2 évnél régebbi cikk

Kevés megyében több a halálos baleset, mint Fejérben
·Közlekedésbaleset·Utolsó frissítés: undefined
Kevés megyében több a halálos baleset, mint Fejérben
·Közlekedésbaleset·Utolsó frissítés: undefined

Míg 2020-ban a járványhoz kapcsolódó korlátozások jótékony hatással voltak a halálos közúti balestek előfordulására, addig tavaly már emelkedett ezek száma. Fejér megyében 1,7 baleset jutott minden 100 kilométernyi útszakaszra.

Az elmúlt két esztendőben jelentős csökkenést mutattak a halálos közúti balesetek statisztikái. Ebben vélhetően ugyanolyan fontos tényezőnek számít a hazai közlekedésbiztonsági szigorítások hatása, mint a koronavírus-járvány okozta szigorítások miatt felmerült forgalomcsökkenés.

2021-ben összesen 467, míg 2020-ban 423 halálos közúti baleset történt. Ezek is elképesztően magas számok, azonban jócskán elmaradnak a korábbi évek statisztikáitól: 2019-ben például 530, 2018-ban 567, 2017-ben pedig 575 halálos baleset történt az utakon.

Ami 2021 statisztikáit illeti: tavaly a legtöbb baleset az esztendő harmadik negyedévében, vagyis július-augusztus-szeptember hónapokban történt. Ekkor összesen 3548 balesetet regisztráltak, ezek közül 3009 könnyű sérüléssel, 1275 pedig súlyos sérüléssel zárult, míg 154 baleset sajnos emberhalálhoz vezetett, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapjáról.

A legkevesebb baleset az esztendő első három havában történt. Ekkor a könnyű sérülésekkel záruló esetek száma 1721, a súlyos sérülést hozóké 671 volt, míg halálos baleseteknél 83 alkalommal kellett helyszínelniük a hatóságoknak.

2021-ben a legkevesebb baleset az első, a legtöbb a harmadik negyedévben történt.

Pixabay/NettoFigueiredo

A balesetek okait vizsgálva szembetűnő (és egyben örömteli), hogy a halálos baleseteket kiváltó okok között jelentősen csökkent a gyorshajtás. Míg 2020 negyedik negyedévében majd 50 halálos szerencsétlenség hátterében a gyorshajtás szerepelt, addig ez a szám egy évvel később már harmadával csökkent.

A balesetek háromnegyedénél az okozó fél személygépjármű, közel 12 százalék esetében egyéb, motoros meghajtású jármű (jellemzően teherautó vagy kamion).

A balesetet okozók listáján a kerékpárosok következnek, akik az összes baleset 5,4 százalékért voltak felelősek a legutóbbi esztendőben, míg a gyalogosok 4,7 százalékon, a segédmotor-kerékpárral közlekedők pedig 2,3 százalékon állnak.

A legkevesebb balesetet a motorosok okozták 1,6 százalékkal, de esetükben (és a segédmotor-kerékpárosok esetében is) figyelembe kell venni, hogy hűvösebb hónapokban általában nem, vagy nagyon mérsékelt arányban vesznek részt a napi közlekedésben.

Végül egy speciális adat, kimondottan szűkebb közlekedési területünkről, Fejér megyéről: 2021 utolsó negyedévében 100 kilométernyi útszakaszra 1,7 baleset jutott, ezzel az ország veszélyesebb megyéi közé tartoztunk.

Szintén 1,7 baleset jutott 100 kilométerenként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének, ennél több csak Komárom-Esztergom és Pest megye útjain volt (2,1 / 100 km), míg a rekorder cseppet sem dicsőséges státusza a fővárosé: Budapesten 100 kilométernyi útra 15,2 baleset jutott 2021 utolsó negyedévében.

Borítókép: Pixabay/Akent879
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek