1 évnél régebbi cikk

Gulyás: augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a kormány
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/M1 - Híradó
Gulyás: augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a kormány

Magyarország energia-veszélyhelyzetet hirdetett, ezért a rezsicsökkentést úgy módosítottuk, hogy aki az átlag felett fogyaszt, az fizesse meg a piaci árat - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-ai Kormányinfón.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfó elején elmondta, az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki.

Hozzátette: az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra.

A magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért több más országhoz hasonlóan a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdet és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe - közölte Gulyás.

A miniszter szerint a rendkívüli intézkedésekkel tudják biztosítani azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, és a továbbiakban is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

A energia-veszélyhelyzet értelmében a kormány hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztus 1-jétől lép életbe:

  1. Kétmilliárd köbméterre nő a hazai földgázkitermelés
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészletet szerezzen be. Ma a tározók 44 százalékig töltöttek, ám a cél a lehető legnagyobb méretű készlet legyen.
  3. Kiviteli tilalom az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. A kormány fokozza a hazai lignitkitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újra kell indítani
  6. A biztonságos áramtermelés fenntartása érdekében kezdeményezik a Paksi Atomerőmű blokkjai üzemidejének fenntartását.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, az fizesse meg a piaci árat: a sávhatár 210 kW/hó áramnál, 144 köbméter/hó földgáznál.

Gulyás kiemelte, a rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében az átlagos fogyasztók számára marad meg a rezsicsökkentés. Ez azt jelenti, hogy

a csökkentett gáz - és áramár csak az átlag magyar fogyasztás mértékéig marad érvényben, aki ennél többet fogyaszt, az a piaci árat fizeti.

A háztartások háromnegyedében teljes mértékben megmarad a rezsicsökkentés - mondta el Németh Szilárd kormánybiztos.

A nagycsaládosoknak jelenlegi is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben is - tette hozzá, majd kiemelte: egy háromgyermekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek