3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: öt napja nem találtak új fertőzöttet Fejér megyében - 93. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Balogh Zoltán
Koronavírus: öt napja nem találtak új fertőzöttet Fejér megyében - 93. nap

5 krónikus idős beteg elhunyt szerda óta, 23 új fertőzöttet azonosítottak országszerte, de közülük egyik sem Fejér megyei. Utoljára május 31-én találtak koronavírusost megyénkben. A járvány nyugvópontra érkezett Magyarországon az országos tisztifőorvos szerint.

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3954 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg. Ezzel 539 főre emelkedett az elhunytak száma, 2205-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1210 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. 406 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejérben nem találtak új fertőzöttet az elmúlt 24 órában sem, így május 31. óta 371-nél áll a megyénkben azonosított koronavírusos esetek száma. A területi adatok szerint továbbra is Budapesten találták eddig a legtöbb fertőzöttet (1880), a megyék közül Pest (567) után Fejér (371) áll a második helyen. Minden 100 ezer lakosból a fővárosban 107, Pest megyében 45, míg Fejérben 89 fertőzött.

Már június közepén megszűnhet a veszélyhelyzet, onnantól nyithatnak a mozik, színházak és fürdők is. Autós koncertet akár már mostantól tarthat bárki. Nem szűnik meg viszont az időseknek fenntartott vásárlási sáv. Két hét múlva már hagyományos kormányinfót tartanak. Összességében a koronavírus-járvány elleni védekezésre 590 milliárd forintot költött a kormány. A veszélyhelyzet után is kiválthatják majd az e-recepteket a hozzátartozók. Részletek: Kormányinfó: június 16-ig tarthat a veszélyhelyzet, utána nyithatnak a mozik, színházak, de marad a vásárlási idősáv

A járvány nyugvópontra érkezett, amit az is igazol, hogy nem történtek jelentős változások a járványügyi adatokban az elmúlt huszonnégy órában - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília szólt arról is, hogy a veszélyhelyzet június 20-ai megszűnésével egy időben változnak az idősek és a zárt közösségekben élők érdekében bevezetett intézkedések, és részlegesen feloldják a látogatási tilalmat a szociális intézményekben. Ezzel kapcsolatban elmondta, így lehet majd az idősotthonokban és valamennyi, szociális ellátást nyújtó intézményben az ott lakókat és gondozottakat látogatni, fenntartva a maximális biztonságot. Látogatóba csak egészséges családtag mehet, de ő is maszkban, és a bejáratnál biztosítani kell neki a kézfertőtlenítés lehetőségét. Ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be. (MTI)

Az ősz közepéig, a Covid-19 elleni tömeges vakcináció remélt kezdetéig maradhat kötelező a maszkviselés Moszkvában - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva. "Az, hogy meddig kell maszkban járnunk, nagyban függ attól, hogy mikor jelenik meg a vakcina. Az eltérő értékelések szerint a megjelenése októbertől a jövő év februárjáig várható. Szeretnék abban hinni, hogy októberben már megkapjuk a vakcina első nagyobb tételeit" - mondta. A polgármester leszögezte, hogy a védőoltás tömegessé válásáig a főváros fenn fogja tartani ideiglenes járványkórházait. Ígéretet tett rá, hogy a Covid-19 fertőzöttek nyomon követésére létrehozott telefonos alkalmazás adatait törölni fogják. (MTI)

Világszerte 6 511 696 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 386 073, a gyógyultaké pedig 2 807 420-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen. (MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek