszteri biztos arra biztatott mindenkit, hogy használja a központi időpontfoglaló rendszert, amely az ügyfelek és a kormányablakok számára is kiszámíthatóbbá teszi az ügyintézést.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek