2 évnél régebbi cikk

Júliusban indulhatnak az elektromos rollerek Székesfehérváron, de szabályozva lesz a használatuk
·Hírekelektromos roller·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Júliusban indulhatnak az elektromos rollerek Székesfehérváron, de szabályozva lesz a használatuk
·Hírekelektromos roller·Utolsó frissítés: undefined

A voksolók több mint 80 százaléka szeretne e-roller-hálózatot Székesfehérvárra, így lesz.

"Önök megszavazták, júliusban indulhatnak is az elektromos rollerek!" - tette közzé Facebook-oldalán Cser-Palkovics András polgármester hétfőn.

A posztban kiemeli, két hete kérte Facebookon és Instagramon a fehérváriak véleményét, hogy bevezessék-e elektromosroller-hálózatot Székesfehérváron.

A Facebookon a szavazók 84,3%-a támogatta az elektromosroller-hálózatot, Instagramon 83% szavazott a hálózat mellett.

"A polgárok egyértelmű többségének akarata alapján a múlt pénteki közgyűlés megszavazta a hálózat kiépítéséhez szükséges rendeletmódosításokat, melyek lehetővé teszik és lehetőségeink szerint szabályozzák az elektromosroller-hálózat működését" - emelte ki a polgármester, hozzátéve az elektromos rollerek infrastruktúrájának kiépítése rövidesen el is indulhat, július második felére már szinte biztosan használható lesz a rendszer.

A hálózat kiépítője és üzemeltetője a Budapesten és más több vidéki városban is ismert “Lime” vállalat lesz.

Cser-Palkovics András azt is leírja, hogy látva és értve a számos felvetést és aggályt, mely a kommentek között érkezett, valamint más városok korábbi tapasztalatait, a hálózat a következő korlátozásokkal fog üzemelni:

  • GPS-alapú helymeghatározás alapján (amely technológiával minden egyes eszköz felszerelt) a rollerek a történelmi belváros gyalogos zónáiban egyáltalán nem fognak működni. 
  • A történelmi belváros egyéb területein a rollerek maximum 8 km/órás sebességre lesznek korlátozva. 
  • A korlátozások nélküli területeken a rollerek maximum 25 km/órával lesznek képesek haladni.

Kiemeli, a közgyűlés felkérte a Belügyminisztériumot a KRESZ frissítésére, az elektromos rollerekre vonatkozó jogszabályok pontos kidolgozására. 

Kezdetként 50 rollerpont és körülbelül 250 roller alkotja majd a fehérvári infrastruktúrát.

"A hálózat persze egyelőre kísérleti jelleggel indulhat el, nagy valószínűséggel szükség lesz tehát a hálózat korrekcióira, javítására, esetleg bővítésére, mindezekben nagyon fontos szerep jut az Önök visszajelzéseinek. Természetesen mind a céghez, mind az Önkormányzathoz eljuttathatják ezeket.

Nagyon bízom abban, hogy az új, elektromos közlekedési technológiák nagy előrelépést jelentenek majd városunk közlekedése számára, megoldást szolgáltatva a jelen és a jövő kihívásaira. Ez azt is jelenti, hogy az elektromosroller-hálózat bevezetése remélhetőleg csak a kezdet, és középtávon további új, innovatív megoldásokkal fejleszthetjük Székesfehérvár közlekedését!" - írja a város polgármestere

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek