1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Királyi Napok, Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál, szörp- és lekvárkészítő workshop és Nem
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Fehérvári programok a hétvégére: Királyi Napok, Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál, szörp- és lekvárkészítő workshop és Nem
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Az augusztus 20-ai hétvégén is számos fehérvári és környéki program közül csemegézhettek: többek között részt vehettek a Királyi Napokrendezvényein, lazulhattok a XII. Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztiválon, vagy beülhettek a moziba Jordan Peele új filmjére, a Nemre.

Fesztivál: Királyi Napok
Mikor?: Augusztus 12-21.
Hol?: Belváros

A 2022-es Királyi Napok záróakkordjához érkeztünk: a hétvégén kezdetét veszi a Koronázási Ünnepi Játékok és a Népművészeti Fesztivál is, amelyek számos látványos programot kínálnak a Belvárosba látogatóknak.

Többek között lesznek lovagi tornák, muzsikusok, gólyalábas komédiások és zászlóforgatók, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok és természetesen az óriásbábok is várják a látogatókat. ezeken kívül lesznek még Középkori élő sakk-előadások és a X. Koronázási Szertartásjátékot is megcsodálhatják az érdeklődők, amely során III. András története elevenedik meg a Nemzeti Emlékhelyen.

A Népművészeti Fesztiválra érkező együttesek, csoportok interaktív programjai, bemutatói pedig minden korosztályt megszólítanak, szóval bőven akad majd látni- és tennivaló.

Kultúra: Árpád-kori esték
Mikor?: Augusztus 19., péntek 15:30
Hol?: Szent István Király Múzeum

Mire írtak és nyomtattak a középkori Magyarországon? Mikor és miért szorította ki a papír a korábban használt pergament? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az e heti Árpád-kori esték előadásán. Az eredetitől eltérő időpontban, augusztus 19-én, pénteken 15:30-as előadáson dr. Rábai Krisztina egyetemi docens avatja be az Árpád-kor könyvkultúrájába a résztvevőket.

A rendezvény ingyenes, ugyanakkor a Rendház épületében zajló Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás csak belépőjegy megváltásával látogatható.

Mozi: Nem
Mikor?: Augusztus 18-tól
Hol?: Cinema City Alba

Az Oscar-díjas Jordan Peele szétszedte és újraértelmezte a modern horrort a Tűnj el! és a Mi című filmjeivel. Most a nyári mozi fogalmát gondolta újra az új pop-rémálommal, a Nem nagyívű horrorjával.

A főszereplő újfent Daniel Kaluuya (Tűnj el!, Judás és a Fekete Messiás), hozzá csatlakozik Keke Palmer (A Wall Street pillangói, Alice) és az Oscar-jelölt Steven Yeun (Minari, Okja), akik annak a kaliforniai szurdoknak a lakói, amely tanúja egy hátborzongató felfedezésnek.

Gasztro: Szörp- és lekvárkészítő workshop
Mikor?: Augusztus 20., szombat 14:30
Hol?: Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Szombaton szörp- és lekvárkészítő workshopra  várják az érdeklődőket a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum épületében (Városház tér 4.). A workshop helyszínére bejutni a Barátok kávézó és teázón keresztül lehet, ahol majd vadszederből és somból lekvárt, fügefalevélből szörpöt készíthettek, közben lesz kedvcsináló szörpkóstoló is. Minden alapanyagot és hozzávalót a szervezők biztosítanak. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni az info@szenteknyomaban.hu e-mail címen lehet augusztus 19-én 16 óráig.

Fesztivál: XII. Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál
Mikor?: Augusztus 18-21., csütörtök-vasárnap
Hol?: Lamberg-kastély

A hétvégén igazán különleges rendezvénnyel várják a Mórra látogatókat, ugyanis augusztus 18-21-éig bonyolítják le a XII. Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivált, ahol mindenki megtalálhatja a számára legbejövősebb programot. Míg csütörtökön kiállításmegnyitók várják az érdeklődőket, pénteken már a Konyha és a Sugarloaf is fellép majd. Szombaton ünnepi műsorokkal készülnek a szervezők, vasárnap pedig a tombolása lesz a főszerep, amikor is a Zaporozsec és a The Anahit szolgáltatja a talpalávalót.

A rendezvény ideje alatt a Móri Borvidék boros gazdái a Lamberg-kastély udvarán árusítják boraikat, valamint nyitott pincékkel is várják az érdeklődőket.

Kirándulás: Herbarius túra
Mikor?: Augusztus 21., vasárnap 
Hol?: Balinka

Az előttünk álló ünnepi hétvégén természetközeli kikapcsolódásra is lesz lehetőségük azoknak, akik csatlakoznak vasárnap a Balinkára meghirdetett Herbarius túrához. A sokféle felhasználási lehetőséget rejtő som érik most, ebből lehet gyűjteni a Lencsés Rita által vezetett programon.

A túrát Lencsés Rita gyógynövény szakértő vezeti. A résztvevőknek most is javasolják, hogy vágóeszközt, papírzacskót, gyűjtőkosarat hozzanak, valamint az innivalóról és napvédőszerről se feledkezzenek meg. A találkozó augusztus 21-én, vasárnap 09.30 órakor lesz. Aki nem egyénileg közelíti meg a helyszínt, annak a szervezők a Fehérvárról 8.40 órakor induló közvetlen buszjáratot javasolják. Leszállás Bodajkon, az Ifjúsági Tábor megállónál, a találkozó ott lesz.

A vasárnapi túrán való részvétel díja 1500 Ft, a csatlakozóktól előzetes bejelentkezést kérnek, amit az alábbi elérhetőségeken lehet megtenni: krizsany.anna@szikm.hu (70/338-6173) vagy lencsesrita82@gmail.com (30/296-6480).

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek