1 évnél régebbi cikk

Kiderült, mennyit emelkedett a Velencei-tó vízszintje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tar Károly
Kiderült, mennyit emelkedett a Velencei-tó vízszintje

Jelentős mennyiségű víz hiányzik a tóból, ezen pedig az idei aszály után az utóbbi hetek ködös, csapadékos időjárása is csak keveset tudott segíteni eddig.

Szeptember végén 53 centiméteres vízszintet jeleztek az irányadó agárdi vízmércén. Az utóbbi hetek hűvösebb, ködös, csapadékos időjárása közel 10 centiméteres emelkedést hozott, ám így is sok víz hiányzik a tóból, melynek jelenlegi vízszintje 60-63 centi körül ingadozik. Az idei súlyos aszály miatt ugyanis a vízgyűjtő területen hullott csapadék egész egyszerűen nem jut el tóig.

"A csapadék bevételi oldal még mindig deficites. Bármennyire is esett most több eső az elmúlt három hónapból két hónapban. Egy előre a csapadék a földbe szivárog be, és nem folyik le. Annyira száraz még mindig a föld, hogy nagyon- nagyon kevés tud a lehulló csapadékból befolyni a vizekbe. Igaz Ez bármelyik tavunkra így a velencei tóra is. Vízügyes szaknyelven szólva, még mindig nem rendeződtek a lefolyási viszonyok" - Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A hidrológiai újév, vagyis a feltöltődés időszaka azonban most kezdődik – a vízügyi szakemberek azt remélik tovább tud majd emelkedni a vízszint – ehhez azonban rengeteg csapadékra lenne szükség a téli hónapokban. A tó vízszintje tavalyi év ezen időszakában 10 centimétert emelkedett, ha jelenlegi szinthez képest ez idén is megvalósulna, a tó még mindig több, mint 60 centiméterrel maradna el a korábbi, minimális szabályzási szinttől.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek